Cum au decurs discutiile UNESCO: “Aveti un minut sa ne demonstrati ca propunerea este una rusinoasa si inacceptabila!” (Franta vs Serbia)

Sladjana Prica apara Serbia de actiunile Frantei - unesco 2011 redenumirea monumentelor Serbia a avut… 1 minut, pentru apararea Patrimoniului.

“Tentativa ca patru monumente ale culturii sarbe – Manastirile Pecka Patrijarsija, Decani, Gracanica si Bogorodica Ljeviska sa fie redenumite ca “monumente ale Kosovo”, este cea mai flagranta Incalcare a dreptului international, si este o incercare de a-i sprijini in mod rusinos pe cei care doresc sa stearga orice urma a prezentei sarbesti in Kosovo, de-a lungul secolelor”, a afirmat Sladjana Prica, ministrul adjunct pe Probleme Multilaterale, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol KSLCatalin

Prima incercare de redenumire a patrimoniului cultural sarb, dupa numele Kosovo, a fost in Spania, in 2009; cea de-a doua, in Brazilia, in 2010, iar aceasta este cea de-a treia. Toate aceste Incercari au ramas fara succes, si vor ramane fara succes si in viitor”, mai spune Prica.

In cadrul celei de-a 35-a sesiuni anuale a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial din Paris, Prica, in calitate de reprezentant al Republicii Serbia, a avut… “un minut pentru a convinge participantii ca astfel de propunere a fost una inacceptabila si rusinoasa”.

“Propunerea a fost facuta de catre Secretariatul Comisiei, din cauza presiunii uriase facute asupra lui… Printre principalele tari care au facut presiune in acest caz au fost Franta, Elvetia, Suedia si Australia. Am avut de luptat o lupta apriga diplomatica, iar ministrul Vuk Jeremic, de asemenea, a trebuit sa vorbeasca personal cu mai multi dintre omologii sai”, spune Prica.

Ea pretinde ca argumentul celor care au propus re-numirea patrimoniului cultural sarb, a fost numarul mare de tari care au recunoscut Kosovo, Serbia “neavand dreptul sa se mai ingrijeasca de aceste manastiri, ele apartinand patrimoniului Kosovo”, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

In lobby-ul nostru, am avut un sprijin puternic din partea Rusiei, Chinei, Braziliei, Egiptului, Republicii Sud-Africane, Mali, Etiopiei, Nigeriei si altor tari.

“Un alt lucru important este ca acestea sunt manastiri in care vietuiesc frati si calugari. Am luptat si am reusit sa impiedicam ca acestea sa fie transformate in muzee, dupa cum se sugerase”, spune Prica, citata de un articol aparut in revista scrisa Blit.

Biserica Ortodoxa Sarba a fost surprinsa de aceasta initiativa.

“Suntem foarte ingrijorati. Aceasta initiativa este contrara pastrarii independentei si identitatii patrimoniului international al Bisericii Ortodoxe Sarbe. Suntem extrem de surprinsi de faptul ca propunerea a venit din partea Frantei, o tara cu care avem intelegeri si o prietenie traditionala. Aceasta initiativa prejudiciaza, de asemenea, rezultatul negocierilor dintre Belgrad si Pristina, care include si patrimoniul cultural si spiritual sarb”, a spus Sava Decanski pentru Blit.

Potrivit spuselor acestuia, indepartarea identitatii sarbe, a monumentelor noastre spirituale si istorice din Kosovo, ar insemna “amputarea amintirilor noastre istorice”.

“Astfel de actiuni pot ridica semne de intrebare si sa aduca in discutie cooperarea de pana acum, foarte reusita de altfel, intre Biserica Ortodoxa Sarba si UNESCO”.

“Francezii cunosc mai bine decat oricine altcineva valoarea manastirilor noastre, si a frescelor acestora. Nu numai datorita Elenei de Anjou, ci si datorita faptului ca, expertii secolelor trecute s-au ocupat de… curatarea tencuielii otomane de deasupra frescelor din Serbia. Ei stiu foarte bine ca acestea nu sunt manastiri albaneze sau fresce albaneze”, a incheiat Sladjana Prica, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol KSLCatalin

Serbia: Biserica Ortodoxa din Samodreza, din nou profanata de albanezi

A doua vreme a persecutiilor pentru crestini. Cunosc o femeie sarba, care de 4 ani e obligata sa traiasca intr-o biserica, pazita de fortele internationale…

Noi Biserici Ortodoxe Sarbesti atacate in Dalmatia (Balts, Knin)

Bustul Patriarhului Pavle, instalat in piata din fata seminarului

Sarbii il plang pe Patriarhul Pavle

Casa parinteasca a Patriarhului Pavle din satul Ku?anci va fi

Jumatate de milion de credinciosi ortodocsi, la procesiune

Imagini de la pomenirea de 1 an a Patriarhului sarb Pavle

TOTUL DESPRE: PF Parinte Pavle, Patriarh al Bisericii Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.