Ziarul Financiar: BOR si intelectualii europeni

In ziua de vineri, 7 mai 2010, "Ziarul Financiar" publica in paginile suplimentului sau, intitulat "Ziarul de Duminica", un amplu articol pe tema Comunicatului celor 28 de personalitati ortodoxe occidentale ca reactie la Apelul Patriarhiei Romane "la unitate si demnitate romaneasca". Subiectul a fost prezentat de Lacasuri Ortodoxe (.ro), si dezbatut ulterior (26 aprilie 2010) printr-un interviu video acordat in exclusivitate platformei noastre de pr. Stavrofor Vasile Ailioaei – parohul Bisericii Sf. Ap. Simon Zilotul – Podeanu Bucuresti.


Comunicatul, la care face referire articolul aparut in suplimentul Ziarului Financiar, si interviul acordat Lacasuri Ortodoxe de pr. Vasile Ailioaei, pot fi accesate de aici: .

In publicatia amintita mai sus, jurnalistul Marius Vasileanu, licentiat in filosofie (Universitatea Bucuresti), master in antropologia spatiului sacru (Universitatea de Arhitectura ‘‘Ion Mincu’‘) si doctorand al Universitatii Bucuresti, Facultatea de Litere – in prezent predand istoria religiilor la Universitatea Bucuresti – realizeaza o analiza amanuntita a reactiei celor 28, fin observator, postand cateva consideratii personale pe aceasta tema, sub titlul "BOR si intelectualii europeni", din care citam:

"Se poate observa rapid preponderenta ruseasca printre semnaturile de mai sus, iata de ce au fost voci care sustin – iar ipoteza nu poate fi nicidecum ignorata – ca nu este decat o replica a Moscovei la actiunile in diaspora din ce in ce mai viguroase ale BOR. A existat oare vreo replica similara a Fratiei Ortodoxe a Europei de Vest atunci cand rusii au inceput si, in buna masura, chiar au reusit unificarea diasporei ortodoxe ruse?"

(…)

"Este absurd ca actuala conducere a Sf. Sinod al BOR sa fie acuzata in Europa de filetism iar in tara de excese ecumenice. Asta inseamna ca graba initiala cheama la o mai inteleapta apreciere a "miscarilor" tuturor partilor implicate."

Cititi intreg articolul aici: .

Autor: Alex-Daniel Rotariu

Redactare: Carmen-Ana Ion

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.