Snow-mageddon / Snow-pocalypse

Lacasuri Ortodoxe: din Washington – undeva in zona Casei Albe
Snow-mageddon / Snow-pocalypse

Snow (engl.) = Zapada
In paginile News Times de ieri, 6 februarie 2010, dar si in alte publicatii aparute In Statele Unite si chiar In Europa, au fost preluate fotografii si fragmente de text prin care Associated Press prezenta situatia ninsorilor din preajma Casei Albe, sub titlul – pentru multi infioratooor – de… Snow-mageddon sau Snow-pocalypse.


Snow-mageddon / Snow-pocalypse

Referirea facuta la filmele artistice cu nume similare – Armageddon si Apocalypse – poate aduce bucurie In casele romanilor care – remarca partile “mai occidentale” ale Europei – cunosc bucurii nebanuite In "descoperirea" unor teorii conspirationiste "secrete" si a unor efecte apocaliptice, prin inventarea unei stari de groaza proprii, gratuite, ce pare sa depaseasca cu mult “banala” criza economica cu care Isi omoara timpul majoritatea populatiei lumii.

Drumurile sunt redeschise, dar oficialii continua sa avertizeze ca autostrada poate fi Inselatoare, cu gheata pe alocuri. Mii de persoane ramase, din Pennsylvania si pana In New Jersey si Virginia, fara curent electric. Persoane ramase… In frig.

Zapada multa, crengi rupte din cauza greutatii acesteia, cabluri electrice prabusite din acelasi motiv.

Snow-mageddon / Snow-pocalypse

Pentru romanii speriati si asa de vaccinul antigripal “ucigator” (ca plan criminal al unui guvern unic mondial) sau, In acelasi timp, paradoxal si… “inofensiv” (prin conspiratie de tip economic, comercializandu-se un simplu ser fara efect preventiv), caderea unei asemenea cantitati de zapada poate fi de-a dreptul un motiv colectiv de deznadejde.

Ne uitam si pe posturile dragi nationale, romanesti, pentru o scurta verificare: da – ne linistim – totul e ok, intr-adevar, deja stirile Incep sa fie prezentate pe tonul grav care sa accentueze si el efectele zapezii.

©un articol alcatuit de: KSLCatalin, publicat in Monitor Lacasuri Ortodoxe 4 /2010

Numai ca, In tot acest peisaj “apocalitic” pe care singuri am Invatat sa ni-l Intretinem, indiferent de metode, unii se amesteca deranjandu-ne si incomodandu-ne in ritmul nostru, Invatandu-ne ca mai folositor este sa remarcam frumosul din tot ceea ce ne Inconjoara.

Deloc asa cum ne asteptam – mai ales dupa introducerea deja facuta – populatia americana “Inzapezita”, izolata, fara curent si drumuri de acces, traieste o bucurie care In mod sigur la noi ar fi fost imediat catalogata drept… nebuneasca. Oare aceasta sa fie perioada inselatoare in care normalul sa fi devenit deja anormal? Oooo… tu, perioada a Snow-mageddonului! Romania isi va mai reveni oare vreodata?

Snow-mageddon / Snow-pocalypse

"Ma distrez la maxim…” Jayla Burgess (10 ani) Arlington, Virginia, “Cea mai mare parte din timp ma bat cu bulgari de zapada, cu tatal meu".

Dar nu singura… Mii de persoane din Dupont Circle (DC) participa la lupte organizate cu bulgari de zapada.

Unii, in timpul asta, se dau cu schiurile In jurul National Mall. Altii, mai inspirati, folosesc treptele Monumentului lui Lincoln pentru panta.

Washingtonul pare suprareal, absolut magic… evident acesta fiind viscolul cel mai “grav” (???) din istoria orasului.

"Acum este ca si cum am fi Intr-un Centru Epcot – versiunea Washington", a spus catre AP, Mary Lord, In varsta de… 56 de ani, schiind In jurul orasului.

Snow-mageddon / Snow-pocalypse

Oficialii Ii implora pe localnici sa ramana acasa, promitand ca e posibil ca lumea sa-si poata relua activitatile normale, de luni. De fapt aflam din relatarile NEWS TIMES, care citeaza AP, ca asa s-a si Intamplat, Incat pe sosele, ascultatori (sau civilizati – daca termenul va convine cumva, dar nu cred) au iesit doar plugurile, auto-specialele, salvarile si pompierii, fiind posibila astfel dezapezirea usoara a drumurilor.

”Am sapat dupa masina mea, la miezul noptii (???) (vineri), era o zapada de un picior peste ea si am facut-o din nou si In aceasta dupa-amiaza, cand iar avea un picior de zapada deasupra", a spus Pauley.

Snow-mageddon / Snow-pocalypse

Philadelphia, al saselea oras ca marime a fost si el practic Inchis, cu un record de aproape 27 inci de zapada, drept pentru care… auzim:
"Oh, e spectaculos afara", a spus Carolyn Matuska, o localnica pentru care cel mai mare hobby este sa alerge In jurul Mall-ului In fiecare zi (???). "Este atat de frumos. Temperatura e perfecta, e liniste, nu e nimeni afara, este o zi splendida".

(…)

Legenda: unde vedeti (???), inseamna: "eu nu mai inteleg nimic…"

Iar Presedintele Barack Obama a numit-o atat de simplu… "Snowmageddon."

Sa vedem aici si fotografiile splendide realizate pe acest subiect – articol din care din care am spicuit cat sa intelegem ca am ramas in urma cu multe lucruri – si poate astfel putem raspunde mai clar: oare cand se va “dezgheta” si Romania?


©un articol alcatuit de: KSLCatalin, publicat in Monitor Lacasuri Ortodoxe 4 /2010

In care am folosit fragmente din articolul “Mid_Atlantic plows, digs out epic blizzard” semnat Jessica Gresko, publicat la momentul 01:08 p.m., Saturday, 6 februarie 2010
Associated Press writers Carol Druga, Sarah Brumfield, Christine Simmons and Philip Elliott in Washington, Kathleen Miller in Arlington, Va., and Alex Dominguez in Baltimore contributed to this report.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.