A doua vreme a persecutiilor pentru crestini. Cunosc o femeie sarba, care de 4 ani e obligata sa traiasca intr-o biserica, pazita de fortele internationale…

persecutarea crestinilor in lume Comunitatea globala ar trebui sa dezvolte mecanisme eficiente pentru protectia si sprijinul Crestinismului, considera Biserica Ortodoxa Rusa, deoarece se pare ca ceea ce vedem in lumea de astazi inseamna o a doua vreme a persecutiilor pentru crestini.

Potrivit Comisiei Conferintelor Episcopale din Comunitatea Europeana, 75% din toate persecutiile religioase din lume sunt impotriva crestinilor. “Daca aceasta tendinta continua, crestinismul va exista in curand doar in cartile de istorie”, considera seful Departamentului de Relatii internationale Religioase al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

un articol pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


“In prezent, 100 de milioane de crestini sunt persecutati in diferite tari. Este evident ca crestinii au devenit comunitatea cea mai persecutata religios din lume”.

Situatia cea mai dificila are loc in tarile din Orientul Mijlociu. O biserica crestina copta a fost arsa in orasul egiptean Alexandria, pe data de 1 ianuarie 2011 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). In luna martie au avut loc atacuri armate intre musulmani si crestini in mai multe orase egiptene, inclusiv in Cairo (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). O situatie similara exista in Sudan, Afganistan, irak, iran si Pakistan. Cu toate acestea, nu ar trebui sa invinuim islamul pentru escaladarea tensiunii, mai afirma preotul rus.

“Islamul este o religie pasnica si Coranul predica respect pentru persoanele din alte confesiuni, in special fata de crestini si evrei. Persecutia la care asistam astazi nu provine din sanul adeptilor islamului moderat, ci din partea unor grupuri radicale care, de asemenea, fac si viata altor musulmani dificila. Este clar ca exista doar un singur pas de la fundamentalism si radicalism la terorism”.

Comunitatea politica, care nu se gandeste la suferinta oamenilor obisnuiti in urmarirea propriilor interese si ambitii, joaca un rol important in escaladarea conflictelor inter-confesionale. Un bun exemplu il reprezinta situatia din Kosovo. Separarea fortata a acestui tinut, de Serbia, a destabilizat situatia religioasa din regiune, mai spune Mitropolitul ilarion.

Kosovo este un teren sarb de prim rang, si leaganul Ortodoxiei Sarbe. Cu timpul, ca urmare a diferitelor procese, crestinii ortodocsi au devenit acolo o minoritate. Exista orase in care nu mai gasesti niciun crestin, dintre toti cati erau inainte, fiindca au fost obligati sa-si paraseasca locuintele. Exista mii de refugiati din Kosovo. in alte locuri, crestinii traiesc ca si cum s-ar afla sub asediu. Am intalnit o femeie care trebuie sa traiasca intr-o biserica crestina, fiind inca pazita de fortele internationale. Ea nu mai poate parasi acest loc pentru a-si vizita, macar, propria casa, unde nici nu a mai fost de patru ani”.

La o sesiune a Sfantului Sinod, tinuta la sfarsitul lunii mai (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), Biserica Ortodoxa Rusa a adoptat un document care critica puternic fobia tot mai mare impotriva crestinilor. Mitropolitul Ilarion este convins ca astazi toate confesiunile, impreuna cu elita politica si intelectuala, ar trebui sa dezvolte mecanisme eficiente pentru protejarea crestinilor, atat la nivel inter-confesional cat si la nivel inter-statal. Fiecare caz de violenta si de persecutare a credinciosilor ar trebui sa devina un subiect de discutie la nivel international si chiar al unor proceduri judiciare.

un articol pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.