Publicat pe 02.11.2010

Fotografii de la sfintirea Bisericii parohiei Coltesti (Coraetu)

 

 

Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul a sfintit biserica cu hramul „Nasterea Maicii Domnului” din Parohia Coltesti

 

Parohia Coltesti a avut deschise cultului doua biserici: Biserica Parohiala "Cuvioasa Paraschiva" de care apartin satele Dealu Mare, Ilaciu si Linia Coltesti si Biserica filiala "Ocracu", cu hramul "Sfintii Imparati Constantin si Elena", de care apartin satele Ocracu si Ciobani. Din 2010, avem al treilea lacas deschis cultului – Biserica filiala "Coraetu", cu hramul "Nasterea Maicii Domnului", de care apartin satul Rosia si o mica parte din Linia Coltesti (40-50 de familii).

 

Enoriasii au fost si sunt In cea mai mare parte agricultori; cativa lucreaza In minerit – dupa cum informeaza printr-o scrisoare transmisa pe adresa Redactiei Lacasuri Ortodoxe, Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman, reprezentant relatii-media al Arhiepiscopiei Ramnicului.

 

Pe locul acesta, unde s-a zidit aceasta biserica, a existat o bisericuta din lemn, construita In vremuri Indepartate, care, datorita vechimii s-a distrus.

 

Piatra de temelie s-a pus In data de 19 iulie 2002 de catre preotul Emil Ionescu – Consilier economic al Episcopiei Ramnicului, Impreuna cu un sobor de preoti. Lucrarile au continuat conform proiectului, dar destul de anevoios, datorita lipsei de bani.

 

In anul 2004 biserica era zidita si acoperita. Pana In 2008 s-au executat lucrari de tencuieli interioare si exterioare, s-au facut scarile, s-au montat usile si ferestrele. In anul 2009 s-a executat pictura murala de catre pictorul bisericesc VIlcu Nicolae, In tempera de apa. Tot In acest an s-a facut catapeteasma din lemn de tei sculptat, iar pictura acesteia s-a definitivat In anul 2010 fiind montata la data de 30 septembrie. De asemenea, s-a construit o clopotnita, clopotul fiind cumparat de la Meteorax Grecia, s-au mai construit un sopron si o bucatarie pentru hramuri si diverse ocazii praznicare.

 

Lucrarile au fost realizate de catre parintele Paroh Ioan Zamfiroiu sprijinit permanent de catre membrii Consiliului Parohial si ai Comitetului Parohial, cat si de enoriasi si credinciosi din parohiile vecine. Ctitorii principali sunt Bufu Emil, Ravas Constantin, inginer Pandia Nicolae, inginer Gherghe Constantin, inginer Diaconescu Marian, inginer Petrescu Cristian, inginer Staicut Gheorghe, executor Valeanu Ilie, Burtea Alexandru si Ciobanu Tudor si, nu In ultimul rand, domnul doctor Vasile-Parvu Boiangiu – primarul comunei Alunu, Impreuna cu Consiliul Local Alunu.

 

Duminica, 31 octombrie 2010, In Duminica a XXII-a dupa Rusalii, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, Impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca In mijlocul credinciosilor din Parohia Coltesti cu prilejul sfintirii noii biserici – capela din cimitirul parohial cu hramul „Nasterea Maicii Domnului” din comuna Alunu, protopopiatul Horezu, judetul Valcea.

 

Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Preasfintitul Parinte Emilian a rostit un cuvant de Invatatura In care a explicat pericopa evanghelica de astazi, ce istoriseste pilda Bogatului nemilostiv si a saracului Lazar. „Vedem din cele relatate de catre Sfantul Evanghelist Luca, ca sufletul omului nu se limiteaza la viata pamanteasca si este vesnic, dupa moartea trupului, el trece Intr-un alt plan de existenta, el merge acolo unde si-a randuit locul Inca din aceasta viata pamanteasca, ori spre viata vesnica In Imparatia lui Dumnezeu, ori spre moarte vesnica, adica In Iad. Evanghelia de astazi ne Invata sa facem fapte bune ca sa avem o stare sufleteasca buna, frumoasa, luminoasa si tocmai pentru faptul ca bogatul din parabola nu are un nume, ne Indrepteaza sa credem ca Domnul Hristos ni se adreseaza noua tuturor, ca pilda desi a fost rostita de Iisus pentru contemporanii Sai, ea este si astazi demna de urmat. Sa avem starea pe care acest sarac din evanghelie a avut-o, chiar daca mostenim mult s-au putin, sa nu-i judecam pe ceilalti si sa lucram mai mult la mantuirea sufletului, sa fim mult mai chivernisitori si sa-i apreciem pe cei care muncesc si se straduiesc sa-si Intemeieze o familie si sa ne fie drept model”, a spus Preasfintia Sa.

 

In cadrul Sfintei Liturghii, Preasfintia Sa a hirotonit In preot pe parintele diacon Iulius Octavian Malinas, pentru Biserica cu hramul „Intrarea In Biserica a Maicii Domnului” din Parohia Amarasti, judetul Valcea, iar la finalul Sfintei Liturghii a acordat gradul onorific de Iconom stavrofor parintelui paroh Ioan Zamfiroiu pentru activitatea pastorala desfasurata.

La acest eveniment a luat parte parintele Marin Ion, Protoiereu de Horezu, reprezentanti ai autoritatilor locale si de stat, preoti si numerosi credinciosi din parohie si din Imprejurimi.

 

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 42/2010

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.