publicat în: Arhivă

Praznicul Inaltarii Sfintei Cruci la Manastirea Stanisoara

Slujire Arhiereasca de Praznicul „Inaltarii Sfintei Cruci” la Manastirea Stanisoara

Actuala biserica din piatra a Manastirii Stanisoara, hramul ”Sfantul Gheorghe”, a fost construita Intre anii 1903-1908, sub ctitoria episcopului Gherasim Timus, staret fiind Nicodim Manu. In anul 1937 se construieste biserica paraclis. Au participat la punerea pietrei de temelie sase arhierei membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. La aceea vreme In incinta manastirii se gasea o casa de odihna cu aproape 100 de locuri – dupa cum informeaza printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman, reprezentant relatii-media al Arhiepiscopiei Ramnicului.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: TEO-CHristian


Cu ocazia praznicului „Inaltarii Sfintei Cruci”, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, Impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a savarsit Sfanta Liturghie Arhiereasca la Manastirea Stanisoara, veche vatra de sihastrie ortodoxa, din localitatea Calimanesti, judetul Valcea.

Manastire de calugari, cu hramul ”Sfantul Gheorghe”, Manastirea Stanisoara este amplasata la poalele masivului Cozia, pe versantul sau sudic, primul asezamant monahal a fiind un schit construit din lemn, ce se leaga de numele sihastrilor Meletie, Neofit, Isaia si altii, veniti pe aceste locuri de la Manastirea Cozia si traitori ai pesterilor de aici.

Sarbatoarea a Inceput de luni seara cu slujba de priveghere, Vecernia, Miezonoptica si Utrenia si a continuat astazi cu Acatistul "Sfintei Cruci" si cu Sfanta Liturghie.

In cadrul Sfintei Liturghii, Preasfintia Sa a hirotonit In diacon pe tanarul teolog Motca Dumitru Marius, absolvent al Facultatii de Teologie Ortodoxa „Sfanta Filofteia” din Pitesti si In preot pe parintele diacon Stanculescu Razvan Ionut, pentru Biserica cu Hramul „Sfantul Gheorghe” din parohia Bratovesti, comuna Perisani, judetul Valcea.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, a rostit un cuvant de Invatatura In care a aratat Insemnatatea deosebita a praznicului „Inaltarii Sfintei Cruci”, Indemnandu-i pe credinciosi sa poarte cu responsabilitate Crucea vietii primita de la Mantuitorul Iisus Hristos In lucrarea pentru mantuirea sufletului.

La eveniment a participat si Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, care i-a binecuvantat pe credinciosii prezenti la Sfanta Liturghie.

Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de Grupul coral „Strana Manastirii Cozia” condus de Prof. Dr. Iustin Androne.


La acest mare praznic ortodox sarbatorit la Manastirea Stanisoara a luat parte si Parintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul manastirilor din Eparhia Ramnicului si Staretul Manastirii Cozia, Parintele Protosinghel Ioanichie Trifa, staretul Manastirii Turnu, preoti si credinciosi din parohiile vecine si pelerini din tara – – dupa cum informeaza printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman, reprezentant relatii-media al Arhiepiscopiei Ramnicului.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 35/2010