(FOTO) Inceput de an scolar la Seminarul Teologic

Inceput de an scolar la Seminarul Teologic „Sfantul Nicolae” din Ramnicu Valcea

Istoria Seminarului Teologic „Sfantul Nicolae” din Ramnicu Valcea Incepe cu anul 1837 cand a fost terminata constructia unei cladiri, destinate pregatirii viitorilor slujitori ai altarelor, In imediata apropiere a resedintei episcopale de la Ramnic. Printr-o scrisoare datata 16 iulie 1837, episcopul Neofit al Ramnicului Noul Severin numea ca inspector si profesor la Seminarul valcean pe protopopul Radu Tempea, preotul Vasile Teodorescu si „maestrul de muzichie Hristea Grigoriu” – dupa cum informeaza printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman, reprezentant relatii-media al Arhiepiscopiei Ramnicului.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: TEO-CHristian


Odata constituit corpul didactic, deschiderea oficiala a cursurilor a avut loc la data de 8 noiembrie 1837 cu 30 de elevi interni (toti fii de preot), eveniment la care au luat parte autoritatile bisericesti si laice ale Ramnicului, precum si preoti, calugari si mireni.
Timp de aproximativ 10 ani, Intre 1837-1847, cursurile seminariale au avut o durata de numai 2 ani, Insa din 1847 s-a primit dispozitie ca Seminariile sa Isi desfasoare activitatea In cadrul unui ciclu scolar de 4 ani. Se studiau materii atat din domeniul teologic cat si laic: dogmatica, morala, istoria universal bisericeasca, muzica bisericeasca, randuiala slujbelor bisericesti, citirea, scrierea, gramatica, geografia si aritmetica.

In acest context Seminarul si-a desfasurat activitatea nestingherit pana la data de 7 aprilie 1847, cand In Ramnic a avut loc un puternic incendiu care a distrus o buna parte din oras, arzand acum si Centrul Episcopal si Seminarul. De la aceasta data Seminarul Incepe un lung sir de peregrinari, mutandu-se pentru o perioada In Metohul de la Craiova, apoi In casele serdarului Alecu Darzeanu pana In anul 1855. Acum, vrednicul de pomenire ierarh Calinic Cernicanul, cu aprobarea domnitorului, va recladi vechea resedinta a Episcopiei si Seminarul, care va functiona fara Intrerupere pana In 1901, cand Seminariile de curs inferior (4 ani) au fost desfiintate. Elevii acestor cursuri inferioare puteau fi hirotoniti numai daca urmau si cursurile superioare ale Seminariile de la Iasi si Bucuresti.

Deoarece foarte multe parohii au ramas vacante, marele ctitor al Invatamantului modern, ministrul Cultelor si Instructiunii Publice, Spiru Haret, a hotarat reInfiintarea a doua Seminarii, unul dintre ele avand sediul la Ramnicu Valcea. Cursurile nu au putut fi tinute In vechiul sediu, drept pentru care atat ministrul cat si episcopul Atanasie Mironescu au gasit de cuviinta ca Seminarul sa-si deschida cursurile la Manastirea Bistrita, judetul Valcea. Aici Seminarul si-a desfasurat activitatea doar pana In anul 1911, cand episcopul Ramnicului Ghenadie Georgescu a cerut Ministerului stramutarea Seminarului In vechea sa cladire din curtea Episcopiei.

Cladirea vechiului Seminar Insa s-a dovedit improprie, deoarece cursurile aveau acum o durata de 8 ani, iar numarul elevilor seminaristi era In continua crestere. Pentru ca nu se puteau efectua modificari importante la vechea cladire, Incepand cu 1913 se ridica o noua cladire pe terenul Episcopiei, In vechea strada Carol I. Lucrarile de constructie s-au terminat In 1914 pentru aripa de pe strada Carol I, si 1922 pentru aripa paralela cu strada Capelei.

In noua cladire Seminarul Isi va desfasura activitatea In conditii foarte bune pana In anul 1948, cand a fost adoptata reforma Invatamantului, care prevedea printre altele despartirea scolii de Biserica. Prin aceasta lege Seminarului Teologic Sfantul Nicolae din Ramnicu Valcea a fost oprit sa mai functioneze, iar cladirea si toate dependintele au fost trecute In patrimoniul statului. Localul a fost repartizat pe rand ?colii Medii Tehnice de Comert, apoi ?colii Medii de Fete, care ulterior a fost transformata In Liceu Teoretic „Vasile Roaita”, astazi functionand cu denumirea de Colegiul National „Mircea cel Batran”.
Viitorii slujitori ai altarelor de pe Intinsul Eparhiei valcene au fost pregatiti In cadrul Seminarului Teologic „Sfantul Grigore Teologul” din Craiova, Infiintat In anul 1952.

Dupa evenimentele din decembrie 1989, firul istoric al Seminarului valcean se reia. La solicitarea P.S. Parinte Gherasim, Episcopul Ramnicului si la propunerea Comisiei de Invatamant a Cancelariei Sfantului Sinod, In 1990 s-a aprobat reInfiintarea Seminarului Teologic „Sfantul Nicolae” din Ramnicu Valcea.

***

Luni, 13 septembrie 2010, la Seminarul Teologic Liceal „Sf. Nicolae” – Rm. Valcea, a fost marcata deschiderea oficiala a cursurilor anului scolar 2010-2011. Festivitatea s-a desfasurat Intr-un cadru deosebit: atat membrii corpului didactic cat si elevii si parintii lor, au fost onorati de prezenta Preasfintitului Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, din partea autoritatilor locale participand Doamna Prof. Ana Gabriela Ene, Inspector ?colar General al I.S.J. Valcea, Doamna Prof. Daniela Ionescu, Inspector de Religie si reprezentanti ai Primariei Ramnicului.

Manifestarea a Inceput cu o slujba de Te-Deum oficiata de un sobor de preoti si diaconi condus de Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, care cu acest prilej a adresat un cuvant de Invatatura parintilor profesori, profesorilor, elevilor si parintilor acestora, felicitandu-i, binecuvantandu-i si rugandu-L pe bunul Dumnezeu sa le daruiasca toate cererile catre mantuire : „Dascalii care Impartasesc stiintele, educatia sau Invatatura Bisericii, fie ei parinti profesori sau profesori, se ostenesc prin iubirea, prin harul si prin puterea Mantuitorului Iisus Hristos care este Invatatorul lumii. Ei va transmit cunostintele despre creatia lui Dumnezeu si Invatatura Sfintei Treimi care da si sens existentei noastre. De aceea la acest moment de Inceput de an scolar, felicitam si Ii binecuvantam pe dascalii dumneavoastra, nadajduind ca ei va vor Impartasii pe parcursul anului Invataturi folositoare pentru viata aceasta si pentru pregatirea In vederea slujirii In Biserica Domnului Hristos.”
Dupa slujba de Te-Deum, Parintele Director Nicolae Proteasa a adresat un calduros bun venit tuturor participantilor la acest eveniment, i-a prezentat pe noii elevi si le-a urat mult succes In noul an scolar – – dupa cum informeaza printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman, reprezentant relatii-media al Arhiepiscopiei Ramnicului.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 35/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.