publicat în: Arhivă

Resfintirea bisericii Sf Cuv Parascheva Valea Mare, Valcea

Resfintirea bisericii “Sfanta Cuvioasa Parascheva” Valea Mare, Valcea

Biserica cu hramul „Sfanta Cuvioasa Parascheva”, din parohia Pietroasa a fost construita In anul 1880 de catre credinciosii parohiei, iar In anul 1932 a fost legata cu centura de fier si s-a ridicat turla centrala, s-a restaurat pridvorul si s-au pictat din nou boltile si catapeteasma – dupa cum informeaza printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman, reprezentant relatii-media al Arhiepiscopiei Ramnicului.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: TEO-CHristian


In anul 1966 s-au facut reparatii centrale In interior si exterior, restaurandu-se pictura. In urma cutremurelor din anii 1977 si 1986, datorita deteriorarilor, s-a reacoperit, s-au facut reparatii exterioare si s-a restaurat pictura.

Intre anii 2007-2010 In timpul pastoririi IPS Gherasim Cristea, Arhiepiscopul Ramnicului, prin ravna preotului paroh Dumitru Radu, s-au facut reparatii capitale si s-a restaurat pictura, s-a acoperit cu tabla, s-a pardosit cu gresie, s-a consolidat clopotnita, s-a Imprejmuit cu gard din fier forjat, toate fiind realizate din contributia si cu ajutorul enoriasilor parohiei.

Sambata, 11 septembrie 2010, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, a savarsit slujba de resfintire a Bisericii cu hramul "Sfanta Cuvioasa Parascheva", din parohia Pietroasa, comuna Valea Mare, judetul Valcea.

Slujba resfintirii bisericii a Inceput la orele 08:30, dupa care s-a oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca de catre un sobor de preoti si diaconi condus de Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul.

La sfarsitul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Parinte Emilian a rostit un cuvant de Invatatura si apoi a felicitat pe parintele paroh Dumitru Radu pentru activitatea pastorala realizata: „Parohia Pietroasa care are biserica cu hramul „Sfanta Cuvioasa Parascheva” traieste o mare zi de bucurie si Implinire si prin ea Arhiepiscopia Ramnicului si Intreaga Biserica.

Parintele paroh Radu Dumitru Impreuna cu enoriasii parohiei si cu toti cei care au ajutat la Innoirea bisericii au facut posibila randuiala de resfintire a bisericii din aceasta comunitate. O comunitate veche cu o biserica istorica de mai bine de 130 de ani, pusa sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva, Insemnand ca evlavia crestinilor din aceasta regiune este Intarita si de faptul ca ei cheama In ajutor pe sfintii lui Dumnezeu si mai ales pe sfanta ale carei moaste se afla la Iasi, unde an de an prin pelerinaje noi ne aratam dragostea si jertfelnicia fata de Dumnezeu. Astazi se vad roadele, biserica este Innoita pe interior si pe exterior, are o pictura restaurata si Ii poate primi pe credinciosi In conditii deosebite de rugaciune si comuniune In Sfanta Treime”.

Dupa Sfanta Liturghie, a fost savarsita slujba de pomenire a ctitorilor, binefacatorilor si ostenitorilor acestui sfant locas.


La acest important eveniment au participat reprezentanti ai autoritatilor locale, preoti si numerosi credinciosi ai parohiilor din Imprejurimi – – dupa cum informeaza printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman, reprezentant relatii-media al Arhiepiscopiei Ramnicului.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 35/2010