Biserica Friza Potecasilor Slatioara, ctitorita de vataful Ion Ursanu si renumita pentru modul de zugravire a ctitorilor, a fost resfintita

Biserica cu hramul ,,Intrarea In Biserica a Maicii Domnului” si “Sfintii Imparati Constantin si Elena” Vioresti, este asezata In depresiunea numita ,,La Rapi” In apropiere de raul Cerna, la 1 km de centrul comunei Slatioara.
Sfatul lacas are forma de corabie de 12,5m x 5,6m x 3m cu o streasina larga avand aspectul vechilor biserici din zona de munte. Despre aceasta Biserica dar si despre evenimentul deosebit demarat inca din seara zilei de sambata, 21 august 2010, ne informeaza in cele ce urmeaza Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman, reprezentant media al Arhiepiscopiei Ramnicului, printr-o scrisoare transmisa pe adresa Redactiei Lacasuri Ortodoxe.

©Redactare Lacasuri Ortodoxe: Teo-CHristian


Biserica este construita In anul 1782 din piatra si caramida, acoperita cu sita. In anul 1895 a fost Inchis pridvorul cu un zid pentru marirea spatiului interior, apoi au fost marite ferestrele, modificand In felul acesta aspectul arhitectonic initial.
Ctitorul principal este vataful Ion Ursanu Impreuna cu Ion Viorel si localnicii.

Vorbind despre Friza Potecarilor , academicianul Razvan Theodorescu, marturiseste :"Biserica Vioresti este cunoscuta prin pictura sa pretioasa In stil bizantin, tehnica „a fresco”, dar ceea ce o deosebeste In mod special de alte biserici din perioada respectiva, este modalitatea de a zugravii ctitorii, Intr-o maniera originala cu totul diferita de modul traditional. Plasati sus, sub streasina, calare, Imbracati In haine de tarani mosneni, cu caciuli Inalte, In giubec de dimie alba si cu cai In plin trap Intr-o atmosfera de optimism In atitudini degajate, pline de vitalitate, avand In centrul ansamblului pe ctitorul principal Ion Ursanu".

Alaturi de biserica se afla cimitirul satului si au fost construite clopotnita si sopronul praznicar.
Din anul 2005 au Inceput lucrarile de consolidare si restaurare a Intregii biserici, revenind astazi la forma initiala. Lucrarile de restaurare constau din: subzidire, electrificare subterana, Incalzire electrica subdusumea, ferestre din piatra, sarpanta, centuri la arcade, acoperisul din sindrila, pardosea din caramida. Lucrarile de restaurare a picturii interioare si exterioare au Inceput In 2006 si au fost realizate de catre doamna Elena Murariu, pictor restaurator.


Deasupra usii de la intrarea In biserica se afla urmatoarea pisanie :
„Cu ajutorul lui Dumnezeu s-au Inaltat aceasta Sf.Biserica Intru hramul ,,Intrarea In biserica a Nascatoarei de Dumnezeu Fecioara Maria si Sf.Ioan Botezatorul” si s-a facut de robul lui Dumnezeu Ion Vatafu ,,sotia lui Ana si parintii lui Vlad si Stana si s-a facut cu toata cheltuiala lui.”

In Duminica a XIII-a dupa Rusalii, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, a savarsit slujba de resfintire a Bisericii cu hramul "Intrarea In Biserica a Maicii Domnului", din Parohia Gorunesti – Vioresti, Protoieria Horezu, comuna Slatioara, judetul Valcea.

Evenimentul a Inceput sambata seara cu slujba Vecerniei, cand a fost sfintita apa si a fost pregatit Prestolul, iar a doua zi a continuat cu slujba de resfintire, dupa care s-a oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca de catre Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul Impreuna cu un sobor de 20 de preoti si diaconi.

Dupa citirea Sfintei Evanghelii, PS Emilian le-a vorbit celor prezenti despre Intelesurile desprinse din pericopa evanghelica, In care subiectul a fost pilda lucratorilor celor rai: „Invatam din aceasta pilda ca noi cei chemati sa slujim, sa fim lucratorii viei Domnului Hristos, avem o mare responsabilitate, pentru ca aceasta lucrare, nu este una oarecare, ci este o lucrare de dobandire a Imparatiei lui Dumnezeu. Daca slujitorii Vechiului Testament, ai legii lui Moise, nu s-au aratat vrednici, pentru noi reprezinta un semn de Intrebare, dar In acelasi timp si o determinare, ca noi, slujitorii, arhierei, preoti si diaconi sa fim vrednici de aceasta chemare sfanta… Trebuie sa avem constiinta ca Biserica, nu este proprietatea personala a unui slujitor, nu este proprietatea noastra, ci noi suntem slujitorii ei, si slujind Biserica, Ii slujim lui Dumnezeu, si slujind pe Dumnezeu, slujim oamenilor, care poarta chipul lui Dumnezeu… Asa trebuie sa fie lucrarea noastra si numai asa ne aratam vrednici de chemarea Fiului lui Dumnezeu… In Biserica se Imbina cultul lui Dumnezeu si cultura pe care oamenii o creeaza tot prin harul Lui. Arta picturii si arhitecturii este un dar de la Domnul, pentru ca pune In evidenta lucrarea harului lui Dumnezeu. Sfintii care sunt zugraviti In interiorul bisericii si In exteriorul ei, poarta aureola sfinteniei In care vedem lucrarea harului lui Dumnezeu din persoana lor”, a subliniat Preasfintitul Parinte.

Dupa Sfanta Liturghie, Preasfintia Sa a acordat mai multe diplome de excelenta unor personalitati care si-au adus aportul material si spiritual la restaurarea si consolidarea acestui sfant asezamant care dateaza din anul 1782. Intre personalitatile distinse, amintim pe domnul academician Razvan Theodorescu, domnul scriitor Dinu Sararu, domnul deputat Aurel Vladoiu, doamna Elena Murariu, pictor restaurator, domnul Sorin Romcescu, primarul comunei si parintele paroh Alexandru Pruna.
La acest eveniment au mai participat reprezentanti ai autoritatilor locale si de stat, precum si oameni de cultura, academicieni, profesori si istorici din Eparhie si din tara, precum si preoti si sute de credinciosi din parohie si din Imprejurimi.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 31/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.