Sfintii Martiri Brancoveni sarbatoriti la Manastirea Hurezi

296 de ani de la moartea martiricã a sfantului Constantin Brancoveanu si a fiilor sai si a 313 ani de la ctitorirea Manastirii Hurezi

In anul 2007 la Manastirea Hurezi s-a semnat «Memoriul pentru aducerea Sfintelor Moaste ale voievodului martir Constantin Brancoveanu de la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucuresti, la ctitoria sa de la Hurezi».

©Informeaza printr-o scrisoare transmisa pe adresa Redactiei Lacasuri Ortodoxe, din Ramnic: Arhidiacon Ioan Liviu Gaman

Redactare: TEO-CHristian pentru Lacasuri Ortodoxe®


Studiul stiintific care Insoteste acest document a fost realizat de Academicianul Radu ?tefan Vergatti, profesor la Universitatea din Bucuresti si membru al Academiei Romane.Despre acest demers Profesorul Florin Epure, Directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniul National Valcea, a consemnat: «In anul 2007, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului si cu participarea tuturor autoritatilor locale si a oamenilor de cultura, au semnat aici In naosul Hurezilor un memoriu pentru a fi Inaintat Preafericitului Parinte Patriarh, unde se afla si acest studiu istoric, stiintific, realizat de un profesor universitar Radu ?tefan Vergatti, care aduce argumente cum s-au Intamplat evenimentele, de ce a fost depus acolo si din ce cauza Sfantul trebuie sa se Intoarca acasa, dupa cum i-a fost voia.»

Intr-o asertiunea privitoare la personalitatea cultural-religioasa a Marelui Voievod roman, tinuta in cadrul unui colocviu-simpozion dedicat Sfintilor – intitulat sugestiv «296 de ani de la moartea martiricã a sfantului Constantin Brancoveanu si a fiilor sai si 313 ani de la ctitorirea Manastirii Hurezi» – Preasfintitul Emilian a subliniat:

«Constantin Brancoveanul a fost ctitor de biserici, dar si ctitor de suflete. El s-a gandit la tot poporul lui Dumnezeu, si la cei bogati, si la cei saraci, si la cei aflati In stari sociale Inalte, si la tarani si oameni simpli, fiindca a ridicat aceste biserici si manastiri pentru cultivarea sufletului si Inaltarea omului catre Dumnezeu. A folosit averile sale pentru dezvoltarea culturii romanesti, astfel Incat In timpul lui s-au Infiintat cinci centre tipografice, daruind neamului romanesc atat din ?ara Romaneasca, cat si din Moldova si Transilvania numeroase carti de slujba, de Invatatura bisericeasca si de teologie… I-a sprijinit pe credinciosii din Transilvania cu carti si ajutoare materiale tocmai pentru a-i Intari In credinta ortodoxa aflata sub opresiunea confesiunilor calvina si romano-catolica. El a sprijinit cultura nu numai In ce priveste arta tipografica, ci si arhitectura, pictura si sculptura, Imbinand armonios stilul neobizantin cu cel renascentist si cu cel traditional romanesc, dand nastere astfel singurului stil caracteristic romanesc care se pastreaza pana astazi, stilul brancovenesc.».

Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop –Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului Impreuna cu un sobor de peste 30 de preoti si diaconi, a oficiat luni, 16 august 2010, Sfanta Liturghie Arhiereasca la ctitoria domnitorului Constantin Brancoveanu, care Impreuna cu fiii sai si Sfetnicul Ianache sunt praznuiti ca ocrotitori si binefacatori.
Sarbatoarea a Inceput din seara zilei de 15 august, iar a doua zi a continuat cu Acatistul "Sfintilor Martiri Brancoveni" si cu Sfanta Liturghie.

In cadrul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul a rostit un cuvant de Invatatura, In care a elogiat viata si activitatea Sfintilor Martiri, Constantin Brancoveanu si cei patru fii ai sai, Constantin, ?tefan, Radu, Matei si a sfetnicului Ianache, Indemnandu-i pe credinciosi sa-i cinsteasca si sa le urmeze exemplul In fapte de credinta:”Astazi este zi de praznic, zi de sarbatoare pentru Manastirea Hurezi, pentru Eparhia Ramnicului, pentru Patriarhia Romana si pentru toata Biserica Ortodoxa.Pomenim pe Sfintii Martiri Brancoveni si iata ca desi ei au suferit si au patimit, dandu-si viata pentru Hristos, noi ne aflam In moment de sarbatoare si de bucurie, pentru ca spune Hristos Domnul, “In lume necazuri veti avea”, dar cel care sufere necazuri si trece peste suferinta cu credinta si dragoste In Dumnezeu, se naste la viata vesnica, si pentru cel care se naste la viata vesnica, bucurie mare se face In ceruri, dar si pe pamant.De aceea noi ne bucuram Impreuna cu toti sfintii Bisericii noastre si cu toti sfintii Ingeri, pentru ca neamul romanesc a odraslit sfinti, printre care si pe Sfintii Brancoveni pe care Ii pomenim noi astazi.”

Dupa Sfanta Liturghie, Preasfintitul Emilian Impreuna cu soborul de slujitori a savarsit Parastasul pentru ctitorii, binefacatorii si ostenitorii acestui sfant asezamant.
Raspunsurile la strana au fost date de catre un grup de teologi psalti din Bucuresti condus de Lector Univ. Sabin Preda.
La aceasta deosebita sarbatoare crestineasca au luat parte Parintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Ramnicului si staret al Manastirii Cozia, Parintele Ieromonah Iustin, staretul Manastirii Oasa din Alba, Parintele Prof. Univ. Dr. Dan Ioan de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia, staretele manastirilor Dintr-un Lemn, Bistrita, Ostrov, Govora si Arnota, reprezentanti ai autoritatilor locale, personalitati culturale, preoti si numerosi credinciosi din Eparhia Ramnicului si din tara.

Colocviul-simpozion a avut loc dupa slujba religioasa In naosul bisericii Manastirii Hurezi.
Manifestarea cultural-religioasã a fost organizata de catre Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniul National Valcea Impreuna cu Primãria orasului Horezu, sub patronajul Arhiepiscopiei Ramnicului.
In cadrul Intrunirii au sustinut alocutiuni Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, Domnul Profesor Drd. Florin Epure, Directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniul National Valcea, Domnul Economist Constantin Nitu, Primarul orasului Horezu si alte personalitati ale culturii valcene.

La finalul manifestarii Ansamblul folcloric «Cheile Oltetului» a prezentat un deosebit program de cantece si traditii populare din zona Polovragilor.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 30/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.