Friday 30 july 2010

(FOTO) Cel mai frumos strigat de libertate al romanilor – Imnul National, serbat la Ramnicu Valcea

Ziua Imnului National sarbatorita la Ramnicu Valcea

Ieri, 29 iulie 2010, In Intreaga tara a fost sarbatorita Ziua Imnului National. La Ramnicu Valcea ceremonia a avut loc In Parcul Zavoi, de la orele 10.30 si a debutat cu o procesiune solemna ce a defilat pe traseul: Primaria municipiului Ramnicu Valcea, biserica „Toti Sfintii”, unde s-au sfintit steagurile, casa memoriala „Anton Pann” si Parcul Zavoi – dupa cum ne informeaza, printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman.

©Un articol Teo-CHristian pentru Lacasuri Ortodoxe®


Coloana oficiala din care au facut parte si autoritatile locale s-a deplasat pana la intrarea In Parcul Zavoi, facand un scurt popas la Biserica „Toti Sfintii", unde un sobor de preoti a sfintit drapelul. Urmatorul popas a fost In fata Casei Memoriale „Anton Pann“, unde a locuit cel care a asternut pe hartie versurile devenite peste ani cel mai frumos strigat de libertate al romanilor, Imnul National.

Actorii Teatrului „Ariel“ din municipiu au Incercat sa redea ramnicenilor imaginea de demult a pasoptistilor, care, In urma cu 162 de ani, s-au unit si au cantat pentru prima oara „Destepta-te, romane!“. Acestia au defilat Imbracati In haine de epoca si au salutat multimea strigand: „Dreptate si Fratie!“, la fel cum salutau si revolutionarii de la 1848.
In Parcul Zavoi, a urmat o slujba de Te Deum savarsita de un sobor de preoti si diaconi In frunte cu Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, care a tinut un cuvant prin care a aratat importanta deosebita a acestei zile si rolul ei In viata sociala, religioasa, politica si culturala a poporului roman.

Alocutiunile despre semnificatia evenimentului au fost rostite de primarul municipiului, domnul inginer Romeo Radulescu, prefectul judetului Valcea, domnul avocat Petre Ungureanu si alte oficialitati. Ceremonialul s-a Incheiat cu un spectacol cu tematica adecvata momentului si intonarea imnului „Desteapta-te, romane!“, de catre Corul Academic „Euphonia” al Filarmonicii de Stat „Ion Dumitrescu” din Ramnicu Valcea, condus de Maestrul Mihail ?tefanescu, Directorul Filarmonicii, Zavoiul rasunand ca si In urma cu 162 de ani.
La eveniment au fost prezenti reprezentanti ai autoritatilor locale si de stat, veterani de razboi, cadre militare In rezerva si In retragere, precum si aproximativ 3000 de ramniceni, unii dintre ei tinand In mana stegulete cu drapelul Romaniei.

Imnul national "Desteapta-te romane!"

Din anul 1998, la initiativa Senatului, ziua de 29 iulie a devenit Ziua Imnului National. "Desteapta-te romane!" a fost ales imediat dupa Revolutia din Decembrie 1989, Imnul National al Romaniei, fiind consacrat prin Constitutia din 1991. Conform Constitutiei Romaniei, Imnul national este considerat simbol national, alaturi de Drapelul tricolor, Stema tarii si Sigiliul statului.

Simbolistica lui nationala si rolul jucat In momentele cheie ale istoriei romanesti- Razboiul de Independenta, Primul si al Doilea Razboi Mondial si Revolutia din decembrie 1989- au facut ca optiunea noului regim democratic de la Bucuresti sa se Indrepte dupa 1989 catre creatia lui Andrei Muresanu si Anton Pann.
Imnul national are 4 strofe, selectate din cele 11 ale poeziei "Un rasunet", al carui autor este poetul Andrei Muresan, muzica fiind compusa de Anton Pann.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 28/2010

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile