Slujba arhiereasca la Schitul Ostrov – Calimanesti

Schitul Ostrov, din Calimanesti, este un schit de calugarite, cu hramul ”Nasterea Maicii Domnului” si se afla amplasat pe o insula a lacului de acumulare al hidrocentralei Calimanesti de pe raul Olt, fiind legat de statiunea balneo-climaterica Calimanesti-Caciulata printr-un pod, la o distanta de 5 km de la halta C.F.R. Calimanesti-Jiblea.
Biserica este rezidita pe locul unei biserici mai vechi din secolul al XIV-lea sau Inceputul secolului al XV-lea, Intre anii 1520-1521, fiind ctitorita de domnitorul Neagoe Basarab si sotia sa, doamna Despina.

©Redactare: Alex-Daniel RotariuLacasuri Ortodoxe®


S-a sfintit nezugravita, pentru cult folosindu-se In prima faza icoane pictate, aflate astazi In Muzeul de Arta al Romaniei. Altarul a fost pictat In 1752, restul bisericii fiind In stil fresca, de o remarcabila valoare artistica si a fost terminat In anul 1760. Tot atunci i s-a Inlocuit si inscriptia din pisania veche cu un text romanesc, scris cu litere chirilice.


O mare podoaba de arhitectura interioara, care a Infruntat vremurile, este ”tampla aurita”, din lemn de tei care dateaza exact de la zidirea bisericii. Icoanele Imparatesti sunt foarte vechi, unele ipoteze sustinand ca ar fi chiar cele originare. Icoana Maicii Domnului a fost restaurata In 1791 de Ioan Zugravul.
La 22 decembrie 1838 chiliile si cladirile existente au fost distruse de un incendiu, fiind rezidite pe temeliile vechi In anul 1940. Principalele restaurari s-au facut In anii 1940, 1956-1957, 1962-1963.


Din timpul lui Neagoe Basarab au ramas trei icoane: Sfantul Nicolae, Coborarea de pe cruce si Sfantul Sava, toate de o mare valoare artistica, In prezent aflate In custodia Muzeului de Arta al Romaniei.
Incepand cu secolul al XVI-lea pana In 1890, Schitul Ostrov a fost schit de calugarite. In acest schit s-au calugarit sotia lui Neagoe Basarab, Doamna Despina cu numele de Platonida, si mama lui Mihai Viteazul care si-a luat numele de Teofana.

Constructia hidrocentralei Calimanesti a impus ca biserica Impreuna cu insula sa fie ridicate cu circa 6 m, pentru a nu fi inundate, si reconstruita casa staretiei. Intregul ansamblu insular este un frumos parc de agrement pentru vizitatorii statiunii Calimanesti-Caciulata care, pe langa alte ”dotari”, reuneste un numar de 47 de specii de arbori, arbusti si trandafiri.
Dupa reconditionarea picturii (1987-1988), datorata pictorului Viorel Grimalschi, In ziua de 5 iulie 1989, Preasfintitul Parinte Gherasim, Episcopul Ramnicului, a resfintit biserica Schitului Ostrov, iar In anul 1990, stravechea ctitorie domneasca redevine asezamant monahal sub obladuirea Manastirii Cozia. In anul 1996 prin hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, Ostrovul revine la statutul sau initial, acela de asezamant de calugarite, avand In fruntea soborului de maici pe stareta Mariami Tunza.
In urma reamenajarii incintei, conceputa de arh. Cristiana Darie, sub directa Indrumare a Exarhului manastirilor valcene, Arhim. Vartolomeu Androni, s-a facut la 21 noiembrie 2002 o slujba de sfintire a noului corp de chilii. Astfel firul Sfintelor Liturghii avea sa fie reInnodat.

In data de 18 iulie 2010, In Duminica a VIII-a dupa Rusalii (a Sfintilor parinti de la Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon), Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, a savarsit Sfanta Liturghie Arhiereasca Impreuna cu un sobor de preoti si diaconi la Schitul Ostrov din statiunea Calimanesti, judetul Valcea.

La aceasta Sfanta Slujba Arhiereasca au luat parte Parintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Ramnicului si staret al Manastirii Cozia, Parintii Stareti de la manastirile Turnu si Stanisoara precum si preoti si numerosi credinciosi din statiunea Calimanesti si Imprejurimi, dupa cum informeaza, printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman – Arhiepiscopia Ramnicului

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 27/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.