Monday 7 june 2010

JUSTINIAN MARINA – PATRIARHUL ROMANIEI 1948-1977 – 62 DE ANI DE LA INTRONIZARE

JUSTINIAN MARINA – PATRIARHUL ROMANIEI 1948-1977
62 DE ANI DE LA INTRONIZARE

Construita In stil maramuresan din lemn, In comuna Garlau, jud. Salaj, Inainte de anul 1700, bisericuta cu hramul „Sfanta Cuvioasa Parascheva” a fost stramutata In anul 1939 In comuna Breaza, jud. Prahova la un centru militar.
In anul 1951, Patriarhul Justinian a hotarat sa o stramute In satul lui natal Suiesti, deoarece vechea biserica de aici, tot din lemn, se daramase.


Astfel In martie 1951 biserica a fost stramutata, iar la 1 mai 1951, In a treia zi de Pasti, a fost resfintita In prezenta patriarhului, care avea varsta de 50 de ani.
Bisericuta este netecuinta, barnele seculare fiind Imbinate cu mestesug, iar turnul Inalt de circa 15 metri Ii da un aspect deosebit.
In inventarul ei se gasesc cateva donatii care poarta semnatura Patriahului Justinian – Sfantul Antimis, Cazania si cateva carti si obiecte.

Biserica in Actualitate

Ieri, 6 iunie 2010, In Duminica a II-a dupa Rusalii, a Sfintilor Romani, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului Impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca la Biserica cu hramul „Sfanta Cuvioasa Parascheva” din Parohia Cermegesti, satul Suiesti, comuna Stanesti, jud. Valcea.

In cuvantul de Invatatura rostit dupa citirea Sfintei Evanghelii, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul a explicat pericopa Sfintei Evanghelii referitoare la chemarea la apostolat a Sfintilor Apostoli, Indemnandu-i pe credinciosi sa le urmeze exemplul In fapte de credinta si milostenie si sa raspunda chemarii Domnului nostru Iisus Hristos. Preasfintia Sa a subliniat si faptul ca pamantul tarii noastre a rodit numerosi sfinti Inca din primele veacuri ale crestinismului, dand si exemple din calendarul crestin ortodox roman.

Dupa oficierea Sfintei Liturghii, Incepand cu orele 12:00, a avut loc manifestarea dedicata Preafericitului Parinte Justinian Marina, Patriarhul Romaniei In perioada 1948-1977 cu prilejul Implinirii a 62 ani de la Intronizare.

Manifestarea culturala dedicata omagierii celui de-al treilea Patriarh al Romaniei, Justinian Marina, a fost organizata la Biserica cu hramul Sfanta Cuvioasa Parascheva” din Parohia Cermegesti de catre, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Valcea, Societatea Culturala ‘‘Anton Pann’‘, Asociatia Cultul Eroilor – Filiala Valcea, Sectia Periodice – Legislatie a Bibliotecii Judetene ‘‘Antim Ivireanul’’ Valcea,
Academia Olimpica Romana Filiala Ramnicu Valcea si S.C. Rotarexim S.A, sub patronajul Arhiepiscopei Ramnicului.


In deschiderea simpozionului, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, a tinut un cuvant dedicat vietii si activitatii pastorale si social-misionare a Patriarhului Justinian.
In cadrul Intrunirii au mai tinut prelegeri despre personalitatea marelui patriarh: Prof. Nicolae Dinescu, moderatorul Intalnirii, scriitoarea Zenovia Zamfir, Pr. Prof. Ion Iliescu, parohul bisericii si alte personalitati ale vietii culturale valcene.

La acest eveniment sarbatoresc a participat si Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, care i-a binecuvantat pe credinciosii prezenti, multumind lui Dumnezeu pentru aceasta deosebita zi.
In cadrul Simpozionului a fost lansata lucrarea „1901-1977, Patriarhul Justinian Marina – Trepte spre cer”, editie Ingrijita de Zenovia Zamfir si George Rotaru.
La acest important eveniment au participat reprezentanti ai autoritatilor locale, preoti, oameni de cultura, istorici si numerosi credinciosi din parohie si din Imprejurimi.

Viata si activitatea PF Justinian Marina

Cel de-al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, pe numele de mirean Ioan Marina, s-a nascut la 22 februarie 1901, In familia unor credinciosi tarani din localitatea Suesti, judetul Valcea.
Dupa ce a terminat gimnaziul In satul sau natal, a urmat cursurile Seminarului „Sfantul Nicolae“ din Ramnicu-Valcea, obtinand In anul 1923 diploma de Invatator, profesand Intre 1923 – 1924 ca Invatator In Olteanca-Valcea, iar Intre 1924 – 1930 – Invatator In Babeni-Valcea.

A urmat studiile la Facultatea de Teologie din Bucuresti si a fost preot paroh Intre 1924 – 1932 la biserica din Babeni. Un an de zile (1932 – 1933) a fost director al Seminarului Teologic si preot slujitor la catedrala episcopala din Ramnicu Valcea, dupa care pana In 1945 a fost preot-paroh la biserica "Sf. Gheorghe" din Ramnicu Valcea.

Ramanand vaduv, In anul 1945 a fost ales episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, demnitate In care a slujit Biserica pana In anul 1947, cand a fost ales arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei. La 6 iunie 1948 a fost Inscaunat ca arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei si patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, pastorind pana la trecerea sa la cele vesnice.
Ca patriarh, Justinian Marina a ramas In istoria Bisericii Ortodoxe Romane prin cunoscutul sau „Apostolat social”, prin care a stiut sa dea o noua orientare activitatii Bisericii In conditiile grele de viata instaurate de regimul comunist. Patriarhul Justinian a trecut la cele vesnice la data de 26 martie 1977, fiind Inmormantat In biserica Manastirii „Radu Voda” din Bucuresti.

©Pentru Lacasuri Ortodoxe: Arhid. Ioan-Liviu Gaman

Redactare: TEO-CHristian

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile