ALBUM FOTO: Sfintii Imparati Constantin si Elena praznuiti la Manastirea Hurezi

ALBUM FOTO: „Sfintii Imparati Constantin si Elena” praznuiti la Manastirea Hurezi

Astazi, 21 mai 2010, din Incredintarea Inaltpreasfintitului Pãrinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop –Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului Impreuna cu un sobor de peste 20 de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca la Sfanta Manastire Hurezi, ctitoria domnitorului Constantin Brancoveanu, care are unul din hramuri "Sfintii Imparati Constantin si mama sa Elena".


Sarbatoarea a Inceput cu slujba Privegherii, In seara zilei de 20 mai, iar astazi a continuat cu Acatistul "Sfintilor Impãrati Constantin si Elena" si cu Sfanta Liturghie.

Dupa citirea Sfantei Evanghelii, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul a rostit un cuvant de Invatatura, In care a elogiat viata si activitatea Sfintilor Imparati Constantin si mama sa Elena, Indemnandu-i pe credinciosi sa le urmeze exemplul In fapte de credinta si milostenie.

In cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit In diacon, tanarul teolog Mihai Iulian Barbusi.
Dupa Sfanta Liturghie a fost savarsita o slujba de pomenire a ctitorilor, binefacatorilor si ostenitorilor acestui sfant asezamant.

La aceasta mare sarbatoare crestineasca au luat parte Parintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Ramnicului si staret al Manastirii Cozia, precum si reprezentanti ai autoritatilor locale si de stat, personalitati culturale, preoti si numerosi credinciosi din judetul Valcea si din tara.


Scurt istoric
Biserica Manastirii Hurezi este un impunator monument, lung de 32 de metri si Inalt de 14 metri si se afla situata In centrul incintei centrale a ansamblului manastiresc de la Hurezi, ridicat de catre domnitorul Constantin Brancoveanul. Ea este o interpretare mai simplificata a bisericii episcopale de la Curtea de Arges. Are plan treflat si Impartire clasica, altar, naos, pronaos si pridvor. Lucrarea In fresca este opera zugravilor Constantin, Ioan, Andrei, Stan, Neagoe si Ioachim.

Complexul manastiresc Hurezi cuprinde manastirea propriu-zisa, biserica bolnitei, ctitorita de doamna Maria, sotia lui Constantin Brancoveanu, ridicata la 1696, Schitul “Sf. Apostoli”, la circa 50 de metri spre nord, ctitorit de marele staret Ioan Arhimandritul In 1698, si Schitul “Sfantul ?tefan”, dupa numele fiului cel mare al domnitorului, la 1703.

In toate aceste lacasuri predomina elemente de arhitectura specifice stilului brancovenesc. In acest sens, maica Ecaterina, purtatorul de cuvant al manastirii ne-a spus ca "aici s-a creat stilul brancovenesc, care este considerat stilul renasterii romanesti, aici fiind cel mai mare complex de arta brancoveneasca. Acel stil este de fapt o sinteza la ceea ce exista In arta. Sunt elemente orientale, occidentale, autohtone, dar foarte bine Imbinate si armonios create".

Cu prilejul praznicului “Sfintilor Imparati Constantin si mama sa Elena”, astazi, alaturi de Manastirea Hurezi, mai multe biserici din judetul Valcea Isi sarbatoresc hramul.


Transmite pentru Lacasuri Ortodoxe: Arhidiacon Ioan Liviu Gaman

©Redactare: Teo-CHristian

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 19/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.