SLUJBA ARHIEREASCA LA BISERICA SF. GHEORGHE DIN ORASUL BREZOI – VALCEA

SLUJBA ARHIEREASCA LA BISERICA SF. GHEORGHE DIN ORASUL BREZOI – VALCEA

In ziua de 7 martie 2010, In Duminica a III-a din Postul Sfintelor Pasti „a Sfintei Cruci”, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Pãrinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului Impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca la Biserica Parohiala Sfantul Gheorghe din orasul Brezoi, judetul Valcea.


SLUJBA ARHIEREASCA LA BISERICA SF. GHEORGHE DIN ORASUL BREZOI – VALCEA

Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, In cuvantul de Invatatura rostit, a explicat pericopa evanghelica, aratand si responsabilitatea asumata de fiecare crestin ce urmeaza pe Domnul Hristos : „ De ce pomenim In aceasta duminica Sfanta Cruce si Sfanta Inviere?

Pentru ca acestea doua sunt de nedespartit. Sfintii Parinti ai Bisericii spun ca In mijlocul Raiului era pomul Vietii, de aceea Biserica randuieste ca In mijlocul Postului Mare sa praznuim Sfanta Cruce, pentru ca Crucea este nedespartita de Hristos, care este Mijlocitorul nostru Inaintea lui Dumnezeu. Asadar pomul Vietii era In mijlocul Raiului asa cum Hristos Domnul, asemuit Pomului Vietii, sta In mijlocul nostru prin aceasta praznuire a Sfintei Cruci….

Asadar prin Sfanta Cruce, prin semnul pe care-l Insemnam pe trupul nostru noi marturisim Sfanta Treime… Sa pastrati dreapta credinta ortodoxa, In care ne-am nascut si pe care toti sfintii Bisericii noastre au marturisit-o chiar si cu pretul vietii… Dragostea, armonia si buna Intelegere ne fac sa fim fii ai lui Dumnezeu, indiferent de religie sau confesiune, de sex sau stare sociala, indiferent de posibilitatea de Intelegere a sensului vietii, a Bisericii, a lumii acesteia, important este sa ne iubim asa cum suntem…”.

SLUJBA ARHIEREASCA LA BISERICA SF. GHEORGHE DIN ORASUL BREZOI – VALCEA

La Sfanta Liturghie Arhiereasca a luat parte si Parintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Ramnicului si staret al Manastirii Cozia Impreuna cu cativa parinti, precum si numerosi credinciosi din orasul Brezoi si din Imprejurimi.

Scurt istoric
La confluenta raului Lotru cu apele Oltului, In mijlocul muntilor Lotrului, se afla micul orasel Brezoi declarat In anul 1968, prin noua Impartire administrativa a teritoriului tarii. Locuitorii orasului sunt In majoritate muncitori.
Pe un loc retras, sub poale de padure, este asezata Biserica. A fost construita In anii 1941-1942, de muncitorii din Brezoi, prin staruinta preotului Romulus Cismasu. Pana In anul 1948 a apartinut cultului greco-catolic. In octombrie 1948, crestinii greco-catolici din toata tara, revenind la Biserica Mama, prin aprobarea Preafericitului Parinte Patriarh Justinian a fost redata cultului ortodox.

La 25 decembrie 1948 In prezenta credinciosilor Infratiti s-a oficiat prima Sfanta Liturghie de catre Preotul Marinescu Dumitru.
Biserica este In forma de cruce, zidita din caramida si acoperita cu tigla. S-a pictat Intre anii 1956-1957, de catre pictorul Petrescu Teodor, din comuna Tutana, judetul Arges, Impreuna cu fratele sau Dimitrie.
Pictura este In fresca, iar tampla de lemn, lucrata de mesterul Dumitrescu din comuna Costesti, jud. Valcea, are icoane aplicate, pictate In ulei de maestrul pictor Hermenean Stan, din orasul Baile Govora, judetul Valcea.

SLUJBA ARHIEREASCA LA BISERICA SF. GHEORGHE DIN ORASUL BREZOI – VALCEA

Pantocratorul este executat In foita de aur aureolat de un curcubeu, iar icoanele Imparatesti au o deosebita valoare artistica.
Sfanta Patriarhie prin Preafericitul Parinte Patriarh Justinian, al carui chip este pictat la intrarea In biserica, si Sfanta Episcopie prin Preasfintitul Episcop Iosif , au contribuit material la lucrari.

Deoarece pictura se deteriorase, s-a repictat In ulei In vara anului 1998 de catre pictorii ?erban Vasile si fratele sau ?erban Cornel din Ganeasa – Olt, la staruinta preotului paroh Constantinescu Mihai prin contributia credinciosilor parohiei. Cu aceasta ocazie s-a pardosit si lambrisat.

– printr-o scrisoare transmisa catre Lacasuri Ortodoxe de Arhidiacon Ioan Liviu Gaman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.