22 februarie 2010 – Seminarul Ortodox Ramnicu Valcea: “109 ani de la nasterea Patriarhului Justinian Marina”

In memoriam Justinian Marina, Patriarhul Romaniei

Astazi, 22 februarie 2010, Incepand cu orele 13:00, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfantul Nicolae" din Ramnicu Valcea, a avut loc Simpozionul cu tema: "109 ani de la nasterea patriarhului Justinian Marina".


Manifestarea culturala, dedicata omagierii celui de-al treilea Patriarh al Romaniei, Justinian Marina, a fost organizata la Seminarul Teologic Liceal "Sf. Nicolae" sub patronajul Arhiepiscopiei Ramnicului, de catre Sectia Periodice-Legislatie a Bibliotecii judetene „Antim Ivireanul” Valcea, Societatea Culturala „Anton Pann” Valcea, Seminarul Teologic, Academia Olimpica Romana Filiala Rm. Valcea.

La eveniment a participat si Preasfintitul Parinte Dr. Emilian Lovisteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, care a tinut un cuvant dedicat vietii si activitatii pastorale si social-misionare a Patriarhului Justinian.

In cadrul simpozionului au mai tinut prelegeri despre personalitatea marelui patriarh: ing.dr. Mihai Sporis, moderatorul Intalnirii, Pr. prof. dr. Nicolae Proteasa, directorul Seminarului Teologic Liceal "Sf. Nicolae", scriitoarea Zenovia Zamfir, Pr. Prof. Ion Iliescu, paroh al bisericii din satul natal al Patriarhului Justinian, si alte personalitati ale vietii culturale valcene.

La manifestarea de astazi au mai fost prezenti Pr. Constantin Carstea, Consilier Cultural In carul Arhiepiscopiei Ramnicului, membrii societatii culturale „Anton Pann” si ai Ligii Scriitorilor Filiala Valcea, membrii Asociatiei Cultul Eroilor Valcea, istorici, jurnalisti, profesori si elevi ai Seminarului Teologic din Ramnicu Valcea.

In cadrul Simpozionului a fost prezentata lucrarea „Vrednicul de pomenire Patriarhul Justinian Marina”, lansata In anul 2009.

Viata si activitatea PF Justinian Marina:

Cel de-al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, pe numele de mirean Ioan Marina, s-a nascut la 22 februarie 1901, In familia unor credinciosi tarani din localitatea Suesti, judetul Valcea.

Dupa ce a terminat gimnaziul In satul sau natal, a urmat cursurile Seminarului „Sfantul Nicolae“ din Ramnicu-Valcea, obtinand In anul 1923 diploma de Invatator, profesand Intre 1923 – 1924 ca Invatator In Olteanca-Valcea, iar Intre 1924 – 1930 – Invatator In Babeni-Valcea.

A urmat studiile la Facultatea de Teologie din Bucuresti si a fost preot paroh Intre 1924 – 1932 la biserica din Babeni. Un an de zile (1932 – 1933) a fost director al Seminarului Teologic si preot slujitor la catedrala episcopala din Ramnicu Valcea, dupa care pana In 1945 a fost preot-paroh la biserica "Sf. Gheorghe" din Ramnicu Valcea.

Ramanand vaduv, In anul 1945 a fost ales episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, demnitate In care a slujit Biserica pana In anul 1947, cand a fost ales arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei. La 6 iunie 1948 a fost Inscaunat ca arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei si patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, pastorind pana la trecerea sa la cele vesnice.

Ca patriarh, Justinian Marina a ramas In istoria Bisericii Ortodoxe Romane prin cunoscutul sau „Apostolat social”, prin care a stiut sa dea o noua orientare activitatii Bisericii In conditiile grele de viata instaurate de regimul comunist. Patriarhul Justinian a trecut la cele vesnice la data de 26 martie 1977, fiind Inmormantat In biserica Manastirii „Radu Voda” din Bucuresti.

autor Arhidiacon Ioan Liviu Gaman

– pentru Lacasuri Ortodoxe – scrisoare transmisa pe adresa redactiei astazi, 22 februarie 2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.