SLUJBA ARHIEREASCA LA SFANTA MANASTIRE FRASINEI

SLUJBA ARHIEREASCA LA SFANTA MANASTIRE FRASINEI

Astazi, 17.01.2010, In Duminica a XXXII-a dupa Rusalii „a lui Zaheu Vamesul”, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Pãrinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, Preasfintitul Parinte Dr. Emilian Lovisteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului Impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca la Sfanta Manãstire Frasinei, din comuna Muereasca, judetul Valcea.


SLUJBA ARHIEREASCA LA SFANTA MANASTIRE FRASINEI

Sarbatoarea a Inceput cu slujba Privegherii , In seara zilei de 16.01.2010, iar astazi a continuat cu Taina Sfantului Maslu, Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos si cu Sfanta Liturghie.

Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Preasfintitul Parinte Dr. Emilian Lovisteanul, a rostit cuvantul de Invatatura, In care a explicat pericopa evanghelica si a vorbit despre viata Sf. Cuv. Antonie cel Mare care a fost praznuit tot astazi, Indemnandu-i pe credinciosi sa-i cinsteasca pe sfintii nostri si sa-si marturiseasca pacatele pentru sanatatea trupului si mantuirea sufletului.

La aceasta Liturghie Arhiereasca a luat parte si Parintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Ramnicului si staret al Manastirii Cozia, precum si numerosi credinciosi din judetul Valcea si din tara.

SLUJBA ARHIEREASCA LA SFANTA MANASTIRE FRASINEI

In biserica Manastirii se afla particele din Moastele a 8 mari sfinti: Sf. Ierarh Calinic, ctitorul manastirii, Sf. Mc. Calinic, Sf. Mc. Trifon, Sf. Mc. Pantelimon, Sf. Cuv. Pahomie, Sf. Cuv. Atanasie al Atonului, Sf. Cuv. Dionisie Areopagitul, Sfanta Cuv. Mucenita Paraschevi.

Istoric
Biserica Manastirii Frasinei, zisa si Biserica Mare, avand hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, cu Intreg ansamblul de cladiri, In forma de cetate, este ctitoria Sfantului Calinic de la Cernica, episcopul Ramnicului, care a construit-o Intre anii 1860-1863, an In care o si sfinteste. Pictura, facuta In ulei de pictorul ardelean Misu Pop, In stilul lui Tattarascu, a fost spalata In anul 1968 de pictorul Aritium Avachian. Aceasta biserica este monument istoric.

SLUJBA ARHIEREASCA LA SFANTA MANASTIRE FRASINEI

Biserica schitului vechi, cu hramul ”Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”, a fost construita din lemn de calugarii bulgari Ilarion si ?tefan, In anul 1710 si reconstruita din zid In anii 1762-1763 de Carstea Iovipali si Damian Iovipali, fratii hagii din Ramnic, Impreuna cu Nicolita Iovipali, fiul lui Carstea, avand binecuvantarea episcopului de Ramnic, Filaret.

In jurul acestui schit au existat chilii care Insa nu s-au pastrat. Din anul 1787, din timpul razboiului ruso-turc, schitul este pustiit si ramane parasit pana In anul 1848, cand este refacut de calugarul cernican Acache, cu Invoirea lui Gheorghe Iovipali, urmasul primilor ctitori. Acesta Inchide pridvorul bisericii cu caramida, transformandu-l In pronaos, Il zugraveste si reface Incaperile chiliilor. Biserica veche pastreaza pictura din anul 1763, executata de Teodor Zugravul, cat si pe cea din tinda din anul 1848.
Paraclisul cu hramul ”Sfintii Trei Ierarhi”, cladirile de locuit dinspre miazazi si rasarit, au fost facute de episcopul Gherasim Safirim al Romanului (1910-1911), fost arhimandrit de scaun al Episcopiei Ramnicului-Noului Severin, care completeaza si aripa de miazazi si rasarit a cetatii monastice, pe partea de zid, care ramasese necompletata de Sfantul Calinic In anul 1888.

SLUJBA ARHIEREASCA LA SFANTA MANASTIRE FRASINEI

Viata monahala de aici se aseamana cu cea de la Muntele Athos: In manastire nu au voie sa intre femei (numai In biserica de sus, In cea de jos au voie si femeile) si nu se gateste cu carne. In acest sens, Sfantul Calinic a asezat In anul 1867 o piatra de legamant la circa 2 kilometri de manastire, unde este astazi o biserica si dependinte pentru cazarea femeilor. Pe piatra de legamant sunt gravate cu litere chirilice atat binecuvantari, pentru cele care vor pastra acest legamant, cat si blesteme, pentru cele ce vor calca hotararea sfantului. Pentru a dovedi cele spuse iata ce spune textul gravat pe piatra de legamant:

«Acest sfant lacas s-a cladit din temelie spre a fi chinovie de parinti monahi si fiindca din partea femeiasca putea sa aduca vreun scandal monahilor vietuitori de acolo, de aceea sub grea legatura s-a oprit de la acest loc sa mai treaca Inainte, sub nici un chip, parte femeiasca. Iar cele ce vor Indrazni a trece sa fie sub blestem si toate nenorocirile sa vie asupra lor, precum : saracia, garbavia si tot felul de pedepse, si iarasi celor ce vor pazi aceasta hotarare sa aiba blagoslovenia lui Dumnezeu si a smerenie noastre si sa vina asupra lor fericitul bine. Calinic, episcopul Ramnicului Noului Severin, 17 ian.1867 »
Legamantul Sfantului Calinic se respecta cu strictete. Chiar In timpul pastoririi sale, cei care l-au calcat au fost pedepsiti aspru. Este cunoscut episodul tinerei pastorite din satul Muereasca, care din greseala a trecut hotarul si s-a Imbolnavit de epilepsie, fiind nevoita sa ceara ajutorul Sfantului Calinic, pentru a fi iertata si In acelasi timp tamaduita.
Este singura manastire din tara care nu a fost secularizata, pastrandu-si tot terenul agricol pana In zilele noastre.

Reporter – Arhidiacon Ioan Liviu Gaman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.