publicat în: Arhivă

Biserica Recea, ridicata odata de mosnenii din Izvorul Rece, a fost resfintita

Biserica Recea - Izvorul Rece

Biserica cu hramul "Nasterea Maicii Domnului", din Parohia Recea, comuna Vaideeni, judetul Valcea a fost tarnosita In anul 1895 de catre PS Ghenadie Enaceanu, fiind ridicata cu contributia mosnenilor din satul Izvorul Rece dupa cum informeaza printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman, reprezentant relatii-media al Arhiepiscopiei Ramnicului.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: TEO-CHristian


Lucrarile de restaurare a bisericii au Inceput In anul 2005, cu binecuvantarea IPS Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, la initiativa preotului paroh Nicolae Constantin Ureche, cu sprijinul enoriasilor si ajutorul financiar acordat de Secretariatul de Stat pentru Culte, Primaria Vaideeni si Obstea sateasca de mosneni Izvorul Rece.

Biserica Recea - Izvorul Rece

Lucrarile de restaurare au constat In reconstructia turlei centrale cu sustinere pe stalpi de beton, pictura interioara si exterioara realizata de pictorul Gheorghe ?ivrea din Slatioara, Invelitoare din tabla zincata, gard de Imprejmuire din fier forjat, strane si catapeteasma din lemn de tei, centrala termica, scari exterioare din marmura.

Duminica, 21 noiembrie 2010, In Duminica a XXVI-a dupa Rusalii, Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, a savarsit slujba de resfintire a bisericii cu hramul "Nasterea Maicii Domnului", din Parohia Recea, comuna Vaideeni, judetul Valcea.

Sute de credinciosi s-au adunat duminica 21 noiembrie, cand Biserica Ortodoxa praznuieste „Intrarea In Biserica a Maicii Domnului”, In Parohia valceana Recea pentru a participa la slujba de tarnosire a bisericii din satul Izvorul Rece. Evenimentul a Inceput de sambata seara cu slujba Vecerniei. Sfanta Liturghie a fost oficiata de IPS Gherasim, alaturi de un numeros sobor de preoti si diaconi.

Dupa Sfanta Liturghie, Inaltpreasfintia Sa a rostit un cuvant de Invatatura, dupa care a felicitat pe parintele Nicolae Constantin Ureche, caruia ia acordat gradul onorific de Iconom stavrofor pentru activitatea pastorala desfasurata In cadrul parohiei:„Cu ajutorul lui Dumnezeu am savarsit Sfanta Liturghie Impreuna cu preotii din Imprejurimi si o multime de credinciosi. Ne bucuram pentru ca am gasit biserica In buna randuiala, pe fratii preoti la misiunea lor si pe credinciosi In jurul lor asa cum sunt oile In jurul pastorului lor. De aceea Ii binecuvantam pe toti si-L rog pe Bunul Dumnezeu ca asemenea sarbatori, asemenea bucurii duhovnicesti sa fie cat mai dese si eu voi fii In mijlocul lor, spre slava lui Dumnezeu si spre cinstirea Sfintei Treimi”, a subliniat Inaltpreasfintia Sa.
Dupa slujba credinciosii au trecut prin Sfantul Altar unde au sarutat Sfanta Evanghelie, Sfanta Cruce si Sfanta Masa si au luat anafura si tarnoseala.
Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de Grupul „Axios” condus de Prof Dr Iustin Androne.

La acest eveniment a participat si Parintele Ioan Marin, Protoiereu de Horezu, autoritati locale si centrale, preoti si peste o mie de credinciosi din parohie si din Imprejurimi.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 45/2010