Biserica Sf. Mina Ramnic – locul unde s-au sfintit steagurile revolutionarilor de la 1848

Biserica „Sfantul Mina“ din Ramnic la zi de sarbatoare
Biserica Sf Mina Ramnic hram 2010 A fost ridicata cu binecuvantarea episcopului ramnicean Grigorie Socoteanu, ca multumire pentru binefacerile primite din partea sfantului. Pentru finantarea constructiei a contribuit filantropul Hagi Constantin Malake. Este cel mai reprezentativ monument istoric de Inceput de secol XVIII al orasului, o adevarata podoaba arhitecturala neobizantina, care Imbina armonios stilul de constructie hurezean-brancovenesc cu cel al manastirilor Curtea de Arges si Dealu – dupa cum informeaza printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: TEO-CHristian


Biserica Sf Mina Ramnic hram 2010

Pe langa detaliile arhitecturale, biserica a dobandit si un loc de frunte In randul lacasurilor de cult din Arhiepiscopia Ramnicului prin faptul ca aici au fost sfintite si binecuvantate steagurile revolutionarilor de la 1848, condusi de generalul Gheorghe Magheru, si tot aici, In 20 iunie 1848, a fost celebrata Constitutia Romaniei.

Tot aici, In 1910, au fost asezate spre Inchinarea si binecuvantarea credinciosilor fragmente din moastele Sfantului Mucenic Mina, ale Sfantului Ioan Hrisostom, Haralambie si ale Sfintei Mucenice Parascheva.
Biserica Sf Mina Ramnic hram 2010

A devenit deja o traditie ca, In fiecare an, In 11 noiembrie, credinciosii ramniceni sa treaca pragul Bisericii "Sfantul Mina" pentru a aduce multumire lui Dumnezeu.

In data de 11 noiembrie 2010, In ziua praznuirii „Sfantului Mare Mucenic Mina”, credinciosii din municipiu si imprejurimi, alaturi de reprezentanti ai autoritatilor locale si de stat, au oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca la biserica „Toti Sfintii” din municipiul Rm Valcea, care Il are ocrotitor si pe „Sfantul Mare Mucenic Mina”. Slujitori au fost Parintele Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, Impreuna cu un sobor de preoti si diaconi.

Sarbatoarea a Inceput cu o seara inainte, prin slujba Vecerniei unita cu Litia si Acatistul Sfantului Mina, la care a participat si Parintele Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, care a tinut un cuvant de Invatatura.
Sarbatoarea a continuat a doua zi cu Utrenia si Sfanta Liturghie, oficiata de credinciosi alaturi de slujitorul lor, Parintele Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, si de un sobor de preoti si diaconi.
Biserica Sf Mina Ramnic hram 2010

La sfarsitul Sfintei Liturghii, Emilian Lovisteanul a tinut un cuvant de Invatatura In care a istorisit viata si martiriul Sfantului Mina, Indemnandu-i pe crestini sa-l urmeze In smerenie, rugaciune si sfintenie In lucrarea lor pentru mantuirea sufletului.

Biserica Sf Mina Ramnic hram 2010

La eveniment a participat si Parintele Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, care i-a binecuvantat pe credinciosi.

Dupa Sfanta Liturghie, a fost savarsita o slujba de pomenire a ctitorilor, binefacatorilor si ostenitorilor sfantului lacas.

Biserica Sf Mina Ramnic hram 2010
In biserica „Toti Sfintii” din municipiul Rm. Valcea credinciosii se pot Inchina la Moastele a patru sfinti: Sfantul Ioan Hrisostom, Sfantul Mare Mucenic Mina, Sfantul Mare Mucenic Haralambie si Sfanta Mucenita Paraschevia.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 43/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.