Sfanta Manastire Arnota si-a serbat Ocrotitorii

Sfanta Manastire Arnota si-a sarbatorit Ocrotitorii

Ctitorita de Matei Basarab Intre 1633 si 1634, cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, pe temelia unei biserici mai vechi, Manastirea Arnota este situata la 37 km de Rm. Valcea, aproape de Manastirea Bistrita. Conform unei legende, Matei Basarab a zidit manastirea aici deoarece, Inainte de a fi domn, gasise scapare In aceste locuri, ascunzandu-se In niste stufarisuri, fiind urmarit de turci – dupa cum informeaza printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, arhidiaconul Ioan Liviu Gaman.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: TEO-CHristian


Cercetarile din anul 1974, efectuate sub egida Directiei Monumentelor Istorice, au permis sa se constate ca la temelia actualei biserici se gasesc urmele altor biserici Inca nedatate, care vor fi existat aici.

Pridvorul cu turla i-a fost adaugat de catre domnitorul Constantin Brancoveanu Intre anii 1705-1706, la Inceputul domniei sale, odata cu reparatiile, ca tot el sa Ii reconstruiasca catapeteasma, o adevarata opera de arta sculpturala, In stil brancovenesc (din 1913 se afla la muzeul din Bucuresti) si renoveaza pictura, fara sa o Inlocuiasca pe cea originala.

Manastirea Arnota hram

Usa bisericii, sculptata In lemn de castan, are o inscriptie In limba slavona, In care se spune astfel: „Aceste usi le-a facut Constantin Brancoveanu vel-logofat”. Ele pastreaza pictura originala „dreasa” sub evlaviosul domn, cand s-a zugravit si pridvorul, pe care tot el Il adaugase, pictura ce nu a rezistat pana astazi. Pictura initiala are o mare valoare artistico-documentara, foarte valoros fiind portretul lui Matei Basarab, realizat In 1644 de zugravul Stroe din Targoviste.

Biserica manastirii este o constructie mica, cu o linie simpla si sobra, fiind realizata dupa un plan trilobat, cu abside poligonale si pridvor deschis. Renovarea ei s-a facut Intre anii 1852-1856, de catre domnitorul Barbu ?tirbei, care a daramat chiliile vechi din vremea lui Matei Basarab, deja ruinate si a ridicat aici alte cladiri, dupa planul unor arhitecti straini.

In anul 1934 s-au mai zidit unele chilii care exista si astazi, Intr-una fiind amenajat un mic muzeu In care au fost expuse odoarele manastirii, iar Intre anii 1954-1958 a fost consolidat Intregul asezamant monahal si s-au introdus instalatii de apa si Incalzire.

In pronaosul bisericii actuale se afla doua morminte: mormantul lui Matei Basarab, mort la 9 aprilie 1654, Ingropat mai Intai la Targoviste si adus apoi la Arnota, dupa rascoala Seimenilor, si mormantul lui Danciu vel-vornic, tatal lui Matei Basarab, fost ostean al lui Mihai Viteazul, cazut In timpul luptelor din Transilvania ( Inmormantat In anul 1604 la Alba-Iulia, ramasitele lui pamantesti fiind aduse la Arnota In 1648).

Dupa 1999 Arnota a devenit manastire de maici. Din Incredintarea si purtarea de grija a Parintelui Episcop Gherasim, Manastirea Arnota a fost renovata In ultimii anii, Incepand din 2003. A fost ridicata incinta din partea de vest si chiliile din partea de nord pe temeliile vechi ale manastirii, precum si un paraclis cu o arhitectura deosebita.

Acest frumos asezamant monahal, situat pe o terasa a muntelui Buila, prin pictura, arhitectura si sculptura sa, poate fi considerat pe buna dreptate unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice si de arta religioasa din tara.

In ziua de 8 noiembrie 2010, cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Impreuna cu toate cetele Ingeresti, Parintele Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, Impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca la Sfanta Manastire Arnota, din comuna Costesti, judetul Valcea, care si-a serbat hramul.

Sarbatoarea a Inceput cu slujba Privegherii, Utreniei si Miezonopticii In seara zilei de 7 noiembrie, a doua zi continuand cu Acatistul "Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil" si cu Sfanta Liturghie.

Dupa Sfanta Liturghie, Arhiepiscopul locului a rostit un cuvant de Invatatura despre acest praznic si i-a binecuvantat pe toti credinciosii, multumindu-le pentru prezenta Intr-un numar mare la sfanta biserica.
Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de Grupul coral „Strana Manastirii Cozia” condus de Prof. Dr. Iustin Androne.

La eveniment a participat si Parintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul manastirilor din Eparhia Ramnicului si Staretul Manastirii Cozia, Parintele Profesor ?tefan Resceanu, preoti, stareti si numerosi credinciosi pelerini din tara si din Imprejurimi.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 43/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.