Ostrovul – prima manastire de calugarite din Tara Romaneasca

Schitul Ostrov Calimanesti Situata Intr-un cadru natural aparte, pe o insula creata artificial pe cursul raului Olt, In statiunea Calimanesti, Ostrovul, este prima manastire de calugarite din ?ara Romaneasca.
Construita Intre anii 1520-1521 de catre domnitorul Neagoe Basarab si sotia sa Despina, pe locul unei biserici mai vechi din secolul al XIV-lea sau Inceputul secolului al XV-lea, frumusetea acestei manastiri si trecutul ei a impresionat chiar si autoritatile comuniste atee, care au hotarat ridicarea Intregului complex si a insulei cu peste 6 m Inaltime de la locul original pentru a nu fi acoperita de apele Oltului In urma lucrarilor hidro-energetice facute In acest loc.
Altarul a fost pictat In 1752, restul bisericii fiind In stil fresca, de o remarcabila valoare artistica si a fost terminat In anul 1760. Tot atunci i s-a Inlocuit si inscriptia din pisania veche cu un text romanesc, scris cu litere chirilice.


O mare podoaba de arhitectura interioara, care a Infruntat vremurile, este ”tampla aurita”, din lemn de tei care dateaza exact de la zidirea bisericii. Icoanele Imparatesti sunt foarte vechi, unele ipoteze sustinand ca ar fi chiar cele originare. Icoana Maicii Domnului a fost restaurata In 1791 de Ioan Zugravul.
La 22 decembrie 1838 chiliile si cladirile existente au fost distruse de un incendiu, fiind rezidite pe temeliile vechi In anul 1940. Principalele restaurari s-au facut In anii 1940, 1956-1957, 1962-1963.

Schitul Ostrov Calimanesti

Din timpul lui Neagoe Basarab au ramas trei icoane: Sfantul Nicolae, Coborarea de pe cruce si Sfantul Sava, toate de o mare valoare artistica, In prezent aflate In custodia Muzeului de Arta al Romaniei.
Incepand cu secolul al XVI-lea pana In 1890, Schitul Ostrov a fost schit de calugarite. In acest schit s-au calugarit sotia lui Neagoe Basarab, Doamna Despina cu numele de Platonida, si mama lui Mihai Viteazul care si-a luat numele de Teofana.
Intregul ansamblu insular este un frumos parc de agrement pentru vizitatorii statiunii Calimanesti-Caciulata care, pe langa alte ”dotari”, reuneste un numar de 47 de specii de arbori, arbusti si trandafiri.

Dupa reconditionarea picturii (1987-1988), datorata pictorului Viorel Grimalschi, In ziua de 5 iulie 1989, Preasfintitul Parinte Gherasim, Episcopul Ramnicului, a resfintit biserica Schitului Ostrov, iar In anul 1990, stravechea ctitorie domneasca redevine asezamant monahal sub obladuirea Manastirii Cozia.
In anul 1996 prin hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, Ostrovul revine la statutul sau initial, acela de asezamant de calugarite, avand In fruntea soborului de maici pe stareta Mariami Tunza.
In urma reamenajarii incintei, sub directa Indrumare a Exarhului manastirilor valcene, Arhim. Vartolomeu Androni, la 21 noiembrie 2002 s-a facut o slujba de sfintire a noului corp de chilii.

Schitul Ostrov Calimanesti

PS Emilian Lovisteanul a savarsit Sfanta Liturghie la Manastirea Ostrov din statiunea Calimanesti
In Duminica a II-a din Postul Mare, „a Sfantului Grigorie Palama”, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, Impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca la Manastirea Ostrov din statiunea Calimanesti, judetul Valcea.

Dupa Sfanta Evanghelie, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, a aratat care este Invatatura Bisericii ce reiese din pericopa evanghelica a Duminicii „Vindecarii slabanogului din Capernaum”, dar si efectele ei In lume : „ Ne aflam Intr-o manastire si o biserica voievodala ctitorita de Sfantul Neagoe Basarab, Intr-un loc binecuvantat, aici Intre apele Oltului, un loc unde harul lui Dumnezeu lucreaza, unde de-a lungul secolelor s-au nevoit nenumarati monahi si monahii, iar In apropiere este aceasta statiune balneara, unde vin multi oameni din tara si din strainatate pentru a primi tamaduire trupului. Descoperim aici lucrarea harica a Sfintei Treimi prin care credinciosii primesc tamaduire atat sufleteasca, cat si trupeasca”.

Schitul Ostrov Calimanesti

Preasfintia Sa a prezentat apoi via?a ?i activitatea Sfantului Grigorie Palama, sarbatorit astazi, aratand si viziunea teologica a Invataturii sale: „Sfantul Grigorie Palama a fost Arhiepiscopul Tesalonicului In secolul al XIV-lea. El este ierarhul care teologhiseste despre „Lumina cea necreata”, despre energiile necreate ale Sfintei Treimi, despre harul divin Impartasit noua si necesar mantuirii sufletului. Sfantul Invata ca Dumnezeu In fiinta Sa este de nepatruns cu mintea, Insa transmite oamenilor energia necreata sau harul care vine din fiinta Sa, dar nu este una cu Aceasta. Dupa cum soarele trimite razele sale si Incalzeste si rodeste pamantul, tot asa transmite Dumnezeu din fiinta sa harul Sau pentru ca noi oamenii sa dobandim puterea de a lucra faptele cele bune, de a lupta cu ispitele si de a dobandi viata vesnica si Lumina cea neInserata a Imparatiei Sale”.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Parinte Emilian a citit rugaciunea pentru dezlegarea pacatelor tuturor credinciosilor prezenti In sfanta biserica la acest ceas de sarbatoare.

Raspunsurile la strana au fost date de catre grupul coral al maicilor din cadrul manastirii.
La eveniment a participat si parintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Manastirilor din Arhiepiscopia Ramnicului si Staretul Manastirii Cozia, preoti si numerosi credinciosi din orasul Calimanesti si din Imprejurimi.
Informeaza Arhidiacon Ioan Liviu Gaman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.