Lupta duhovniceasa a postului presupune putere de analiza si Infranare spirituala, iar daca aceasta lupta nu este una interioara, ci este Indreptata catre preocupari exterioare, ea devine o modalitate necrestineasca de a arata cu degetul pe aproapele nostru sau de a vedea "barna" din ochiul lui. Sarbatoarea Invierii este un praznic al nadejdii, nu al revoltei, al bucuriei, nu al manifestarilor revolutionare sau de grup, al pacii, nu al Indemnului la miting.
Lupta crestinului este una duhovniceasca, care se manifesta prin duritate cu propriile pacate, dar Ingaduinta cu cele ale aproapelui. Potrivit Invataturii crestine a lupta Inseamna a-ti Infrana pornirile patimase, a te curati de pacate prin pocainta si spovedanie. Apelurile la lupta In stil kamikaze – cum ar fi cel al Parintelui Iustin Parvu: sa te duci crestine ca o torpila japoneza, sa mori In brate cu vrajmasul! – nu pot zidi sufleteste si nu sunt utile pentru mantuirea noastra.
Mantuitorul nostru Iisus Hristos ne-a Invatat ce Inseamna adevarata lupta, aceea a dragostei, a smereniei caci – desi era Dumnezeu si putea doar printr-un cuvant sa surpe puterea iadului – rastignire rabdand pentru noi cu moartea pe moarte a stricat. Deci, Praznicul Invierii reprezinta biruinta Domnului nostru Iisus Hristos asupra mortii, iar noi, cei care dorim sa urmam exemplul desavarsit al Mantuitorului, luptam cu noi Insine pentru a birui pacatul si pentru a pastra Invatatura Lui. Atunci cand lupta noastra iese din "normele crestine", ea poate reprezenta o amenintare pentru societatea In care traim si pentru noi Insine. Aceasta devine un deliciu gustat de extremisti, de fanaticii religiosi care Il Imbogatesc cu nuante tot mai diverse, de la invocare de minuni pana la gesturi de intimidari sau amenintari mistico-fantastice, de genul daca te mai iei de mine te trec la liturghie si ai sa patesti ca Arie.
In acest sens, acelasi duhovnic a fost Intrebat daca vede o reInviere a generatiei de astazi ca sa iesim din criza. Raspunsul a fost unul uluitor de dispretuitor: cu generatiile acestea nu se vede nimic nou si bun la orizont, a spus duhovnicul. Aceasta Inseamna sa duci o lupta deraiata de la normele crestine si sa cauti mai mult In exterior decat In interiorul tau. Avem puterea de a analiza Intreaga societate, prevestim pericole, vedem minuni, dar atunci cand vine vorba de noi Insine nu suntem capabili sa ne recunoastem propriile defecte, sa ne privim ca Intr-o oglinda. Atunci cand ne vom cerceta pe noi Insine si vom Inceta sa erijam In profeti si interpreti independenti ai Sfintei Scripturi, vom putea sa urmam Invatatura de smerenie si dragoste a Mantuitorului Iisus Hristos, Care S-a rastignit pe Cruce pentru ca generatiile ce vor urma sa fie cu adevarat noi si bune.
Diac. Dumitru – Ionut Popescu