Maioreasa – prima biserica din orasul Severin. Ctitori: Maior Ion Ciupagea si sotia Dumitrana

Biserica Maioreasa Severin 2011 Biserica “Maioreasa” a fost cea dintai biserica ortodoxa din noul oras Severin, ea a fost ridicata In anii 1842 – 1846 din initiativa maiorului Ion Ciupagea, si a sotiei lui Dumitrana, de unde si numele de Biserica Maioreasa (a “Maioresii”). Pana In 1876 , Maioreasa a fost singura biserica a orasului, iar pana In 1881 , a fost catedrala a Severinului.

In ziua slavitului praznic al Inaltarii Domnului, poporul dreptcredincios din parohia severineana “Maioreasa” s-a adunat dis-de-dimineata pentru a primi binecuvantarea Intaistatatorului comunitatii ortodoxe mehedintene, Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei – informeaza pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, corespondent in zona, Catalin Cernatescu.


Biserica Maioreasa Severin 2011

Ziua de sarbatoare a Inceput pentru credinciosi prin participarea la Sfanta Liturghie arhiereasca savarsita de chiriarh Impreuna cu un sobor de preoti si diaconi – informeaza pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, corespondent in zona, Catalin Cernatescu.

Biserica Maioreasa Severin 2011

Dupa Sfanta Liturghie, Parintele Episcop a sfintit doua cruci, care vor fi asezate pe turla si altarul sfantului lacas o data cu Inceperea lucrarilor de restaurare.

Biserica Maioreasa Severin 2011

Biserica Maioreasa Severin 2011

In cuvantul de Invatatura, ierarhul plaiurilor mehedintene a vorbit credinciosilor:
“Praznuim azi Inaltarea la ceruri a Domnului Dumnezeu si Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Am randuit ca In aceasta zi deosebita sa slujim la biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”.
A fost dorinta noastra ca bisericile de valoare istorica, precum si cele noi sa fie acoperite cum se cuvine, cu tabla de cupru, care rezisa timpului si intemperiilor.

Biserica Maioreasa Severin 2011

Biserica Maioreasa Severin 2011

Nu se poate restaura pictura daca acoperisul nu este bun, spun specialistii In constructii si pictorii nostri. Daca acoperisul se strica, Intreaga cladire se ruineaza.
Ne vom bucura atunci cand o sa vedem sfintele lacasuri acoperite, caci trebuie sa ne Ingrijim de biserici ca de noi Insine.

Biserica Maioreasa Severin 2011

Biserica Maioreasa Severin 2011

Parintii de aici s-au straduit sa procure doua cruci foarte frumoase, In cel mai curat stil ortodox. Acestea vor straluci spre slava bisericii noastre multi ani.
Punem sfintele cruci pe biserici, pentru ca Sfanta Cruce a fost altarul de jertfa pe care S-a rastignit Hristos.
Prin Sfanta cruce, Biserica va dainui si portile iadului nu o vor Infrange.

Biserica Maioreasa Severin 2011

Biserica Maioreasa Severin 2011

Sa nu ne rusinam sa primim si sa Implinim poruncile lui Hristos, ci sa ramanem cu evlavia pe care am primit-o de la Inaintasii nostri si sa sporim Intru acestea.” – informeaza pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, corespondent in zona, Catalin Cernatescu.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.