Baia de Arama: a inceput simpozionul Mehedinti istorie, cultura si spiritualitate

A Inceput simpozionul „Mehedinti – istorie, cultura si spiritualitate”

ziua 1 simpozion Mehedinti 2011 Episcopia Severinului si Strehaiei organizeaza In perioada 6-8 iunie 2011 Simpozionul „Mehedinti –istorie, cultura si spiritualitate – editia a IV-a“, simpozion care va avea ca tematica Sfintele Taine ale Botezului si Cununiei, Intrucat anul 2011 a fost proclamat de catre Patriarhia Romana ca „An omagial al Sfantului Botez si al Sfintei Cununii”, la care se adauga, pentru Eparhia Severinului si Strehaiei, comemorarea a 190 de ani de la revolutia lui Tudor Vladimirescu.
Luni, 6 iunie, In localitatea Baia de Arama, din protopopiatul omonim, a avut loc deschiderea oficiala a simpozionului, In cadrul careia Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei a rostit cuvant de Intampinare pentru invitatii si participantii la simpozion – informeaza pentu Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, corespondent in zona, Catalin Cernatescu.


ziua 1 simpozion Mehedinti 2011

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, ne-am Intrunit aici Impreuna cu distinsii invitati, a caror prezenta ne onoreaza, pentru a da curs simpozionului „Mehedinti – istorie, cultura si spiritualitate”, aflat la a IV-a editie.

ziua 1 simpozion Mehedinti 2011

ziua 1 simpozion Mehedinti 2011

Ii aducem lauda Bunului Dumnezeu pentru aceasta Intalnire de suflet, Intrucat comunicarile au si menirea de a ne zidi sufleteste si a completa carentele In ceea ce priveste unele aspecte istorice.

ziua 1 simpozion Mehedinti 2011

ziua 1 simpozion Mehedinti 2011

Cand zicem Revolutia de la 1821 nu ne referim numai la panduri si la Tudor Vladimirescu, ci si la suferinta prin care a trecut poporul nostru si la necazurile provocate de turcii cotropitori.

ziua 1 simpozion Mehedinti 2011

ziua 1 simpozion Mehedinti 2011

Au fost momente foarte grele pentru locuitorii acestor sate, motiv pentru care o parte de sateni s-au organizat sub conducerea lui Tudor.

ziua 1 simpozion Mehedinti 2011

ziua 1 simpozion Mehedinti 2011

Fie ca pe viitor sa fim paziti de asemenea necazuri si sa faca Dumnezeu ca toata lumea sa se mantuiasca si la cunostinta adevarului sa vina.”

ziua 1 simpozion Mehedinti 2011

Evenimentul s-a bucurat si de participarea IPS Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, PS Lucian, Episcopul Caransebesului, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Siluan, Episcopul romanilor ortodocsi din Ungaria, PS Macarie, Episcopul Ortodox Roman al Europei de Nord, si PS Emilian Lovisteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului.

Mesajul Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, precum si cel al Secretarului de Stat In cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, Adrian Lemeni, cu ocazia simpozionului mehedintean a fost transmis de catre Arhim. Dr. Policarp Chitulescu, Consilier Patriarhal si Director al Bibliotecii Sfantului Sinod, care a sustinut si comunicarea „Consideratii asupra viziunii Sf. Ioan Gura de Aur despre Botez.”

ziua 1 simpozion Mehedinti 2011

IPS Dr. Irineu a vorbit In deschidere despre Taina Sfantului Botez si a Cununiei:
„Tema simpozionului ne aduce aminte de Taina Sf. Botez si de promisiunile pe care le-am facut atunci cand am primit haina luminoasa a celei de-a doua nasteri. Taina Botezului este lucrul esential, fara ea nu ne putem numi ucenici ai lui Hristos si nici nu putem mosteni Imparatia Cerurilor. Botezul este o moarte tainica, prima treapta In Indumnezeirea noastra si o Insusire a darurilor dumnezeiesti. Prin darurile Duhului primite la Botez, noi rodim cum rodeste vita de vie In butucul viei. Chipul lui Dumnezeu sadit si imprimat In om trebuie iarasi Innobilat, de aceea, prin Taina Sf. Botez parcurgem drumul nasterii si Invierii, de aceea o numim nastere de a doua, ca o nastere ce tinde spre Inviere.

Cel care se boteaza este In familiaritatea lui Dumnezeu si poate sa se Impartaseasca cu Trupul si Sangele lui Hristos. Orice crestin botezat devine purtator de Dumnezeu, Hristofor si Teofor.

In interiorul nostru putem avea salasluita pe Insasi Sfanta Treime, de aceea putem spune cu Fericitul Augustin :”Ne-ai facut pentru Tine, Doamne, si nelinistit este sufletul nostru pana ce se va odihni Intru Tine.”

Comuniunea pe care Domnul Hristos a dorit-o pentru noi este In Botez si In Biserica; Un Domn, o credinta si un Botez.

In Taina Cununiei se observa atat unitatea cat si cresterea orizontala, Inmultirea neamului omenesc, urmand ca omul, prin aceasta alegere, sa creasca In Duhul Sfant, unindu-se cu Dumnezeu.

Unirea cu Dumnezeu nu exclude unirea dintre oameni, ci chiar o implica. In unirea pamanteasca, omul trebuie sa fie preocupat de unirea cu Dumnezeu, care depaseste toate genurile, dupa cum bine zice Sfantul Apostol Pavel.”

Comunicarile In plen au fost sustinute de Inaltii ierarhi, profesori universitari, teologi si cercetatori, precum si de oameni de seama ai culturii mehedintene.

O comunicare cu totul deosebita a adus-o Conf. Univ. Dr. Ioan Golcea, seful Catedrei de Dirijat si Muzica religioasa din cadrul Univeristatii Nationale de Muzica din Bucuresti, cu titlul „Daca n-ar fi fost Tudor vladimirescu”.

In prezentarea domniei sale a prezentat personalitatea pandurului din Vladimiri din perspectiva populara, asa cum apare ea In lucrarea muzicala „ Oratoriul lui Tudor Vladimirescu ”.

Tot astazi a avut loc lansarea celor 2 numere „ Mehedinti, istorie cultura si spiritualitate”, editia a II-a si a III-a.

Pe parcursul simpozionului, corul „Kinonia” al Episcopiei Severinului si Strehaiei a sustinut un recital alcatuit din piese folclorice Inchinate memoriei lui Tudor Vladimirescu – informeaza pentu Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, corespondent in zona, Catalin Cernatescu.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.