INTERVIU: 14 ani de la trecerea la cele vesnice a Episcopului Valerian Zaharia

INTERVIU: 14 ani de la trecerea la cele vesnice a Episcopului Valerian Zaharia
Parastasul va avea loc maine, 7 februarie 2010, la Biserica Podeanu

Interviu cu Parintele Ic. Stavrofor Vasile Ailioaei, parohul Bisericii Podeanu:

„Maine, 7 februarie, la mormantul Preasfintitului Valerian Zaharia – si, de altfel, In biserica – vom savarsi un parastas In cinstea Episcopului Valerian. Anul acesta se Implinesc, pe13 martie, paisprezece ani de la mutarea Episcopului Valerian la Domnul.


INTERVIU: 14 ani de la trecerea la cele vesnice a Episcopului Valerian Zaharia

Avand In vedere faptul ca aceasta data, aproape In fiecare an cadea In post, anul acesta 13 martie de asemenea este In post, am hotarat, ca parastasul de paisprezece ani sa-l facem In ziua de 7 februarie, maine, fiind si pomenirea mortilor.

De altfel, se Inmanuncheaza pomenirea de maine cu pomenirea tuturor mortilor. ?i spun ca se Inmanuncheaza, pentru ca 7 februarie ar fi fost ziua de nastere a celui Intru adormita fericire patriarhul Teoctist, este si ziua Sfantului Partenie, deci Il pomenim si pe un frate al tatalui meu, Arhimandritul Partenie de la Manastirea Sihastria, Impreuna cu tatal meu, care de asemenea Implineste paisprezece ani de cand s-a mutat la Domnul…

Facem cu adevarat o pomenire comuna si, In acest sens, ne rugam pentru sufletele lor si Indeosebi al Episcopului Valerian Zaharia, cel care, fiind Inmormantat aici, In curtea bisericii noastre, reprezinta pentru fiecare dintre noi un punct de sprijin.

Episcopul Valerian a ramas In grija noastra, a familiei mele, de cand am venit, In 1990, ca preot la Biserica Podeanu si am savarsit In fiecare an toate pomenirile asa cum randuieste biserica. Anul acesta, al paisprezecelea, o cifra de doua ori sapte, savarsim iarasi pomenire.

INTERVIU: 14 ani de la trecerea la cele vesnice a Episcopului Valerian Zaharia

EPISCOPUL NOSTRU

Episcopul Valerian va ramane In amintirea parohiei Intregi, pentru ca, din 1990, de cand am venit preot aici, el a slujit aproape duminica de duminica Sfanta Liturghie la noi la biserica. Era „Episcopul nostru”, cum Il numeam noi si Ii cantam: „Pe stapanul si Arhiereul nostru” si, fiind aici, In biserica, Intr-adevar era cunoscut si apreciat de catre oameni, de catre credinciosi.

Atunci era perioada dificila, In care noi Incercam sa reparam cate ceva pe aici, eu eram ocupat si pe la Patriarhie si fiind singur la parohie, ma suplinea de foarte multe ori, spunand: „lasa, ca ma duc eu sa citesc „Stalpii” la cate un mort… lasa ca fac eu slujba aceea… Ii citesc eu batranei aceea…” Aveam Incredere In el, fiindca era foarte saritor, un Episcop extraordinar si tinea enorm de mult la mine.

A scris peste 360 de articole In ziarele „Universul”, „Natiunea”, In perioada de dinainte de razboi, sub numele de Monahul Valerian, abordand tot felul de probleme. Era Intr-adevar un glas Monahul Valerian, poate si datorita faptului ca el a fost crescut de mic Intr-o casa de copii.
Parintii lui s-au despartit, ramanand zece copii care s-au crescut unii pe altii, iar cei mai mici, printre care chiar Vasile Zaharia, au fost dati la un orfelinat.

INTERVIU: 14 ani de la trecerea la cele vesnice a Episcopului Valerian Zaharia

A crescut, deci, la orfelinatul din Braila si vazand ca era un elev silitor, sprijinit si de profesori, a ajuns sa faca Seminarul, sa studieze Facultatea, sa faca si Facultatea de Litere si, mai apoi, sa ajunga staret, director de seminarii, a fost directorul Seminarului din Balt, Staretul Manastirii Antim, Directorul Seminarului din Galati, Director al Seminarului din Iasi, profesor prin Bucuresti si, In cele din urma, a fost ales Episcop al Oradei In anul 1954.

Ca Episcop al Oradei – si poate aceasta se datoreaza faptului ca a crescut Intr-un orfelinat si ca a fost dintotdeauna marcat de ideea a-i scoate pe oameni din starea aceea In care el fusese silit sa traiasca – a fost acuzat de unii chiar ca ar cocheta cu socialistii, cu comunistii. Dar el se implica In aceste probleme fiind de mic orfan, este singurul Episcop de la noi care sa fi fost orfan. De altfel, tatal sau, dupa ce s-a despartit de mama sa, s-a si calugarit la Manastirea Dalhauti de langa Focsani, purtand numele de Ieromonahul Gherasim, numele de botez fiindu-i Gheorghe.

INTERVIU: 14 ani de la trecerea la cele vesnice a Episcopului Valerian Zaharia

OM IMPORTANT… la vremuri grele

Episcopul Valerian a fost Intr-adevar un om important pentru vremea aceea, un om care lua atitudine, care se ocupa de toate problemele, Insa ce nu au Inteles cei din regimul de atunci – care Il apreciau, caci Intr-un fel ei au crezut ca va cocheta cu oranduirea si va fi un supus al lor – episcopul a fost un calugar Innascut, tinea mult la calugari, la biserica, iar atunci cand s-a pus problema desfiintarii manastirilor, el a luat vehement atitudine, chiar devenise recunoscut pentru vehementa sa. In sedinta Sinodului, unde era prezent si cel care se ocupa pe vremea aceea de culte, reprezentantul partidului: Emil Botnaras, cand s-a pus problema desfiintarii manastirilor, Preasfintia Sa a luat cuvantul si a spus ca In niciun caz nu vor Incepe cu eparhia sa, caci el va parasi scaunul. Acest om, despre care Episcopul spunea ca a fost cel mai aprig dusman al sau, l-a urmarit de atunci permanent, pana cand a reusit sa-l Inlature din scaun, sa-l pensioneze fortat In anul 1969, ajungand, din acest motiv In Bucuresti. A hotarat sa ramana In Bucuresti, avand si experienta mai multor Ierarhi care au fost dusi pe la diverse manastiri, la Cheia, sau altele, suferind acolo ca In detentie, a preferat deci sa ramana In Bucuresti sperand ca lucrurile vor veni vreodata si In favoarea sa.

INTERVIU: 14 ani de la trecerea la cele vesnice a Episcopului Valerian Zaharia

Mormantul sau pe care Il avem aici, a fost chiar de el zidit, cu aprobarea Patriarhiei. Desigur, noi l-am Imbracat In haina noua de marmura, iar crucifixul de la mormant, pe care el a dorit sa si-l puna, i-a placut lui… Este un crucifix din lemn de bambus, probabil daruit de vreun artist, iar noi, am respectat tot ceea ce a Insemnat mult pentru el. De altfel, toate pomenirile s-au facut de catre familia mea, iar maine, credinciosii care l-au cunoscut si doresc sa participe, vor veni la slujba parastasului si la o „agapa” de dupa – asa cum Ii placea lui sa zica.

Episcopul Valerian ramane pentru parohia noastra un punct de reper. Daca biserica noastra este recunoscuta prin Moastele Sfantului Apostol Simon Zilotul, aceasta se datoreaza In primul si primul rand Episcopul Valerian Zaharia, cel care a lasat Sfintele Moaste Bisericii si In al doilea rand, nu multe biserici se bucura sa aiba mormantul unui Episcop In interiorul parohiei.”
Dumnezeu sa-l odihneasca In pace!

©Reporter Lacasuri Ortodoxe: Carmen_Ana Radu / 2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.