Ouăle s-au înroșit pe loc, spre mărturisirea bucuriei Învierii și îndepărtarea a tot răul

Oul roșu de Paște este atestare a Învierii lui Iisus Hristos. Ouăle sunt vopsite în întreaga lume ortodoxă în Joia Mare, în culoarea roșu pentru a reprezenta Sângele Mântuitor al lui Hristos, vărsat pentru noi toți, credincioși și necredincioși, pe Cruce.
Alb înainte de a fi vopsit, el reprezintă Mormântul săpat în roca albă de calcar, în care a fost așezat Trupul lui Hristos după ce a fost dat jos de pe Cruce, coaja tare, de asemenea plină de calciu, reprezentând pecetluirea acestuia. Mantia roșie de “rege al evreilor”, cu care a fost îmbrăcat în batjocură Hristos de către soldații romani atunci când Îl chinuiau, are și ea într-o anumită măsură importanța ei în alegerea acestei culori importante de vopsire a ouălor.
Însă, mai mult decât atât, la doi ani de la Înviere, istoricii amintesc cum Sfânta Mironosiță Maria Magdalena, ducând cu ea un coș plin cu ouă albe, mergea spre Ierusalim, pe drum având supriza întâlnirii cu Tiberius, guvernatorul care a urmat lui Pilat din Pont. Curajoasă, sfânta femeie i-a urat să se poarte fără vreo vină cu poporul din Ierusalim și să nu se asemene predecesorului său care L-a răstignit pe Fiul lui Dumnezeu Cel Înviat a treia zi.
Ca răspuns, Tiberiu i-a sugerat că Învierea și minunile făcute de Hristos ar fi fost la fel de adevărate după cum acele ouă din coșul sfintei ar putea deveni roșii în loc de albe. Pe loc ouăle s-au înroșit, Sfânta Mironosiță Maria Magdalena oferind unul ca amintire guvernatorului Tiberiu și certificându-i prin cuvânt: „Hristos a înviat!”. De această dată răspunsul acestuia fiind cel cuvenit: „Adevărat, a înviat!”. De atunci, culoarea roșu, a Sângelui Mântuitorului, reprezintă bucuria Învierii și îndepărtarea a tot răul.
Includeți imnul dedicat zilei de astăzi – de către Sfinții Părinți ai Bisericii, conform cărților de învățătură și de slujire ale Bisericii – între rugăciunile pe care le faceți astăzi la masă, pentru a menține în centrul atenției semnificația acestei mari zile. Este un imn pe care cu siguranță îl cunoașteți: “Cinei Tale celei de taină, astăzi, Fiul lui Dumnezeu, părtaș mă primește. Că nu voi spune vrăjmașilor Tăi, Taina Ta, nici sărutare Îți voi da ca Iuda; ci ca tâlharul mărturisindu-mă, strig Ție: Pomenște-mă, Doamne, când vei veni, întru Împărăția Ta!”. Amin!
Lăcașuri Ortodoxe, în Postul Sfânt al Paștelui – 2020
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.