Procesiune de peste 1050 de km, pentru cinstirea micuței Icoane a Maicii Domnului Jirovici, la 550 de ani de la descoperirea sa

Credincioșii ortodocși din Belarus și din străinătate vor porni o procesiune de peste 1050 de km, la sfârșitul lunii aprilie, ca cinstire a celor 550 de ani scurși de la apariția Icoanei Făcătoare de Minuno a Maicii Domnului “Zhirovichi”, informează publicatia rusească Orthodox Chritianity (orthochristian.com).
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Pavel de Minsk și Zaslavl, procesiunea va porni din Mănăstirea Sfântul Ioan, din satul Korma, pe 20 aprilie 2020. Aceasta se va încheia la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului-Zhirovichi (zhirovichi-monastery.by), pe 18 mai, trecând prin mai mult de 25 de localități, raportează Eparhia de Vitebsk a Bisericii Bieloruse (vitprav.by).
Procesiunea, „Sub protecția Icoanei Zhirovichi a Maicii Domnului”, va fi, de asemenea, dedicată aniversării celor 500 de ani de la întemeierea Mănăstirii Zhirovichi și celor 75 de ani de la victoria din cel de-Al Doilea Război Mondial.
Icoana a fost descoperită în primăvara anului 1470 în pădurile întinse ale unui boier lituanian, printre ramurile groase ale unui păr sălbatic, mai mulți tineri păstori văzând o strălucire minunată venind dinspre mica icoană. Au dus icoana la Boierul Soltan, povestindu-i despre arătarea minunată, dar el nu s-a aratat impresionat și a așezat icoana într-o cutie. Totuși, în seara aceea, când și-a amintit de icoană și a vrut să le vorbească unor invitați despre asta, icoana nu mai era.
A doua zi, păstorii au găsit icoana în același copac. De data aceasta, boierul a primit icoana cu reverență și a promis să construiască o biserică în cinstea acesteia pe locul apariției ei.
Vestea despre icoană s-a răspândit și mulți pelerini au venit să i se închine și, de asemenea, să se roage în biserică.
Biserica a fost distrusă într-un incendiu, în 1520, iar icoana a dispărut, până când, la ceva timp mai târziu, Maica Domnului a apărut unor copii de școală, ieșind la iveală icoana pentru a doua oară.
La Mănăstirea Zhirovichi (Jirovici), în 1839, uniații lituanieni au semnat actul de reunificare cu sfânta Ortodoxie, sub mult veneratul Mitropolit Iosif (Semashko) din Vilnius și Lituania. Mănăstirea a devenit, astfel, primul centru spiritual din Belarus de reînviere a cultului ortodox.
Icoana sfântă se află acum în Biserica Adormirii Maicii Domnului din Mănăstirea Zhirovichi.
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.