Publicat pe 05.03.2020

Noi proiecte și implicări ale Bisericii în rezolvarea situației din Siria

Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, președintele Departamentului Relațiilor Bisericești Externe al Patriarhiei Moscovei, a acordat un interviu agenției „Sputnik Arabic”, a cărui traducere o oferim mai jos:

 

”Înaltpreasfinția Voastră, în ce măsură, în opinia dumneavoastră, situația creștinilor din Siria s-a schimbat, de când situația generală a început să se stabilizeze în țară? Se vor întoarce creștinii care au părăsit țara după creșterea accentuată a numărului de teroriști de dinainte de 2015?

 

Pot spune cu certitudine că, de la înfrângerea principalului grup de teroriști, în mare parte datorită ajutorului rusesc, situația din Siria s-a stabilizat, în special pentru creștini. Ceea ce este foarte important este că, spre deosebire de Irak, creștinii din această țară nu se simt abandonați în trista lor soartă, motiv pentru care, chiar dacă au părăsit Siria, mulți refugiați și-au păstrat dorința de a se întoarce în țară.

 

Biserica Ortodoxă Rusă a avut legături îndelungate cu creștinii din această regiune. Legăturile noastre frățești cu vechea Patriarhie din Antiohia au rădăcini foarte adânci. În zilele Rusiei Moscovite, sub Imperiul Rus și până în zilele noastre, țara noastră a fost întotdeauna privită de creștinii sirieni ca un prieten și apărător. Acesta este motivul pentru care ajutorul Rusiei, oferit Siriei astăzi, le conferă comunităților creștine speranța că situația va continua să se stabilizeze, permițând, în special, refugiaților să se întoarcă în Siria.

 

Trebuie menționat că, în toți acești ani, Biserica Ortodoxă Rusă a promovat în mod constant tema apărării creștinilor orientali în mass-media, vorbind despre persecutarea lor de către teroriști, despre necesitatea ca autoritățile civile să le respecte drepturile; am ridicat această problemă în contactele noastre cu politicieni din state străine și cu liderii religioși, pe toate forumurile internaționale, oricât de mici. Adesea, atât la Moscova, cât și în Damasc, Patriarhul Chiril s-a întâlnit cu Ministrul sirian Muhammad Abdassat As-Said și Marele Muftiu din Siria, Akhmad Badreddine Hassoun. În calitate de președinte al Departamentului Relațiilor Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, l-am cunoscut, mai ales în timpul vizitei mele în capitala Siriei.

 

La rândul său, Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea al Antiohiei și al Întregului Orient, l-a întâlnit pe Președintele rus în timpul vizitelor sale la Moscova și în cadrul recentei călătorii a lui Vladimir Putin în Siria. De asemenea, a participat la întâlnirea organizată pe 30 octombrie 2019, la Budapesta, de către șeful de stat ungar și primul-ministru, cu șefii Bisericilor Creștine din Orientul Apropiat.

 

În situația actuală, eforturile noastre vizează promovarea întoarcerii creștinilor în Siria. Pentru aceasta, ei au nevoie de garanții de stabilitate, securitate, trebuie să fie siguri că drepturile lor fundamentale vor fi respectate de către stat, de asemenea, este necesar ca condițiile necesare pentru viața cetățenilor să fie îndeplinite. Oamenii au nevoie de locuințe, infrastructură socială (spitale, școli) și, bineînțeles, locuri de rugăciune. Creștinilor le este greu să trăiască acolo unde nu există biserică, unde nu se slujește Sfânta Liturghie.

 

Adesea, faceți apel la creștini să îi ajute pe sirieni să-și refacă infrastructura. Povestiți-ne despre rolul și misiunea Bisericii Ortodoxe Ruse în acest domeniu.

 

Într-adevăr, de la începutul conflictului sirian, am solicitat în mod constant comunității internaționale, inclusiv creștinilor, să se alăture forțelor de ajutorare a sirienilor. La un moment dat, a devenit clar că una dintre principalele condiții pentru revenirea la viața normală este restabilirea infrastructurii distruse pe teritoriul sirian. Biserica Ortodoxă Rusă a reușit să depună eforturi serioase, implicând atât musulmani, cât și creștini din Rusia. În 2017, cu binecuvântarea Sanctității Sale Patriarhul Chiril al Moscovei și al întregii Rusii, a fost creat un grup de lucru inter-religios de ajutorare umanitară pentru populația siriană, pe baza Consiliului Prezidențial pentru Interacțiunea cu Asociațiile Religioase din Rusia. Creștinii ruși și musulmanii se numără între membrii acestui grup.

 

În scurt timp, Grupul de lucru Interreligios a desfășurat cu succes mai multe acțiuni umanitare. Cea mai semnificativă a fost reconstrucția unei școli publice care a suferit pe urma operațiunilor militare în districtul Barza din Damasc. Această școală, cu o suprafață totală de 6000 de metri pătrați, găzduiește 1200 de elevi.

 

Spre uimirea sirienilor, care au crezut că reparațiile vor dura câțiva ani, am reușit să finalizăm lucrările în câteva luni, pentru începutul anului școlar curent. Inaugurarea solemnă va avea loc pe 23 septembrie 2020; vor lua parte lideri religioși din Siria, înalți reprezentanți ai autorităților publice, delegați din Rusia. Sirienii au spus că sunt mulțumiți de calitatea excelentă a lucrărilor de restaurare și au descoperit că acest proiect nu a cunoscut ceva asemănător în Siria.

 

În 2017, ați anunțat începerea unui proiect de restaurare a Altarelor distruse din Siria. În ce etapă se află astăzi acest proiect, ce s-a putut realiza până în prezent?

 

Societatea siriană este profund tradițională, iar restaurarea lăcașurilor distruse – biserici, moschei, mănăstiri – este un semn important al revenirii la viața normală pentru oamenii din Siria. Suntem gata să îi ajutăm. În 2013, spre exemplu, mănăstirea de maici ortodoxe Sfânta Tecla din satul Maaloula a fost grav afectată de teroriști. Astăzi, lucrările de restaurare sunt aproape complete. Cu binecuvântarea Patriarhului Chiril, ele s-au derulat cu sprijinul Patriarhiei Moscovei. Ajutarea Bisericii Ortodoxe din Antiohia în restaurarea lăcașurilor religioase din orașele Arbin și Az-Zabadani este încă în desfășurare. Trebuie menționat că Biserica Ortodoxă Rusă a elaborat un întreg program de ajutorare în restaurarea Altarelor distruse în Siria.

 

Biserica Ortodoxă Rusă participă, de asemenea, la proiecte de misiune umanitară. Vorbiți despre aceasta mai în detaliu, vă rog.

 

Activitatea noastră în acest domeniu se desfășoară în principal în cadrul Grupului de Lucru Interreligios pe care l-am menționat mai sus. În ultimii trei ani, el a fost cel care a acordat ajutor umanitar sirienilor afectați.

 

În iunie și august 2017, două aeronave care transportau ajutoare umanitare au fost expediate în Siria. În 2018, peste 77 de tone de produse de înaltă calitate au fost livrate în Siria și Liban (țara care a găzduit cel mai mare număr de refugiați), distribuite în sânul familiilor nevoiașe. Ajutorul a fost distribuit în biserici și moschei, de creștini și musulmani din Siria și Rusia.

 

În noiembrie 2018, ajutoare umanitare au fost livrate unui orfelinat cu copiii soldaților sirieni din Damasc. Haine de iarnă și jucării au fost distribuite copiilor. De Anul Nou, podelele sălilor de clasă și ale dormitoarelor acestui orfelinat erau complet acoperite cu materiale izolatoare.

 

În martie anul trecut, Grupul Interreligios a trimis 1.000 de loturi de ajutoare alimentare (aproximativ 15 tone) în capitala țării, distribuite familiilor siriene nevoiașe.

 

Toate aceste acțiuni umanitare ale Grupului de Lucru Interreligios sunt organizate cu liderii religioși din Siria și cu reprezentanți ai liderilor sirieni. Pentru a coordona eforturile Grupului de Lucru, se organizează periodic consultări la nivel înalt și mese rotunde interreligioase. Această activitate a cultelor religioase din Rusia contribuie serios la îmbunătățirea situației umanitare din Republica Arabă Siriană, ajutând cetățenii să revină la viața normală.

 

În plus, organizăm și programe umanitare în afara Grupului Interreligios. În februarie 2018, Patriarhul Chiril al Moscovei și al Întregii Rusii s-a oferit să ajute copiii sirieni, victime ale războiului. Este vorba despre copii care au călcat pe mine sau au fost bombardați și care și-au pierdut un membru sau și-au pierdut vederea. Anul trecut, a fost posibilă montarea protezelor și refacerea a zece copii sirieni. Anul acesta sperăm să continuăm acest program.

 

La sfârșitul lunii decembrie, ați vorbit despre un proiect de construire a unui centru de reabilitare pentru copiii afectați de război, la Reprezentanța Rusă din Damasc. Ce se va întâmpla?

 

Pentru noi, este importantă nu doar restaurarea lăcașurilor. Patriarhului Chiril îi pasă foarte mult de oameni. Am menționat deja inițiativa lui de a ajuta copiii cu dizabilități de pe urma războiului din Siria. Reabilitarea lor este destul de dificilă, deoarece fiecare copil are propria istorie, au experimentat lucruri oribile, care le-au schimbat întreaga viață și cea a familiei.

 

Iată un exemplu, printre altele: Mahmoud Alhassian, în vârstă de cincisprezece ani, a fost rănit prin tragerea unui obuz asupra unui autobuz școlar. Era rănit la ochi, avea pielea arsă, iar mâna dreaptă era parțial amputată. La vremea respectivă, era în clasa a 7-a. Un alt băiat, Ibrahim Mardan, 12 ani; în afara școlii, a fost abordat de un bărbat care i-a oferit o jucărie. Când bărbatul s-a îndepărtat, copilul vrând să plece acasă, jucăria i-a explodat în mâini. Explozia a dus la pierderea brațului stâng, copilul nu mai poate vedea cu ochiul drept.

 

Știind că vocația Bisericii este de a-i ajuta pe toți cei care suferă, cu toată puterea, urmărim fiecare copil și conducem proiectul cu o mare responsabilitate. Înțelegem că mii de copii au nevoie de ajutor, căutăm oameni de bună credință, lucrăm cu medici. Biserica trebuie să facă tot posibilul pentru a le oferi acestor copii o nouă șansă și speranță. Acesta este motivul pentru care avem în vedere la modul serios organizarea și instalarea în acest an a unui centru de ajutorare pentru copii, sub acoperișul Reprezentanței Bisericii Ortodoxe Ruse din Damasc. În acest fel, vom putea ajuta mai mulți copii cu dizabilități de pe urma războiului, rămânând la discreția acestora chiar și atunci când au avut parte de o primă reabilitare.

 

Cu ajutorul lui Dumnezeu, anticipăm că cel puțin 30 de copii sirieni vor fi reabilitați în 2020; de asemenea, planificăm să-i aducem pe cei care vor avea nevoie de ajutor specializat, la Moscova. Sunt sigur: oamenii vor vedea că centrul nostru funcționează, că ajutăm cu adevărat, Dumnezeu ne va trimite oameni gata să ajute, în această inițiativă.

 

În ceea ce privește metocul rusesc din Damasc, a fost reluată viața parohială? Care sunt problemele lui astăzi?

 

În culmea conflictului, majoritatea compatrioților noștri, inclusiv angajații Reprezentanței, fuseseră evacuați. Timp de cinci ani, clădirile au rămas goale, iar slujirea credincioșilor Bisericii Ortodoxe Ruse s-a desfășurat în principal la Beirut, capitala Libanului. În 2014, actualul reprezentant al Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii pe lângă Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, Egumenul Arsenie (Sokolov), a dat binecuvântarea instalării unui grup de refugiați din suburbiile Damascului ocupat de teroriști, în sediul Reprezentanței. Acești oameni, credincioși Bisericii Ortodoxe Ruse, încă locuiesc acolo.

 

În 2017, cu binecuvântarea Sanctității Sale Patriarhul Chiril al Moscovei și al Întregii Rusii, Reprezentanța și-a reluat activitatea, iar slujbele sunt oficiate în mod regulat în biserică.

 

Reprezentanța din Damasc întâmpină în principal dificultăți materiale, într-o Sirie în reconstrucție. Electricitatea poate cădea de mai multe ori pe zi, nu există benzină, nici benzină pentru automobilul Reprezentanței. Dar sperăm că pe măsură ce țara va reveni la viața normală, lucrurile se vor îmbunătăți.”

 

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.