Predica Patriarhului Chiril, rostită în prima zi a Postului Mare – 2020

„În numele Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt!
Sfântul Grigorie de Nyssa a spus următoarele cuvinte: păcatul nu este o parte esențială a naturii noastre, ci o abatere de la ea. Numai că, se obișnuiește foarte tare să susținem că păcatele săvârșite de noi, în special păcatele trupești, nu ar fi altceva decât acțiunea unei voci a naturii din noi, căreia este dificil să te opui, întrucât ar fi fost programată chiar în natura umană. Aceasta este cea mai profundă greșeală. Nu există o astfel de voce a naturii care să nu poată fi depășită de mintea și voința omului – întrucât omul diferă de lumea animală. Dacă vocea naturii ar avea într-adevăr o forță nedefinită, Dumnezeu a dat totuși omului rațiune, liberul arbitru, puterea voinței, astfel încât să poată controla toate celelalte puteri. Tocmai prin aceasta, omul se ridică deasupra restului creației, prin aceasta se manifestă în el Chipul Divin.
Totodată, fiecare păcat pe care îl comitem întunecă fără îndoială acest Chip. „Eu sunt imaginea slavei tale celei de negrăit”, se spune într-una dintre rugăciunile pentru cei mutați la Domnul. Într-adevăr, omul este imaginea slavei divine celei de negrăit și, pentru a păstra această imagine, nu pentru a o distruge, nu pentru a ne transforma într-un animal, nu pentru a ne asemăna cu cei lipsiți de rațiune, ni se dau forțe, cele ale rațiunii, ale voinței, ale simțurilor, dar, cel mai important, ni se oferă minunea credinței, care ne unește cu Puterea Divină. Și, suntem capabili să atragem Puterea Divină, prin smerenie în fața lui Dumnezeu, post și rugăciune, astfel încât Harul Divin să ne călăuzească atunci când voința și puterea noastră sunt insuficiente. Strict vorbind, scopul Postului este, în primul rând, acela ca, prin experiența rugăciunii, a postului, a abținerii, să se formeze în noi un fel de obicei, atât de necesar pentru viața noastră de zi cu zi: obiceiul de a atrage, prin forța rugăciunii, ajutorul lui Dumnezeu în depășirea înclinațiilor noastre păcătoase și frământările trupului, care încearcă fiecare persoană.
Postul Mare este cu adevărat școala evlaviei. În niciun caz nu trebuie să ratăm vreuna din zile. Nu în sensul că fiecare zi ar trebui să fie petrecută în acea retragere din ceea ce înseamnă preocupările omenești, după cum se întâmplă în anumite zile ale Postului Mare, ci în sensul că centrarea pe Postul Mare trebuie să ne ajute să schimbăm centrul atenției noastre, din sfera obișnuită a intereselor și obiectivelor noastre, către ceva mai important – starea sufletului nostru.
Pentru aceasta ni se oferă un mijloc remarcabil: pocăința. De fapt, pocăința nu înseamnă doar să-i spui preotului păcatele tale și să primești iertare. Pocăința este o anumită stare duhovnicească. Dacă gândurile despre păcatele noastre, dacă aspirația de a le depăși există într-o anumită măsură în conștiința noastră, dacă privim spre Dumnezeu cu speranță, înțelegând că El are puterea de a vindeca bolile sufletului nostru, înseamnă că în noi există o viață religioasă autentică, înseamnă că Domnul este aproape de noi.
Iar zilele Sfântului și Marelui Post sunt cel mai bun moment pentru a ne educa atitudinea față de noi înșine și, ceea ce este și principalul lucru, pentru a simți un sentiment particular al prezenței divine în viața noastră. Iar sentimentul prezenței lui Dumnezeu în viața noastră nu este altceva decât capacitatea de a primi Harul Său Divin, Care ne este acordat prin credință, rugăciune și post. Domnul să ne ajute să traversăm zilele Sfântului Mare Post în așa fel încât să simțim prezența divină în viața noastră, încât să ne întărim credința și, bazându-ne pe forța credinței, să primim puterea necesară în lupta noastră cu fiecare păcat, cu fiecare lucru nedrept din viața noastră. Amin”.
(Traducere Lăcașuri Ortodoxe – cuvânt rostit în data de 2 martie 2020, luni, în prima săptămână a Postului Mare, de Patriarhul Moscovei si al Întregii Rusii, Kirill, în Mănăstirea Stavropighie Sretensky, din Moscova)
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.