Probleme noi ale Patriarhiei din Constantinopol, cu Biserica din Cehia și Slovacia

Dacă Arhiepiscopul de Praga (foto) nu va respinge decizia Sinodului propriei sale Biserici, în favoarea deciziei Patriarhiei Constantinopolului de a acționa pe teritoriul Bisericii din Cehia, atunci acesta ar putea să ajungă în fața unei „imixtiuni severe”, potrivit unei scrisori pe care a primit-o de la un ierarh din Constantinopol, informează publicația Orthodox Christianity, citând magazinul în limba cehă parlamentnilisty.cz (sursă și foto).
Pe 20 ianuarie 2020, Mitropolitul Apostolos de Derki, al Patriarhiei Constantinopolului, a trimis o scrisoare în numele Patriarhului Bartolomeu către Înaltpreasfințitul Mitropolit Mihail de Praga și al Ținuturilor Cehe, informându-l că ar fi angajat în „activități nepotrivite și non-canonice”, întrucât el „încurajează și incită pe Mitropolitul [Arhiepiscop – Ed.] Simeon de Olomouc-Brno să se opună și să reziste deciziei canonice de a acorda un complex de clădiri din orașul Vilemov, din eparhia sa, deschiderii și funcționării unei mănăstiri patriarhale și de tip stavropighie acolo”.
Cei din Constantinopol sunt siguri, conform scrisorii, că Arhiepiscopul Mihail „perturbă punerea în aplicare a deciziei binecuvântate a Maicii sale, Biserica din Constantinopol, de la care a primit Botezul Ortodox și un Tomos de Autocefalie”.
Publicația rusească Orthodox Chritianity reamintește în raportul pe această temă că Biserica Țărilor Cehă și Slovacă a primit pentru prima dată un Tomos de Autocefalie de la Patriarhia Moscovei, în 1951 – Biserica-Maică la acea vreme – care i-a acordat o independență deplină și completă. Cu toate acestea, Constantinopolul nu a recunoscut niciodată această autocefalie și, în efortul de a-și regulariza relațiile cu Constantinopolul, Biserica Cehă si Slovacă a fost obligată să accepte un nou Tomos de la Constantinopol, în 1998, care i-ar fi redus în mod semnificativ libertățile și independența.
Mitropolitul Apostolos caracterizează acțiunile Arhiepiscopului, care de altfel sunt în concordanță cu hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii din Țările Cehă și Slovacă, drept o „rebeliune”.
Date fiind acestea, „declarăm că dacă tactica voastră păgubitoare va continua, Biserica Maică va interveni cu strictețe”, se mai arată în scrisoare.
În ciuda Tomosului din partea Constantinopolului, din 1998, Biserica Țărilor Cehă și Slovacă a continuat să-și celebreze independența, raportându-se la Tomosul din partea Moscovei, din 1951. Astfel, au fost organizate aniversarea de 50 de ani în 2001, de 55 de ani în 2006 și de 60 de ani în 2011.
Cu toate acestea, în urma aniversării de 60 de ani, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu i-a scris Mitropolitului Preafericit Hristofor, Primatul Bisericii Țărilor Cehă și Slovacă la acea vreme, și a avertizat că va revoca autocefalia Bisericii dacă mai aniversează vreodată Tomosul din 1951.
Constantinopolul a intervenit din nou în viața Bisericii Cehă și Slovacă, mai specifică publicația Orthodox Christianity, orthochristian.com, după ce Mitropolitul Christopher (Hristofor) și-a dat demisia, în 2013.
În ce privește pe Arhiepiscopul Mihail de Praga, acesta se consideră că ar mai fi sfidat anterior Patriarhia de Constantinopol, când pe 20 februarie 2020 emitea un decret prin care interzicea clerului său să coslujească cu „clerul” noii „Biserici Ortodoxe din Ucraina”, instituită de Patriarhia Constantinopolului.
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.