De ce și cum să-l primim pe preot să ne sfințească propria casă (mesaj către cei ce n-au făcut aceasta niciodată, al Episcopului Irineu)

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu al Londrei si Europei de Vest a solicitat ca următorul mesaj special să fie publicat atât pe site-ul web eparhial cât și să fie vehiculat prin parohii și între credincioși în zilele dintre Botezul Domnului si Postul Paștelui 2020:

(…)“Bucuria actuală a Sărbătorii (Botezului Domnului / LO) este întinată de o întristare personală dupa ce am observat câți dintre credincioși nu sunt familiarizați cu obiceiul binecuvântării casei lor în această perioadă a Teofaniei; și, așadar, transmit acest mesaj special fiecăruia dintre voi, fiilor și fiicelor Bisericii, pentru a vă fi prezentată această tradiție importantă, pentru a putea participa la ea în sezonul actual.

Practica Bisericii noastre este ca, în zilele și săptămânile următoare Sărbătorii Teofaniei, fiecare creștin să își aibă casa sau locuința binecuvântată de un preot, cu „Apele Iordanului” – adică apa sfințită care a fost binecuvântatăbîn Biserică în timpul ritualului special desfășurat acolo în ajunul sărbătorii și de Sărbătoare. Aceasta este o binecuvântare care se aduce în fiecare casă, în fiecare an, în această perioadă festivă (nu numai o singură dată, când vă mutați în casă nouă) și este o parte esențială a conexiunii pe care o menținem între viața liturgică ce are loc în lăcașurile Bisericii și viața rugătoare și duhovnicească pe care o menținem în casele noastre. Rugăciunile intonate de diaconi și preoți în timpul binecuvântării apelor, din Biserică, implică în mod special cererea către Dumnezeu ca această apă sfințită să „poată fi folosită spre sfințirea caselor”; din acest motiv, participarea noastră la binecuvântările festive ale Teofaniei nu este completă până când nu îl primim pe preot în casa noastră, să o binecuvânteze pentru noul an, sfințind-o cu Harul Duhului Care a venit peste ape și cu binecuvântarea Domnului Iisus Hristos Care a fost botezat în ea după voia Tatălui Său.

Din acest motiv, pentru fiecare persoană credincioasă din fiecare parohie ar trebui să devină prioritar, în zilele următoare, să-l contacteze pe preot și să programeze o dată și o oră pentru ca acesta să îi viziteze casa (aceste binecuvântări ale casei se efectuează în mod normal pe parcursul a câteva săptămâni, între Sărbătoarea Botezului Domnului și începutul Postului Mare, care anul acesta este luni, 2 martie 2020). În așteptarea slujbei, înainte ca preotul să ajungă în casa voastră, ar trebui să aranjați, pe o masă mică, un vas curat, în care preotul va turna Apa Iordanului înainte de a stropi întreaga casă (dacă ai luat acasă o astfel de apă sfințită, aceasta poate fi pusă deja în vas; dacă nu, preotul o va aduce cu el). Lângă acest bol ar trebui să fie așezată o cruce (care poate fi luată din colțul tău cu icoane; dacă nu ai una, preotul o va aduce și pe aceasta), precum și o listă de pomenire pe care ai scris-o cu toate numele din familia ta ortodoxă care locuiește acolo, precum și din orice altă familie ortodoxă pe care dorești să o pomenești, deoarece la sfârșitul binecuvântării casei, preotul va spune o rugăciune pentru aceștia. Toate ușile din casa ta ar trebui să fie apoi deschise, astfel încât preotul să se poată deplasa liber în toată casa cu tine: după ce a rostit câteva rugăciuni începătoare scurte, îl vei conduce prin casă, când cântă Troparul Sărbătorii – conducându-l în fiecare cameră (inclusiv garaje, beci, magazii etc.) cu excepția toaletelor; iar în fiecare cameră preotul va stropi cu apă sfințită, spre binecuvântare. La sfârșit, te vei întoarce la masa unde a început totul, unde preotul va încheia cu rugăciuni pentru tine. (Ca o clarificare, această binecuvântare se realizează fie că locuiești într-o casă, un apartament sau chiar la cămin universitar cu o singură cameră: indiferent de locul tău de locuit, ar trebui să fie binecuvântat în fiecare an în acest sezon).

Întregul ritual de binecuvântare a unei case durează doar cincisprezece minute, deși este obișnuit ca familiile să ofere un mic ceai sau un prânz preotului în încheiere, ceea ce oferă o ocazie binecuvântată Părintelui de a discuta cu tine despre viața ta și a-ți oferi un cuvânt duhovnicesc. Este obișnuit să i se ofere preotului o mică donație în bani, la plecare, ca mică ofrandă de jertfă – iar în termeni practici aceasta îl va ajuta pe preot cu costurile efectuării unor astfel de vizite, precum și în sprijinul familiei sale.

Nu pot sublinia suficient importanța acestei tradiții pentru moștenirea noastră spirituală ca creștini ortodocși. Dacă nu ați făcut acest lucru în trecut, atunci acesta este anul în care ar trebui să începeți. Dumnezeu, prin Biserica Sa, ne oferă în aceste zile binecuvântarea unei vizite în locuința noastră, să o ungem cu Prezența Sa și să o sfințim cu Harul Său. Nu refuzați acest dar al dragostei Domnului!

Fie ca Domnul și Mântuitorul nostru, Care a fost botezat în mod voluntar de Sfântul Ioan în Iordan, să ne mântuiască, binecuvântându-ne pe toți!

Irineu
Episcop de Londra și Europa de Vest

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.