Interviu cu Episcopul Mark al Berlinului și Germaniei: Schisma de azi riscă să devină mai serioasă decât cea din 1054

Mitropolitul Mark al Berlinului și Germaniei, care mai mult de 30 de ani a fost, de asemenea, Episcop al porțiunii britanice a Eparhiei De Marea Britanie și a Europei de Vest a Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Granițelor Țării, a fost recent intervievat de Natalia Goroshkova. Redă mai jos traducerea unei părți din interviu, oferită de reprezentanții Eparhiei amintite mai sus:
– Înaltpreasfinția Voastră, credincioșii sunt șocați de acțiunile Patriarhiei de la Constantinopol, deși chiar anterior, în secolul XX, unii au remarcat politici similare din partea Patriarhilor din Constantinopol. În opinia dumneavoastră, în ce măsură acțiunile politicienilor din Fanar sunt sistemice sau reprezintă doar opinia Patriarhului Bartolomeu, singur? Există o cale de ieșire din această situație?

– Acestea sunt acțiuni sistemice fără echivoc. Biserica Ortodoxă din Afara Granițelor Țării (ROCOR) nu și-a făcut niciodată iluzii cu privire la Constantinopol. Am spus cu mult timp în urmă că punctul lor de vedere în multe feluri este necanonic, dar nimeni nu ne-a acordat atenție. Astăzi, plinătatea Bisericii Ortodoxe Ruse a recunoscut că acțiunile neobișnuite ale Constantinopolului seamănă discordie și induc dezbinare.

Timp de mulți ani, acțiunile negative ale Fanarului nu au atras niciun comentariu, comportamentul său capricios a fost îndurat în tăcere.

Dar astăzi nu are rost să ascundem faptul că politica din Constantinopol este una de fragmentare. Acțiunile lui aduc turbulențe și schismă în Ortodoxia Universală.

Anterior, grecii au schimbat unilateral calendarul, la începutul secolului trecut. De atunci nu sărbătorim împreună cu ei sărbătorile Bisericii. Doar de câteva ori, în timpul Postului Mare și al Paștelui, împărtășim câteva sărbători cu date schimbătoare.

Recunoașterea unei noi structuri pseudo-Bisericești în Ucraina și acordarea de către Patriarhul Constantinopolului a unui Tomos de autonomie reprezintă un pas care a dus la suferință și conflict. Această situație a condus la o problemă care va dura mulți ani.

Putem afirma astăzi că există o diferență enormă și distanță între punctele de vedere ale Patriarhiei de la Constantinopol și toate celelalte Biserici Ortodoxe Locale, care nu au recunoscut niciodată pretențiile Fanarului de a ocupa o poziție exclusivă în ceea ce privește alte Biserici. Biserica Sobornicească și Apostolică a îndurat multe persecuții și suprimări, dar a supraviețuit, deoarece ea a ținut la norme și canoane tradiționale ortodoxe, de dialog, sinodale.

Biserica lui Hristos nu poate servi drept instrument în războaiele geopolitice. În toate situațiile dificile și crizele trebuie să se păstreze un dialog eclesial deschis, intern.

Cred că schisma de astăzi riscă să fie mai gravă decât Schisma din 1054.

Astăzi nu văd nicio cale concretă de a ieși din această situație; Mă tem că nu se poate rezolva nimic, dar vom face tot ce stă în puterea noastră pentru a păstra puritatea Învățăturii Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.