Thursday 20 february 2020

SIMBOLUL PEȘTELUI: ichthus – Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitor

Reprezentări de pești și pescari, simboluri populare în arta creștină, pot fi găsite în mozaicurile vechilor bazilici. De ce? Fiindcă peștele era în Creștinismul timpuriu simbol al sufletului creștin, iar pescarul este imaginea Mântuitorului Iisus Hristos sau chiar a Sfinților Apostoli, care îi cheamă pe credincioși la mântuire.

Mai mult decăt atât, însă, în limba greacă, peștelui i se spune “ichthus” (sau Ichthys). Cuvântul a fost folosit de creștinii timpurii ca acronim (format din primele litere ale următoarelor cuvinte:) pentru „Ιησοῦς Χριστός, Θεοῦ Υἱός, Σωτήρ” (Iesous Christos, Theou Yios, Soter), care se traduce: „Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitor”.

Simbolul grafic este alcătuit din două arce de cerc care se intersectează, cu două capete mai lungi depășind punctul de întâlnire, astfel încât să semene cu profilul unui pește. Deși altădată secret, acum este cunoscut ca „semnul peștelui” sau „peștele lui Iisus”.

Primele apariții ale simbolului ichthys în arta și literatura creștină datează din secolul al II-lea după Hristos. Utilizarea simbolului în rândul creștinilor a devenit populară până la sfârșitul secolului al II-lea, iar ulterior s-a răspândit pe scară largă în secolele III și IV.

În Biserica timpurie, simbolul Ichthys deținea cea mai sacră semnificație, iar creștinii îl foloseau pentru a recunoaște bisericile și pe alți credincioși, dat fiind că erau persecutați de Imperiul Roman. Simbolul Ichthys este, de asemenea, o trimitere la Sfânta Euharistie, la minunea înmulțirii pâinilor și a peștilor.

Conform
tradiției, când un creștin întâlnea un străin pe drum, creștinul trasa
un astfel de arc de cerc. Dacă străinul trasa celălalt arc de cerc care
completa semnul peștelui, ambii credincioși știau că se pot întovărăși.


Fericitul Augustin de Hipona, în Civitate Dei, observa că propoziția generatoare „Ἰησοῦς Χριστὸς Θεοῦ Υἱὸς Σωτήρ” ar conține 27 de litere, adică 3 × 3 × 3, lucru care la acea vreme indica putere.

Unele surse indică faptul că primele referințe literare ar fi provenit de la Sfântul Clement al Alexandriei (Paedagogus, III, xi) care sfătuia ca sigiliile să fie gravate cu înfățișarea unui porumbel sau a unui pește. Cu toate acestea, descoperirile din Cappella Greca și din catacomba Sfântului Calist, indica faptul că simbolul peștelui era cunoscut creștinilor cu mult mai devreme.

Lăcașuri Ortodoxe, februarie 2020
Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile