Scrisoarea de răspuns a Patriarhului Georgiei la invitația Patriarhului Ierusalimului în Amman

“Către Preafericitul Teofil, Patriarhul Ierusalimului și întregii Palestine,

Vă salutăm frățește întru Hristos, informându-vă că am primit cele două scrisori ale Voastre (nr. 1202 din 12/12/2019 și nr. 53 din 04/02/2020), în care ne-ați scris cu privire la invitația dvs., adresată principalilor ierarhi și reprezentanți, în Amman, Iordania, la întâlnirea privind problemele dintre Biserici.

Înțelegem foarte bine că eforturile dvs. sunt motivate de grija dvs. pentru unitate în Biserică și de dorința dvs. de a ajuta la vindecarea rănilor. De asemenea, din scrisorile Voastre reiese că nu ați cruțat eforturi pentru a obține acordul participării Patriarhului Ecumenic. Cu toate acestea, din moment ce acesta și anumiți Primați ai Bisericilor nu au răspuns pozitiv acestei invitații, obiectivul dvs., care este și dorința tuturor dintre noi, cu greu poate fi atins.

Vă împărtășim poziția și, ținând cont de gravitatea circumstanțelor actuale și a chestiunilor problematice, considerăm că întâlnirea și discuțiile reciproce sunt absolut necesare. Cu toate acestea, dacă dorim să obținem rezultatul scontat, aceasta ar trebui să se întâmple cu participarea tuturor Bisericilor. Dacă acest acord nu poate fi obținut, nu vom veni la ședință.

Este important de menționat că am fi bucuroși să participăm la unul dintre evenimentele organizate ca parte a sărbătorilor religioase sau a conferințelor internaționale, așa cum am făcut întotdeauna.

Sperăm că, prin binecuvântarea lui Dumnezeu, se va ajunge la Sinaxa Primaților Bisericilor Ortodoxe și că problemele care dăunează unității noastre vor fi evaluate în conformitate cu normele canonice ale Bisericii. Mai mult, trebuie să adăugăm că cel mai bun rezultat pentru noi ar fi dacă aceste probleme ar putea fi rezolvate cât mai curând posibil.

Ne rugăm pentru dvs., pentru pace în Biserică și unitate întru Hristos.
Fie ca Dumnezeu să vă dăruiască pace și succes continuu în înalta Voastră misiune.

Ilie, Catolicos-Patriarh al întregii Georgii»
7 februarie 2020
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.