O companie petrolieră rusească participă cu suma de 5 639 400$ la restaurarea unui sfânt lăcaș considerat Biserica-Mamă a Rusiei

După ce participase, în 2016, la restaurarea fațadei răsăritene a renumitei și istoricei Catedrale Adormirea Maicii Domnului, din Kremlin, Moscova, compania petrolieră rusească TRANSNEFT s-a decis să participe cu suma de 5 639 400$ la noua rundă de intervenții restauratoare, acoperind întregul buget necesar.

Compania consideră sfântul lăcaș ca fiind principala biserică a Rusiei, de aceasta fiind legate multe evenimente istorice, așa încât recunoaște, conform unui raport Interfax, ca pe o datorie față de generațiile viitoare, prezenta implicare din calitate de unic partener în actualul proiect.
Catedrala Adormirea Maicii Domnului (Uspensky Sobor), din Kremlin, este prima biserică de piatră din Moscova. Țarii au fost încoronați și căsătoriți acolo, conducătorii Bisericii Ortodoxe Ruse au fost aleși și îngropați acolo. Iconostasul și picturile care îi decorează pereții, în special din secolul al XVII-lea, sunt remarcabile.
Este cea mai veche, cea mai mare și mai importantă dintre bisericile din Kremlin, fiind considerată biserica mamă a Rusiei Muscovite. A fost construită în locul unei mici bisericuțe ridicate în 1330 de Ivan I după ce Mitropolitul Petru l-a convins că ar trebui să construiască o Catedrală a Născătoarei de Dumnezeu în Moscova, precum Catedrala Adormirii Maicii Domnului, din capitala Vladimir. În acea perioadă, Moscova devenea capitala Principatului Vladimir-Suzdal, iar prin această Catedrală se trasa și statutul său nou de Scaun central al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Pe treptele Catedralei Adormirii Maicii Domnului, Ivan al III-lea a sfâșiat tratatul de supunere a Moscovei sub puterea mongolă și a declarat astfel independența Rusiei.
Înm anul 1547, la vârsta de 16 ani, prințul Moscovei Ivan al IV-lea, numit și Ivan cel Groaznic, era încoronat „împărat și autocrat al întregii Rusii” în catedrala Adormirii, din Moscova.
Tot în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kremlin avea să se reunească și Zemski Sobor (Congresul Ținuturilor Rusești) pentru alegerea noului suveran al Rusiei. Atunci, în 1613, a fost desemnat un tânăr de 16 ani, Mihail Romanov. Pe 2 mai, Mihail Romanov va intra în Moscova și va fi încoronat țar, sub numele de Mihail al III-lea al Rusiei. Dinastia sa va domni asupra Rusiei până la Revoluția din 1917.
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.