DECLARAȚIE SCRISĂ, înaintată Parlamentului European, privind protecția libertății religioase în Muntenegru

Următoarea DECLARAȚIE SCRISĂ, semnată de 30 de deputați, a fost înaintată pe 4 februarie 2020, conform regulilor Parlamentului European:
“Noi, subsemnații, declarăm următoarele: Ne exprimăm profunda îngrijorare după adoptarea, în Muntenegru, pe 27 decembrie 2019, a unei legi privind libertatea religiei sau credinței și statutul juridic al comunităților religioase.
Această lege, adoptată fără consultare cu comunitățile religioase și împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția și Serviciului European pentru Acțiune Externă, conține încălcări grave ale drepturilor omului.
Aceasta prevede, în special, următoarele:
– majoritatea proprietăților religioase devin proprietatea statului (articolul 62);
– comunitățile religioase nu sunt autorizate să deschidă școli primare (articolul 54);
– comunitățile religioase existente trebuie să solicite o nouă înregistrare pentru a obține o personalitate juridică pe care o au deja;
– comunitățile religioase cu sediul în străinătate, cum ar fi Biserica majoritară (Biserica Ortodoxă Sârbă), trebuie să aibă sediul în Muntenegru dacă doresc să obțină personalitate juridică.
Această lege generează demonstrații masive și este contestată de mulți lideri religioși din Europa și din lume. Solicităm autorităților și Curții Constituționale din Muntenegru să abroge această lege și să restabilească dialogul pașnic cu comunitățile religioase pentru a elabora o nouă lege care să respecte pe deplin dreptul internațional și obligațiile internaționale ale Muntenegrului”.
Vă prezentăm, mai jos, copie după lista originală cu semnatarii acestei Declarații Scrise:
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.