Ce este esențial pentru un absolvent de școală teologică, în ceea ce privește alegerea lui în viață?

– Sanctitatea Voastră, ce considerați a fi esențial pentru un absolvent de școală teologică, în ceea ce privește alegerea în viață?

“Aceasta este o întrebare la care cu siguranță nu pot răspunde clar”, a spus Sanctitatea Sa. Ceea ce este esențial pentru unul, nu este esențial și pentru celălalt. Unul are drag de studii, celălalt cântă deosebit de bine. Unul va fi teolog, celălalt arhidiacon. Ține foarte tare de specificul fiecărei persoane în parte”.

Dacă e să ne ridicăm la un nivel filozofic, există, din punctul meu de vedere, două lucruri esențiale. Primul ține de starea intelectului, al doilea de starea inimii. Putem fi foarte inteligenți, foarte educați, dar dacă sistemul de valori este defect, dacă permitem să fim influențați, ispitiți, seduși, intelectul nu va da roade bune.

Dimpotrivă, având o inimă bună, dacă intelectul nu este suficient dezvoltat, va aduce o contribuție limitată în sânul Bisericii: această persoană va face mult pentru propria sa mântuire, dar se poate să nu aibă și succes în predicarea Evangheliei către omul modern, în lucrarea sa cu tinerii etc.

Acesta este motivul pentru care răspunsul meu este următorul: în funcție de talentul și abilitățile personale, fiecare trebuie să aleagă o direcție dominantă. Pentru a reduce toate acestea la un numitor comun și a spune cum trebuie să acționeze în acest sistem de repere preotul ortodox de astăzi, voi spune că fără credință și devotament sincer, slujirea preotului nu va avea succes”.

(Traducere și adaptare Lăcașuri Ortodoxe a unui răspuns acordat, pe 29 ianuarie 2020, de Patriarhul Chiril al Rusiei, la întrebarea unuia dintre studenții Academiei din Kiev, aflat în pelerinaj în țară – din Sala Roșie a Bisericii Hristos Mântuitorul, din Moscova, prin Departamentul de Relații Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.