Obștea Mânăstirii Sinai lucrează la o editie critică asupra textului renumitei lucrări SCARA a Sfântului Ioan

Comunitatea monahală din renumita Mânăstire Sinai, dorind să aducă cinstire marelui Sfânt al Deșertului Sinai, Sfântul Ioan Scărarul, a luat în 2017 decizia îndrăzneață de a întreprinde o ediție critică asupra textului lucrării “Scara”. Pentru a îndeplini acest obiectiv, s-a constituit, cu binecuvântarea Arhiepiscopului Damianos de Sinai, Pharan și Raithou, un comitet de cercetare al Părinților din Sinai și al prietenilor Muntelui Sinai, care lucrează dezinteresat, sub conducerea profesorului și, în același timp, vechiului prieten al Mănăstirii, Panagiotes Nikolopoulos.

Recent, Părinții din Sinai au luat legătura și au convenit să lucreze împreună cu Universitatea din Leuven (Departamentul de Studii Creștine și Bizantine Timpurii), care a inițiat concomitent, în 2018, aceeași lucrare în persoana cercetătorului Maxim Venetskov, sub îndrumarea profesorului Peter Van Deun.

Comunitatea monahală speră ca acest parteneriat să accelereze ritmul cercetării și să asigure comitetului posibilitatea de a revizui toate (pe cât dacă posibil) cele aproximativ 500 de manuscrise grecești existente.

Informația ne-a fost pusă la dispoziție chiar de către comitetul de cercetare a lucrării “Scara”, din Sfânta Mănăstire a Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, de pe Muntele Sinai.

Sfântul Ioan Scărarul (Climacus), cunoscut și sub numele de Ioan Sinaitul, este un sfânt călugăr sirian din secolele VI și VII (născut în jurul anului 579, mutat la Domnul în jurul anului 649). A intrat în Mânastirea Sinai la vârsta de 16 ani, avându-l duhovnic pe Cuviosul Părinte Martirie, timp de 19 ani, ulterior Sfântul Ioan retrăgându-se într-un loc izolat, Thola, unde a viețuit alți 40 de ani.

Spre sfârșitul vieții a fost numit egumen al Mănăstirii Sinai. În timpul conducerii mânăstirii, a alcătuit lucrarea Scara, la rugămintea egumenului Ioan
al Mănăstirii Rait – o lucrare alcătuită din 30 de “Trepte” (capitole). Sfântul Ioan Scărarul este cinstit în mod aparte pe 30 martie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.