Discursul Mitropolitului Emmanuel al Franței, rostit la Kiev, la 1 an de la întronizarea întâiului Primat al noii Biserici din Ucraina

Înaltpreasfințitul Mitropolit Emmanuel al Franței s-a aflat în Kiev (https://mgro.fr), în calitate de șef al delegației oficiale a Patriarhiei Ecumenice, compusă din Înaltpreasfințitul Mitropolit Amfilohie de Adrianopol, subsecretarul Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice, diaconul Grigorie, starețul Sfintei Mănăstiri Simonospetra, Arhimandritul Elisei, și starețul Sfintei Mănăstiri Pantocrator, Arhimandritul Gavriil.

Delegația a fost trimisă cu prilejul sărbătorilor care marchează prima aniversare a întronizării Primului Părinte al Bisericii din Ucraina nou instituite de Patriarhia Ecumenică, Preafericirea Sa Mitropolitul Epifanie al Kievului.
Discursul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Emmanuel al Franței:
Preafericirea Voastră, Mitropolit Epifanie al Kievului și al Întregii Ucraine,

Înaltpreasfinția Voastră, reprezentant al Preafericirii Sale, Papă și Patriarh al Alexandriei, Teodor, Mitropolit de Babilon

Preasfințiile Voastre, Excelențe,
Dragi Părinți, dragi frați și surori în Domnul,
Iată o altă duminică centrală în Biserica noastră Ortodoxă și istoria ei. Este o zi de Duminică, adică Ziua Domnului, Ziua Învierii, în care sărbătorim cu toate simțurile biruința lui Dumnezeu, dăruită omului, asupra morții. Această victorie poate fi adesea dificilă pentru înțelegerea lumii, pentru că noi, păcătoșii, susținem că victoria noastră vine prin a-i răni pe semenii noștri și a ne lăuda, a pierde sau a câștiga, a cădea sau a crește, a fi mai buni.
Totuși, acest lucru nu reflectă spiritul și experiența creștinilor. Victoria lui Hristos a început pe Cruce. Pentru că pe Cruce, Domnul a luat povara și vinovăția tuturor păcatelor lumii, de dinaintea Lui, a celor contemporani și a generațiilor viitoare.
Biruința Domnului nostru Iisus Hristos este spirituală și nu din această lume! Triumful învierii are loc prin iertarea păcatelor noastre, este intrarea noastră în Împărăția lui Dumnezeu, este adopția noastră ca fii ai Domnului. Acesta este motivul pentru care o astfel de victorie nu ne schimbă natura păcătoasă, care ne-a învățat să fim fericiți doar cu victorii și lupte într-un asemenea mod în care nu există nici câștigători, nici învinși.
Și astăzi, am participat la Curatul Trup și Sânge Dătător de Viață, al Domnului nostru Iisus Hristos, printr-un Potir comun și am ieșit biruitori cu El pe calea ieșirii din lume.
Dar astăzi ne-am reunit pentru a sărbători propria Voastră victorie, Preafericite! Victoria Voastră spirituală, de a păstra în acest an, prin întronizarea voastră, Biserica Ucrainei unită cu cei care doreau cu adevărat să facă parte din ea și nu au căutat propria lucrare. Biserica este expresia comuniunii și nu a unui individ. Este expresia persoanei, a unității. (…)
În numele Sanctității Sale, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului, Noua Romă, Vă transmit cele mai calde felicitări, urări frățești și cele mai sincere urări ale sale. Vă transmit și afecțiunea maternă a Marii Biserici din Constantinopol, precum și dragostea și respectul pentru întreaga delegație patriarhală formată din fratele meu, Mitropolitul Amfilohie de Adrianopol, Diaconul Grigorie, sub secretarul Sfântului Sinod, starețul sfintei Mănăstiri athonite Simonospetra, Arhimandritul Elisei, și starețul sfintei Mănăstiri Pantocrator, Arhimandritul Gavriil.
Suntem alături de dumneavoastră! Suntem cu voi! Nu sunteți singuri, frați dragi ai Ucrainei! Aveți oameni care se roagă pentru voi în Cer, cât și pe Pământ! Aveți un Primat iubitor, frații Ierarhi apropiați lui, care vă salută afectuos! Aveți Biserica Ucrainei! Acesta este prezentul nostru, pe care îl aducem în atenție! Pentru ca acest popor binecuvântat să trăiască în fidelitatea limbii, tradițiilor și obiceiurilor sale, să trăiască prin miracolul numit Biserica Ortodoxă! Marele câștigător spiritual sunt, prin urmare, oamenii credincioși din Ucraina! Dumneavoastră, care aveți Primatul Bisericii din Ucraina, trup din trup, sunteți liberi să trăiți ca ucraineni, în amintirea generațiilor trecute care au luptat pentru această libertate!
Axios! Vă dorim mulți ani!”
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.