Biserica Rusă nu a negat niciodată primatul Patriarhiei de Constantinopol în lumea ortodoxă

În ciuda repetatelor acuzații din partea Patriarhiei Constantinopolului și a susținătorilor acesteia, Biserica Ortodoxă Rusă nu a negat niciodată primatul Patriarhiei Constantinopolului în lumea ortodoxă, a spus recent Mitropolitul Ilarion (Alfeyev).
„Sfera Bisericii vorbitoare de limbă greacă a acuzat de curând Biserica Rusă, de mai multe ori, că ar fi negat primatul Patriarhiei Constantinopolului în lumea ortodoxă și că ar fi căutat să-i ia locul. Cu toate acestea, nu am auzit un singur argument convingător care să dovedească validitatea acestor acuzații”, a spus Mitropolitul, astăzi, pentru Interfax-Religion ( http://interfax-religion.ru/?act=news&div=74117 ).
Mitropolitul Ilarion este șeful Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Bisericești Externe.
Nu intră în discuție negarea primatului, subliniază Mitropolitul Hilarion, ci chestiunea legată de modul în care îl înțelegem. Înțelegerea Bisericii Ruse cu privire la întâietate poate fi găsită în documentul „Poziția Patriarhiei Moscovei cu privire la problema întâietății în Biserica Universală”, care a fost adoptat oficial de Sfântul Sinod al Bisericii Ruse în decembrie 2013, a mai notat Mitropolitul Hilarion.
“Se spune clar că, după Marea Schismă din 1054, primatul de onoare în Biserica Ortodoxă revine Patriarhului din Constantinopol”, a declarat șeful Departamentului amintit.
„Apropo, Biserica Rusă este una dintre puținele Biserici Locale, sau poate singura care recunoaște primatul Constantinopolului nu numai prin cuvinte, ci într-un document special cu statut sinodal”.
„Cu toate acestea, în ultimii 100 de ani, Patriarhia Constantinopolului a dezvoltat o doctrină a primatului care copiază de fapt modelul romano-catolic al structurii Bisericii”, așa cum este prezentat cel mai clar în raportul „Primul Fără Egali”, de către Mitropolitul Elpidophoros (Lambriniadis), acum Arhiepiscop Grec-Ortodox al Americii.
„Desigur, această înțelegere a primatului Tronului de la Constantinopol este respinsă de Biserica Rusă, deoarece nu corespunde nici Tradiției Bisericii, nici ecleziologiei ortodoxe. Dar, din păcate, această înțelegere a primatului a prevalat asupra Fanarului și a dus la invadarea Ucrainei. Drept urmare, am fost nevoiți să încetăm comuniunea cu Biserica din Constantinopol”, a concluzionat Mitropolitul Hilarion.
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.