Scrisoare a Arhiepiscopului Elpidofor al Americii (Patriarhia Ecumenică) către Mike Pompeo, Secretar de Stat al SUA, privind situația din Muntenegru


“Domnule Secretar de Stat,
În calitate de președinte al Adunării Episcopilor Ortodocși Canonici din Statele Unite, am onoarea deosebită să vă atrag atenția asupra îngrijorării creștinilor ortodocși din țara noastră pentru frații și surorile noastre din Muntenegru, a căror libertate religioasă este încălcată după adoptarea recentă a „Legii libertății religioase și a statutului denominațiunilor religioase” de către Parlamentul Muntenegrean.
Se pare că punerea în aplicare a acestei legi presupune confiscarea bunurilor imobile ridicate înainte de 1918 și pentru care nu există documentație formală cu privire la proprietatea lor.
Frații și surorile noastre din Biserica Ortodoxă din Muntenegru sunt direct afectați de aceste măsuri, care amenință o prezență spirituală și o moștenire culturală vechi de opt sute de ani.
Sunt profund îngrijorat de aceste tensiuni din ce în ce mai mari în societatea muntenegreană, deoarece creștinii ortodocși își continuă protestele pașnice în efortul de a-și păstra lăcașurile sfinte.
Vă rog să-i protejați pe creștinii ortodocși din Muntenegru împotriva oricărei forme de încălcare a drepturilor lor umane și religioase și vă susțin pe deplin în demersul dumneavoastră de frunte în cadrul relatiilor diplomatice internaționale pentru obținerea de soluții echitabile, atât în ​​această situație cât și în alte cazuri care implică libertatea religioasă în întreaga lume.
Mă rog pentru pace în Muntenegru, libertate religioasă pentru toți și un dialog deschis cu toate părțile privind această lege. Mă rog și pentru familia dumneavoastră și pentru Statele Unite ale Americii.
Cu stimă al Dumneavoastră,
+ Arhiepiscopul Elpidofor al Americii, președinte
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.