SIMPLITATE ȘI ÎNȚELEPCIUNE: Acolo unde este ușor, sunt 100 de îngeri, iar unde este dificil, nu există niciunul

În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh!
Înțelepciunea și simplitatea… sunt deosebite, dar decurg una din celălaltă și nu pot exista una fără cealaltă, întrucât tot ceea ce este ingenios este și simplu. Iar acolo unde este ușor, există aproximativ o sută de îngeri, iar unde este dificil, nu există niciunul. Predica Mântuitorului Hristos ajunge prin urmare la inimile noastre fiindcă este simplă și de înțeles chiar și pentru prunci. Nu este o coincidență că Domnul a amintit, în mod repetat, exemplul înțelegerii pruncilor, spunând că așa cum pruncul percepe Evanghelia, trebuie să o perceapă și Ucenicii lui Hristos.
Ucenicii Apostolilor și Apostolii înșiși au străpuns și au rănit înțelepciunea celor înțelepți din această lume. Iar înțelepții filozofi au devenit simpli, acceptând simplitatea Evangheliei. Atâta timp cât trăim și acceptăm Evanghelia în simplitate, putem înțelege și explica lucrurile complexe. Dar când ne îndepărtăm de simplitate, atunci lucrurile complicate devin pentru noi de neînțeles.
Înțelepciunea, pe care oamenii au căutat-o, se află în simplitate. Tot ceea ce ai nevoie este simplu,… dar toate par atât de complicate. Așa a aranjat Domnul lumea noastră. Însă, pentru a ne acomoda cu simplitatea, trebuie să avem o înțelepciune atât de înaltă, iar pentru a deveni înțelepți trebuie să fim atât de simpli, încât adevărurile, pe care nimeni nu le ascunde, să devină evidente.
Domnul nu ascunde nimic de noi, numai că noi trebuie să ne simplificăm pe noi înșine, și atunci ne va fi descoperit tot ceea ce este mai misterios și neînțeles. Pentru a face acest lucru, trebuie să credem în înțelepciunea divină, să primim și să acceptăm harul – un dar al Duhului Sfânt, căci fără harul Duhului Sfânt nu putem nici să ne simplificăm, nici să devenim înțelepți.
În textul Evangheliei, se spune:
„Nu vă îngrijiţi cum sau ce veţi vorbi, căci se va da vouă în ceasul acela ce să vorbiţi” (Sfânta Evanghelie după Matei 10: 19).
„Căci Eu vă voi da gură şi înţelepciune, căreia nu-i vor putea sta împotrivă, nici să-i răspundă toţi potrivnicii voştri.” (Sfânta Evanghelie după Luca 21:15), a promis Domnul.
„Fiindcă nu voi sunteţi care vorbiţi, ci Duhul Tatălui vostru este care grăieşte întru voi.” (Sfânta Evanghelie după Matei 10: 20).
Prin urmare, numai unul care a primit Duhul poate combina simplitatea și înțelepciunea. Numai în Duhul este descoperit omului atât abisul simplității, cât și adâncimea înțelepciunii și a sfințeniei.
Amin!”
(Traducere Lăcașuri Ortodoxe, a unui cuvânt al ÎPS Teognost, președintele Departamentului Sinodal pentru Mănăstiri și Monahism, Arhiepiscop de Kashir, rostit în Mânăstirea Stavropighie Nașterea Maicii Domnului, în ziua de 16 ianuarie 2020 https://www.youtube.com/watch?v=vaT6mEDk3Gk )

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.