Restaurarea singurei biserici din Rusia cu pictură pre-mongolă încă bine conservată: Catedrala Mânăstirii Mirozhsky – Schimbarea la Față, din Pskov

Angajații muzeelor ​​din Pskov intenționează să reia activitatea de restaurare a unor fresce unice din secolul al XII-lea, în Catedrala Mânăstirii (Spaso-Preobrazhensky) Mirozhsky “Schimbarea la Față a Domnului”, din Eparhia de Pskov, care a fost inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în vara anului 2019, fiind singura biserică din Rusia cu pictură pre-mongolă încă bine conservată. Acest lucru a fost raportat de un cercetător principal al Departamentului de Pictură din Muzeul Pskov-Izborsk, Irina Melnikova, citată de Departamentul Sinodal al Bisericii Ortodoxe Ruse pentru Mânăstiri și Monahism.
Catedrala Schimbării la Față este un lăcaș ortodox de tip bizantin, frescele fiind lucrate cu opt secole în urmă de maeștri greci. În interiorul catedralei se menține un regim climatic special: dacă plouă afară sau este vreme umedă, accesul în interior este interzis.
“Sperăm că, în această vară, turla va fi restaurată, iar partea centrală se va deschide”, a spus cercetătorul.
„După restaurare, schela va fi scoasă din centru și întregul ansamblu de fresce va fi pe deplin vizibil. Acum, schelele stau în mijlocul lăcașului, blochează lumina din turlă și doar câteva porțiuni din fresce sunt vizibile. Momentan, partea centrală – turla – nu a fost restaurată. Este atât de mare încât durează doi ani până la restaurare. Am despus acte pentru prima etapă. Suma necesară este de aproximativ 9 milioane de ruble. Este vorba despre fresce din anii 1140, secolul al XII-lea”, a mai spus Irina Melnikova.
Catedrala Mănăstirii Schimbarea la Față din Pskov este cea mai veche clădire păstrată în Pskov și împrejurimile acesteia, datată între 1137 și 1143. Picturile murale ale Catedralei Mănăstirii Mirozhsky au fost create simultan cu ridicarea lăcașului și au durat până în secolul al XVII-lea, după care au fost acoperite. Existența lor a devenit cunoscută abia în 1856, când au fost scoase la iveală fragmente de fresce de sub secțiunile prăbușite ale stratului de acoperire, în timpul reparației catedralei, cu ocazia celei de-a 700-a aniversări a acesteia.
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.