Patriarhul Chiril al Moscovei, despre situația din Muntenegru: Astăzi nimeni nu poate rămâne nepăsător față de ceea ce se întâmplă în Ortodoxia mondială

Patriarhul Chiril al Moscovei, despre situația din Muntenegru: Astăzi nimeni nu poate rămâne nepăsător față de ceea ce se întâmplă în Ortodoxia mondială

În 28 decembrie 2019, în timpul agapei care a urmat Sfintei Liturghii din Mănăstirea Sretensky din Moscova, Patriarhul Chiril a comentat situația din Muntenegru, după adoptarea de către Parlamentul acestei țări a legii „Privind libertatea religiei”.

Între altele, Patriarhul a spus:

„Astăzi, Biserica universală [Ortodoxă / LO] se află într-o situație absolut specială. Nimic similar nu a existat în istoria Ortodoxiei, cel puțin în ultimele secole. Chiar și atunci când Orientul Ortodox s-a aflat sub puterea Turciei Otomane, influența sa a fost contrabalansată de puterea Imperiului Rus, iar frații noștri au știut că au Rusia Sfântă ca ocrotitor și apărător.

Contextul istoric s-a schimbat, iar Rusia, ca stat laic, nu poate juca acum același rol. Deși are o atitudine cât se poate de binevoitoare față de Biserica Rusă, statul nu intervine nici în treburile noastre interne, nici în activitatea noastră externă, pe care o exercităm exclusiv în conformitate cu dreptul canonic.

În același timp, în timp ce Biserica Rusă a dobândit o libertate deplină, regretăm să observăm cum conducătorii unor Biserici Ortodoxe locale nu că se găsesc doar sub influența, ci aproape sub autoritatea anumitor forțe seculare mondiale. Timp de multe decenii, au fost exercitate presiuni nu doar de catre câțiva funcționari, ci de întreagă putere politică a unui Stat ateu, a autorităților sale, a serviciilor sale speciale. Dar am rezistat acestei presiuni!

Cu toate acestea, actuala criză din Ortodoxie a pus în evidență slăbiciunea incontestabilă a anumitor Biserici locale. Prin mila lui Dumnezeu, nu toți ierarhii acestor Biserici au pornit pe calea încălcării Canoanelor: știm că, după cum s-a întâmplat în trecut, multe alte Biserici locale rămân ferme. Poziția Patriarhului Ierusalimului merită o recunoaștere specială, având în vedere că nu permite slujirea schismaticilor la Sfântul Mormânt, ceea ce ar fi o catastrofă pentru Ortodoxia universală.

Noi încercări lovesc astăzi Biserica Sârbă. În Muntenegru, o țară mică ce a avut întotdeauna o relație specială cu Rusia, a fost adoptată o lege care prevede că toate proprietățile ecleziastice trebuie transferate din Eparhia canonică a Muntenegrului, din cadrul Bisericii Ortodoxe Sârbe, către schismatici. Ierarhul eparhial, Arhiepiscopul Amfilohie, luptă pentru Ortodoxie și nu s-a înclinat în fața schismaticilor, dar nici noi nu trebuie să tăcem, iar acest lucru nu numai la nivelul Patriarhiei Moscovei sau al Departamentului de Relații Ecleziastice Externe. Trebuie să arătăm solidaritate cu Arhiepiscopul Amfilohie. Trebuie să condamnăm confiscarea bisericilor și toate încercările autorităților de stat din Muntenegru de a acapara toate proprietățile Bisericii Canonice. Cum să crezi că toate acestea se petrec în centrul Europei, acea Europă care a declarat, ca și Statele Unite, principiul separării între Biserică și Stat!

Prin urmare, principiul unui Stat laic este ușor încălcat, datorită anumitor obiective politice, printre care, fără îndoială, se află lupta împotriva Rusiei. Astăzi, nimeni nu poate rămâne departe de ceea ce se întâmplă în Ortodoxia globală. Trebuie să scriem scrisori de sprijin Arhiepiscopului Amphilohie, să exprimăm dragostea noastră față de acesta, să spunem că Biserica Rusă rămâne alături de Muntenegrul ortodox.

Este foarte important ca cei care suferă astăzi în Muntenegru să simtă sprijinul Bisericii noastre. La fel, putem și trebuie să scriem scrisori acuzatoare Constantinopolului, pentru a avertiza ierarhii greci împotriva faptului inadmisibil de distrugere unitatea Ortodoxiei.

De unde suntem atât de siguri că adevărul este de partea noastră? Pentru că nu urmărim niciun obiectiv politic și nu ne aflăm sub nicio presiune politică. Ne ghidăm exclusiv după principiile Dreptului Canonic. Și care poate fi adevărul Constantinopolului, care interferează crud în jurisdicția unei alte Biserici locale, care ridică în mod arbitrar anatema pronunțată împotriva cuiva care nu are nimic de-a face cu Constantinopolul și acordă „autocefalie” schismaticilor fără succesiune apostolică?

Rusia urmărește astăzi o politică independentă și, în Biserica Rusă, așa cum am menționat deja, există o viziune complet independentă atât asupra afacerilor interne, cât și externe. Desigur, în această privință, suntem foarte diferiți de aceste Biserici locale care se află în dependență față de forțe nu doar ne-ecleziastice, dar aș spune anti-creștine. Acesta este motivul pentru care trebuie să fim uniți mai mult ca oricând. Trebuie să înțelegem unde se află adevărul și unde este minciuna și să ne rugăm pentru aceia dintre frații și surorile noastre care suferă de pe urma interferențelor grosolane din partea autorităților seculare.

Trebuie să fim alaturi de cei ale căror biserici sunt închise sau transmise schismaticilor, de cei care suferă pentru adevărul divin. Eu cred că Domnul nu ne va abandona, la fel cum El nu va abandona alte Biserici Ortodoxe, dacă Biserica noastră Rusă rămâne credincioasă în mod constant Sfintei Ortodoxii.

O responsabilitate specială ne revine pentru unitatea Ortodoxiei, ca fiind cea mai mare Biserică locală din lume. Și aș dori să fiu conștient de această responsabilitate, la fel episcopatul, clerul, călugării și călugărițele, și asemenea tuturor oamenilor noștri credincioși”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.