La intrarea în cel de-al 14-lea an de când primele rânduri apăreau publicate pe pagina proprie web, cu ajutorul lui Dumnezeu, Lăcașuri Ortodoxe aduce în prim plan o nouă viziune pe cât de inedită, pe atât de curajoasă, propunând lumii un nou… Internet! Deși multora le poate parea ceva imposibil, sau chiar o “nebunie”, totusi, ceea ce pâna acum părea a fi de negândit pentru navigatorii credincioși ortodocși creștini, de acum încolo devine posibil: cititorii vor putea naviga pe paginile web dorite fiind limitat drastic riscul de a fi supuși atacului unor mesaje, exprimări, pagini, texte, imagini sau reclame care să reprezinte o agresiune la adresa convingerilor și credinței lor, ori să-i abata în vreun fel de la dreapta lor credință.
Mai exact, știm cu totii cum, astăzi, în momentul în care vrem să navigăm pe Internet, folosindu-ne de recomandările (rezultatele) cautărilor oferite de motoarele de cautare sau direct de browserele (navigatoarele) cele mai uzuale, suntem prin acestea conduși catre pagini care – direct sau indirect – promovează cu totul alte valori decât cele ortodoxe, sănătoase, după care un credincios își ghidează viața. Mai mult decât atât, acele rezultate, deși recomandate de către motoarele de căutare ca fiind “cele mai relevante” – în cele mai multe dintre cazuri fiind ori promovate pentru titlurile lor “incendiare”, ori după numărul comentariilor exprimate în dezacord, în spiritul de bârfă mult agreat astăzi – sunt din ce în ce mai puțin relevante, ajungând uneori chiar în situația de a nu mai avea nici cea mai mică legătură cu subiectul căutat sau cu realitatea vizavi de el. (Spre exemplu, căutând numele unui cleric sau al unei biserici, veți observa cu șanse maxime apariția pe primele locuri a unor articole care atacă persoana respectivă sau care prezintă unele “probleme” legate de biserica în cauză (pagini bărfitoare, dar spectaculoase), în detrimentul acelor pagini care există, prezintă acea persoană sau biserica dintr-o perspectivă reală și valoroasă, dar rămân ascunse undeva în zonele neagreate de motoarele de căutare în adâncul de multe ori nevăzut vreodată al Internetului. Iar asta, doar fiindcă toate aceste programe informatice sunt create și dezvoltate permanent în slujba duhului lumesc actual, a ceea ce place lumii, pe care astfel și ele îl alimentează, în fuga după câștiguri financiare rezultate din consum spectaculos și reclame.
Și, astfel, ajungem pe pagini cu continut irelevant, pe care de cele mai multe ori nu ne doream să le accesăm, să le citim sau măcar să le vedem, având informații de tipul celor amintite mai sus, manipulatorii, deformate, de tip can-can, de denigrare și false, din dorința celor care le realizează de a satisface și de a amplifica dependența de consum a majorității, sau modelarea persoanei, în timp, după bunul plac.
Pe această cale greșită, până la această oră Internetul a ajuns să reprezinte un real pericol pentru cei mai mici și fragezi, tineri navigatori, si nu numai, căci indiferent de vârstă, toți cei credincioși tind, după cuvintele Mântuitorului, să fie asemenea acestora, unii printr-o viață de familie cumpătată si plăcută lui Dumnezeu, alții prin călugărie. Compromis, prin toate aceste programe (browser, motor de căutare, platformă audio-video etc) prin care un vizitator este obligat practic – prin primele adrese prezentate ca fiind “relevante” – să acceseze o pagină web, Internetul a ajuns astăzi să fie văzut ca o unealta de manipulare a maselor, impunând valorile proprii, și să fie chiar evitat de categoriile amintite mai sus, pâna acolo încât, spre exemplu, “pruncilor” și celor asemenea lor să le fie interzis accesul de către persoanele care răspund de sănătatea lor duhovnicească și trupească (părinte-preot, mamă-tată, stareț, profesor, tutore etc) și de viitorul lor.
Pornind, însă, de la convingerea că nu poti interzice accesul la carte, la informație, la educatie, la bibliotecile on-line, doar fiindcă unele publicații au un conținut nesănătos, Lăcasuri Ortodoxe, cu ajutorul lui Dumnezeu, propune un nou concept: un nou Internet, care să promoveze valorile sănătoase, ortodoxe creștine, în care navigatorul sa poată controla natura paginilor pe care vrea să le viziteze și a informațiilor la care chiar vrea să ajungă. Credem că, inclusiv pentru lumea așă-zisă “virtuală” – deși în spatele monitoarelor se află o lume perfect reală – trebuie să existe șansa îndreptării prin Hristos și prin învățăturile Sale, dincolo de calea autodistrugerii inevitabile spre care o conduc cei ajunși acum la “putere”, ghidați după cu totul alte “valori”. Acest lucru, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu participarea frățească a tuturor, devine de acum nu doar posibil, ci chiar real, acest nou Internet putând deja să fie văzut și accesat prin noul sistem Lacasuri Ortodoxe, care Îl așează pe Hristos în centrul lucrării – fapt inedit, până în prezent, în istoria lumii “virtuale” – scoțând în față informațiile care, până astazi, au stat ascunse în spate de către cei care atacau de cele mai multe ori credința în Hristos (direct sau indirect prin “alternative”), Ortodoxia, monahismul sau alte valori sănătoase (familie, școală, atât de agresate în dorința aceasta arzătoare de a spori cu orice preț dependența de consum a actualei societăți.
De acum, aveți libertatea să alegeți și pe Internet! Dacă, până acum, ca să accesați o pagină valoroasă trebuia sa treceți printr-o serie de imagini și mesaje, reclame care se opuneau valorilor dvs sau care lucrau la strecurarea îndoielii necredinței în sufletul dvs, de astăzi doar dvs sunteți cel care decideți exact ce să citiți, ce să vedeți, fără a vă mai teme de accesări “accidentale” pe care erați obligat să le faceți! Iar totul este complet gratuit (adica fără acea “publicitate” obligatorie nepotrivită) dar si fără a vă priva de funcționalitățile de bază pe care programele pe care le foloseați pâna acum vi le ofereau. Mai mult decât atât, însă, puteți beneficia de programe și de funcționalități suplimentare de care aveți dreptul să vă folosiți fără plăți pentru licențele de utilizare care vă puneau probleme.
Singura întrebare care mai rămâne acum, este: Mai puteți, dvs, și mai vreți cu adevărat să fiți liber?Puteți descărca de aici noul navigator (browser), sau mai exact noul pachet Lacașuri Ortodoxe, și veți fi condus imediat spre o nouă lume, cât mai aproape de cea pe care demult v-o doreați! Peste toate acestea, puteți chiar participa și dvs la ea, așa cum o fac deja ceilalți voluntari ai noștri! Căci, unul sădește, altul udă, iar Dumnezeu este Cel Care face să crească!
Bucurați-vă de frumos, de Adevăr și de Iubire, într-o nouă lume virtuală care acum se naște – dar care are în spate o lume absolut reală – într-o perioadă și după modelul lumii creștine care se năștea înainte cu mai mult de 2000 de ani.
18. Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu.19. Căci scris este: “Pierde-voi înţelepciunea înţelepţilor şi ştiinţa celor învăţaţi voi nimici-o”.20. Unde este înţeleptul? Unde e cărturarul? Unde e cercetătorul acestui veac? Au n-a dovedit Dumnezeu nebună înţelepciunea lumii acesteia?21. Căci de vreme ce întru înţelepciunea lui Dumnezeu lumea n-a cunoscut prin înţelepciune pe Dumnezeu, a binevoit Dumnezeu să mântuiască pe cei ce cred prin nebunia propovăduirii.
27. Ci Dumnezeu Şi-a ales pe cele nebune ale lumii, ca să ruşineze pe cei înţelepţi; Dumnezeu Şi-a ales pe cele slabe ale lumii, ca să le ruşineze pe cele tari.
4. Iar cuvântul meu şi propovăduirea mea nu stăteau în cuvinte de înduplecare ale înţelepciunii omeneşti, ci în adeverirea Duhului şi a puterii,5. Pentru ca credinţa voastră să nu fie în înţelepciunea oamenilor, ci în puterea lui Dumnezeu.6. Şi înţelepciunea o propovăduim la cei desăvârşiţi, dar nu înţelepciunea acestui veac, nici a stăpânitorilor acestui veac, care sunt pieritori,7. Ci propovăduim înţelepciunea de taină a lui Dumnezeu, ascunsă, pe care Dumnezeu a rânduit-o mai înainte de veci, spre slava noastră,8. Pe care nici unul dintre stăpânitorii acestui veac n-a cunoscut-o, căci, dacă ar fi cunoscut-o, n-ar fi răstignit pe Domnul slavei;9. Ci precum este scris: “Cele ce ochiul n-a văzut şi urechea n-a auzit, şi la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gătit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El”.10. Iar nouă ni le-a descoperit Dumnezeu prin Duhul Său, fiindcă Duhul toate le cercetează, chiar şi adâncurile lui Dumnezeu.11. Căci cine dintre oameni ştie ale omului, decât duhul omului, care este în el? Aşa şi cele ale lui Dumnezeu, nimeni nu le-a cunoscut, decât Duhul lui Dumnezeu.12. Iar noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul cel de la Dumnezeu, ca să cunoaştem cele dăruite nouă de Dumnezeu;13. Pe care le şi grăim, dar nu în cuvinte învăţate din înţelepciunea omenească, ci în cuvinte învăţate de la Duhul Sfânt, lămurind lucruri duhovniceşti oamenilor duhovniceşti.14. Omul firesc nu primeşte cele ale Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt nebunie şi nu poate să le înţeleagă, fiindcă ele se judecă duhovniceşte. 15. Dar omul duhovnicesc toate le judecă, pe el însă nu-l judecă nimeni;16. Căci “Cine a cunoscut gândul Domnului, ca să-L înveţe pe El?” Noi însă avem gândul lui Hristos. (Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel)
Aveți un site web care respectă valorile ortodoxe, dar la care nu mai merită să lucrați, fiindcă nu era deloc vizibil pe motoarele de căutare? De acum merită să scrieți, iar paginile dvs nu vor mai ramâne ascunse, într-o noua lume virtuală. Sau, aveți idei după care o pagină să fie mai bine promovată? Nu le pierdeți! Dacă ne contactați, le putem pune în valoare! Adresa noastră de e-mail este: admin@lacasuriortodoxe.ro