publicat în: Arhivă

50 de ani de la întemeierea Arhiepiscopiei Belgiei, serbați de Patriarhul Bartolomeu, la Bruxelles. Cuvânt despre “marile puteri” de azi…

Duminică, 10 noiembrie 2019, în Catedrala Ortodoxă a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, din Bruxelles, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a oficiat Slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de Mitropoliții Athenagoras al Belgiei și Exarh al Olandei și Luxemburgului, Alexandru de Mantinias și Kynouria, Iossif de Prikonissou, Damaschin de Kydonia și Apokoronou, Maxim de Elveția, Atanasie de Achaia; precum și de Arhiepiscopul Iov de Telmessos, Episcopul Dossitei al Patriarhiei Georgiei, Evmenios de Lefka, Marc Nemțeanul din Patriarhia Română și Porfirie de Neapolis, din Biserica Ciprului.

Cu ocazia comuniunii, Patriarhul a mărturisit: “Trăim, frații și fiii mei, într-o lume în care ‘marile puteri’ sunt economia, tehnologia, puterea politică și diverse ideologii care servesc intereselor acestor puteri și, în primul rând, consumismul și individualismul. Biserica nu poate ignora acest mediu, deoarece este chemată să-și exercite munca de binecuvântare și îngrijire pastorală, bazată pe Evanghelia credinței activată de iubire…”. (…)

”Însăși viața Bisericii lui Hristos este libertatea, este victoria împotriva puterilor și a forțelor acestei lumi, împotriva stăpânirii morții, împotriva sinelui și a mulțumirii de sine, împotriva ‘bogaților nebuni’ și fariseilor autosuficienți. Biserica reprezintă dovada și certitudinea că răul ‘nu are ultimul cuvânt din istorie’. Răspunsul Bisericii la fiecare criză din societate este dezvoltarea și accentuarea caracterului ei euharistic și eshatologic.”

Mai multe fotografii de la eveniment pot fi văzute la (adresa). Iar un material video poate fi vizionat la (adresa).