Reacția Departamentului pe Probleme Externe al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, în urma recunoașterii autocefaliei de către Arhiepiscopul Ieronim al Atenei

Cu ocazia recunoașterii autocefaliei ucrainene de către Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, Departamentul pe Probleme Externe Ecleziastice al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (canonică, de sub Patriarhia Moscovei), al cărui primat este Mitropolitul Onufrie al Kievului, a emis urmatorul comunicat de presă:
„Ne exprimăm regretul pentru această decizie, care contrazice sfintele canoane și tradiția Bisericii și este, de asemenea, un mare act de vinovăție, care dăunează atât Bisericii Ortodoxe din Ucraina, cât și unității pan-ortodoxe.
Această decizie este un pumnal înfint în spatele Bisericii Ortodoxe Ucrainene care, apărând ordinea canonică din Biserică, a suferit toți acești ani pe urma schismei și continuă să sufere și astăzi de pe urmna schismaticilor.
În multe ocazii, Biserica Ortodoxă din Ucraina a comunicat poziția sa primatului și episcopatului Bisericii Ortodoxe din Grecia și i-a informat despre situația reală a Bisericii din Ucraina. Din păcate, Biserica Ortodoxă Greacă a agreat acțiunile eronate ale Patriarhiei de la Constantinopol.
Este nefericit faptul că interesele solidarității grecești, care astăzi sunt de fapt o manifestare a etnofiletismului, au fost plasate deasupra intereselor pleromei Ortodoxiei. Este regretabil faptul că factorii geopolitici și politici au preluat Biserica Ortodoxă din Grecia, care a fost expusă unei presiuni externe. În același timp, exprimăm recunoștința noastră sinceră ierarhilor, preoților, călugărilor și laicilor care și-au înălțat vocea și au cerut Arhiepiscopului Ieronim și ierarhiei Bisericii Greciei să nu facă acest lucru, care au sustinut cu îndrăzneală adevărul și au apărat ordinea canonică în Biserică.
În istoria Bisericii Ortodoxe, în special în vremea Sinoadelor Ecumenice, și nu numai, au existat multe momente în care susținătorii ereziilor și schismelor au obținut victorii temporare asupra Bisericii. Cu toate acestea, mai devreme sau mai târziu a venit momentul în care adevărul lui Hristos a biruit. Nu ne îndoim că așa va fi și de această dată, chiar dacă trebuie să așteptăm mult.
Este regretabil că prin acțiunile sale de recunoaștere a schismei și intrarea în comuniunea liturgică cu oameni care nu au hirotonii legitime, Biserica Greciei lasă deschisă chestiunea continuării cu ea a comuniunii euharistice. Decizia finală privind continuarea comuniunii euharistice și concelebrarea cu clerul Bisericii Greciei va fi luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene”.
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.