Atacuri asupra creștinilor din Etiopia, pe teritoriul statului Oromia

Miercuri, 23 octombrie 2019, și joi, 24 octombrie, protestatarii de pe tot teritoriul statului federal Oromia din Etiopia au lansat atacuri violente împotriva celor care nu își au originea în acest stat (non-oromosi), ucigând cel puțin 63 de oameni, lăsând în jur de 300 de răniți grav și incendiind locuințele acestora. Bisericile ortodoxe și credincioșii ortodocși au fost selectați, iar în unele zone au fost vizați chiar și originarii din Oromos care erau ortodocși, cu o lipsă evidentă de răspuns din partea forțelor de poliție și securitate.

În acest război de epurare etnică si religioasă, în Adana (Nazret), s-a încercat incendierea Catedralei Sfânta Maria, la fel și în marele loc de pelerinaj din Mănăstirea Sfântul Arhanghel Gavriil, din Kulibi, lângă Harrar.

În Bale-Robé, credincioșii au reușit să-și salveze biserica. În Bishoftu (Debre Zeit), oricine purta cruce (inclusiv de origine oromos) a fost acostat indiferent de etnie și i s-a ordonat să plece în țara lui. Acțiunile nu sunt fără precedent, ba chiar unele anterioare, de același tip, au dus la organizarea unei sesiuni de urgență a Sfântului Sinod, în august 2019, și la luarea în considerare a unei demonstrații în Addis Abeba și în toată țara. În urma discuțiilor, manifestația programată pentru 15 septembrie a fost amânată timp de două luni.
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.