Publicat pe 23.10.2019

Sfanta Liturghie pe Muntele Gutanu, la Gura Raiului (8 septembrie 2019)

 

Vara anului 2019 a fost dedicată unor slujiri liturgice aparte. Anul 2019 este un an cu reverberație existențială deoarece este primul an al mileniului trei.

 

Calendarul scriptic față de calendarul cosmic are o diferență de câțiva ani. De aceea anul 2018 care încheie mileniul doi, anul Centenarului nostru, a fost un an cu totul aparte, fiind marcat de serbările unor evenimente foarte însemnate.

 

Pentru neamul nostru, cel mai important eveniment liturgic petrecut în 2018, a fost inaugurarea Catedralei Naționale – Templul ridicat întru slava Dumnezeului Celui Preaînalt. În ziua de 1 Decembrie 2018 Sfânta Liturghie, în acest Templu, a fost săvârșită de Părintele Patriarh Daniel – Marele Arhiereu al neamului nostru – care din botez poartă numele Sfântului Prooroc Ilie și de Părintele Patriarh Teofil al III-lea – Marele Arhiereu al lui Israel – care prin slujirea lor au marcat intrarea în mileniul trei.

 

În curbura Carpaților, în inima patriei noastre, la această cumpănă de timp, am săvârșit și noi câteva slujiri liturgice care, chiar smerite fiind, au marcat și ele, forfecarea timpului. Pentru prietenii mei și pentru cei care doresc să cunoască lucrarea Sfintei Biserici, în zilele trecute am postat pe Facebook [și în paginile Agenției de știri Lăcașuri Ortodoxe] câteva fotografii însoțite de explicațiile necesare, de la slujirea Sfintei Liturghii în Piatra Craiului, în locul numit La Table, în ziua de 6 august – ziua Schimbării la Față a Domnului Iisus Hristos.

 

Acum, revenim cu câteva fotografii de la Sfânta Liturghie pe care am săvârșit-o în 8 septembrie, în ziua sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, în Bucegi, în Muntele Guțanu, în locul numit Gura Raiului. Această Sfântă Liturghie a fost dedicată cinstirii celei care L-a întrupat pe Hristos – Fiul lui Dumnezeu. În acest loc, sub abruptul Munților Bucegi, în 26 iulie 2010 a avut loc un accident de elicopter în care au murit șase ofițeri israelieni și un ofițer român. Persoane care s-au recomandat ca fiind martore la tragicul eveniment dar care au dorit să își păstreze anonimatul, au postat pe internet, referitor la acest eveniment tragic, o informație din care reiese că în elicopter s-ar fi aflat Chivotul Legii care, se înțelege că, s-a zdrobit și el, iar odată cu el s-au zdrobit și Tablele Legii – care erau în el. În amintirea acestei întâmplări cu reverberație existențială și în memoria celor care au murit în tragicul eveniment, am săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în acest loc, pe un Altar de piatră, pe care l-am însemnat pentru a rămâne în amintirea generațiilor următoare.

 

La această Sfântă Liturghie, săvârșită cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu – Mitropolitul Ardealului, am fost ajutat de Domnul Ciprian Vasile Olinici – Consilier al Părintelui Patriarh Daniel și Director General al Televiziunii Trinitas TV, de Domnul Cristian Marin – Cameraman la Trinitas TV, care a filmat slujirea liturgică și a cărui filmare va fi pusă într-o viitoare postare pe profilul de Facebook al protopopiatului Bran-Zărnești, de Domnul Laurențiu Gheorghe Drăgan și de Domnul Gheorghe Duicu care au asigurat infrastructura necesară acestei slujiri, prin osteneala lor. Piatra de Altar pe care s-a săvârșit această Dumnezeiască Liturghie și care se află lângă un izvor de munte cu apă rece și bună, va rămâne pentru totdeauna un loc sfânt închinat cinstirii Maicii Domnului. Acest loc, care este de o frumusețe rară și din care se vede tot ținutul Branului, este destul de greu accesibil dar poate să fie vizitat de păstorii care își pasc turmele în acest spațiu mirific, de iubitorii de drumeții montane și de cei care doresc să aprindă o lumânare și să se închine în singurătatea tainică a Munților Bucegi.

 

Aceasta este a treia și ultima Liturghie pe care am săvârșit-o în singurătatea munților, slăvindu-L pe Dumnezeu în Templul nefăcut de mâini omenești, mulțumindu-I pentru istoria adâncă a creației, pentru purtarea de grijă și pentru negrăitul dar de a exista.

 

Bucurie și binecuvântare

Părintele Gheorghe Colțea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.