Ce s-a discutat la recentul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, pe tema autocefaliei Bisericii din Ucraina

Un articol intitulat “Dezbateri animate în cadrul Bisericii Greciei, privind problema autocefaliei ucrainene”, apărut pe saitul web franțuzesc Orthodoxie.com, citând Orthodoxtimes.com (fost Romfea.news) aminteste pozițiile mai multor ierarhi greci care au criticat Biserica Rusă și au mărturisit susținerea lor pentru Patriarhia din Constantinopol. Articolul în cauză amintește:
Planul liderilor Bisericii Ortodoxe Ruse care au exercitat presiuni asupra ierarhilor Bisericii Greciei, pare să se întoarcă împotriva lor, așa cum a arătat decizia de sâmbăta trecută, din ședința extraordinară a Sfântului Sinod. În cadrul acestei întâlniri, peste 35 de mitropoliți au luat cuvântul și au declarat că au fost presați de conducătorii Bisericii Ortodoxe Ruse și nu s-au supus acesteia.

<<Acest tip de atitudine din partea rușilor confirmă faptul că mișcarea politică a Pan-Slavismului, lansată cândva de Stalin, este încă activă astăzi, dar folosind acum alte mijloace”, a spus Mitropolitul de Langadas, Liti și Rentina.

Mitropolitul Hrisostom de Peristeri a spus că motivele Bisericii Ortodoxe Ruse sunt într-adevăr foarte opace.

Mitropolitul Hrisostom de Patras, membru al precedentului Sinod Permanent, a vorbit despre intimidarea din partea Patriarhiei Moscovei și a vorbit despre o conversație cu un protopop rus care l-a vizitat acuzându-l pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu că ar fi vrut să dea dovadă de autoritarism:
<<Dacă ați fi participat la Sinodul din Creta, nimic nu s-ar fi întâmplat”, i-a răspuns Mitropolitul de Patras delegatului rus, care părea să înțeleagă, chiar dacă era sceptic la începutul discuției. referitor la Patriarhul Ecumenic.

<<Astăzi avem posibilitatea de a elibera mâinile altor Patriarhii”, a spus Mitropolitul de Patras. El i-a mai spus, totodată, Arhiepiscopului Ieronim:

<<Nu ne-am fi aflat în această situație dacă l-ați fi recunoscut imediat pe Mitropolitul Epifanie al Kievului”.

Mitropolitul Denis de Corinth s-a arătat întristat când a menționat propria sa experiență pe această temă. În timpul vizitei sale la Ierusalim, a fost martor la presiunea exercitată de Biserica Ortodoxă Rusă asupra Patriarhiei Ierusalimului. Mitropolitul Corintului s-a întrebat: „Cine se crede Patriarhul Moscovei? Se crede Patriarh Ecumenic? În plus, el s-a referit la planurile de extindere ale Bisericii Ortodoxe Ruse: <<Nu pot vorbi de canonicitate, când ei înșiși nu respectă nicio regulă și cumpără pământ în întreaga lume pentru a construi biserici>>.

Mitropolitul Damaschin al Maroneiei a făcut apel la ierarhi să nu se teamă: <<Nu avem de ce ne teme. Cu toții suntem suficient de curajoși și nu ar trebui să ne fie frică de nimeni>>, a spus el.

Mitropolitul Pantelimon de Veroia a lămurit faptul că Mitropoliții din nordul Greciei au susținut această decizie, în măsura în care a fost sprijinită si de Patriarhul Ecumenic: <<Noi, Mitropoliții din nordul Greciei, ne identificăm cu Patriarhia Ecumenică>>. a spus Mitropolitul de Veroia.

<<Mitropolile Țărilor Noi au recunoscut de facto Biserica Ucrainei”, a spus Mitropolitul Dramei, care s-a opus ca problema să fie supusă votului, întrucât marea majoritate a ierarhilor a făcut-o: „Nu putem vota o decizie luată de Primatul nostru>>, a spus Mitropolitul Pavel, care a cerut episcopilor să respecte Patriarhia Ecumenică.

Mitropolitul a adăugat: <<Vom respinge cea mai sacră instituție din națiune?>>

Mitropolitul Messiniei le-a arătat ierarhilor că nu trebuie contestat dreptul Patriarhiei Ecumenice de a acorda autocefalia. El a spus că, atât timp cât Biserica Greciei nu recunoaște Biserica Ortodoxă Ucraineană, diviziunea în Ucraina se va intensifica.

Mitropolitul de Hydra a reamintit adunării că dacă nu se ia o decizie corectă în favoarea noii Biserici, „vom comite cea mai mare crimă”.

<<Nu trebuie să cedăm șantajului Mitropolitului de Volokolamsk”, le-a spus Mitropolitul Ioanninei episcopilor, citând peste 200 de jurisdicții rusești din lume, despre care nimeni nu vorbește.

Mitropolitul de Ierissos și-a exprimat îngrijorarea față de modul în care a fost tratată Patriarhia Ecumenică: „Nu putem tolera ca Patriarhia Ecumenică să fie numită pur și simplu ‘Patriarhie’. Trebuie să luăm lucrurile în serios”, a spus Mitropolitul Teoclit.

Ierarhii Bisericii Greciei păreau destul de tulburați de argumentele prezentate de partea rusă, potrivit căreia Patriarhul Ecumenic ar fi fost corupt pentru a acorda autocefalie Ucrainei. Decizia Patriarhiei Moscovei de a rupe comuniunea cu Patriarhia Ecumenică a provocat o mare îngrijorare în rândul ierarhilor.

Mitropolitul de Goumenissa a subliniat că ruperea comuniunii cu Patriarhia Ecumenică a fost o „crimă de neiertat”. Mitropolitul Serresului a declarat că Sfânta Împărtășanie nu poate fi în niciun caz un mijloc de negociere sau de presiune.

Trebuie reamintit că Sinodul Bisericii Greciei a refuzat să supună chestiunea votului, în ciuda intervenției energice a Mitropolitului de Kaisariani care a solicitat votul în apel nominal. Mitropolitul Ieroteu de Nafpaktos a spus că partea rusă și Patriarhia Moscovei au subminat Patriarhia Ecumenică de ceva timp, fapt pe care Biserica Greciei nu îl poate ignora.

<<Sistemul sinodal a fost răsturnat. Există o dorință de autoritate”, pare să fi zis Mitropolitul Ieroteu.

Potrivit acelorași surse, Mitropolitul a subliniat că episcopii nu au dreptul să judece deciziile unei alte Biserici, respectiv decizia Patriarhiei Ecumenice de a acorda autocefalie Ucrainei. Mitropolitul s-a opus unui vot nominal. Mitropolitul Serafim de Kastoria a criticat puternic acțiunile Bisericii Ortodoxe Ruse și amenințările acesteia:
<<Se spune că Biserica Ucraineană acordă Sfânta Împărtășanie Uniaților. Nu fac rușii același lucru?”, a spus el.

Membrii Sinodului care au luat cuvântul și au cerut să se opună luării deciziilor, au fost Mitropoliții de Karystia, Pireu, Kythira, Ilia, Mesogaia. Deși nu au luat cuvântul,

Mitropoliții din Aitolia și Akarnania și Dryinoupolis au solicitat formularea obiecției lor. Într-o declarație scrisă, Mitropolitul de Corfu a spus că Biserica Greciei nu ar trebui să ia o decizie cu privire la această problemă, pentru a evita implicarea într-un conflict. Mitropolitul a lansat o declarație scrisă, pentru că era în străinătate.

Mitropolitul Nicolae de Mesoghia s-a opus cu fermitate deciziei ierarhilor în această problemă. Mitropolitul a afirmat că „riscul este mare”, subliniind că Tomosul de autocefalie nu a realizat încă unitatea Bisericii Ucrainei. <<Putem reveni asupra chestiuni, când va veni timpul”, a spus Mitropolitul Nicolae, care a insistat că, dacă Biserica Greciei recunoaște noua Biserică Ucraineană, va exista o anumită confuzie.

În cele din urmă, Mitropolitul de Kaisariani și-a exprimat temerile că o nouă criză cu cei care respectă vechiul calendar va reapărea în Biserica Greciei, spunând: „Mă tem că suntem la originea unei noi divizări“.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.